自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

4子女須花 12000元 貧家要借錢開學 【本報訊】學校暑假剩下半個月,香港社區組織協會調查發現,普遍低收入家庭難以應付龐大的開學開支,逾半受訪家庭指,開學費用至少需要 1,000元,平均數為 3,392元,差不多等於家庭半個月收入,有一家六口家庭今年更須繳付最少 12,000元購買書簿及校服,要問鄰居借貸求助。社協促請政府關注低收入家庭學童的需要,增加相關援助。
社協促擴闊資助 社協於上個月訪問 106個入息中位數僅得 7,000元的貧窮家庭,包括 124名 18歲以下學童。調查發現,有八成子女就讀幼稚園的家長指今年學費增加,平均加幅 5.8%,而學券未能完全補足費用,家長需自掏腰包;而中小學生的書簿費及校服費均有所增加,平均加幅分別為 14.9%及 10.3%,而每名子女的平均開支為 2,285元,最高達 9,517元。主婦馮偉平一家六口,靠丈夫當保安員每月 10,000元收入餬口,四子女全部就學, 9月起其中兩名子女分別升中一及入幼稚園,開學費用較往年暴增數千元,連同另外兩名讀小二及小五的子女,迄今開支已達 12,000元,但近 8,000元的書簿津貼最快本月底才會發放,「咁大筆錢,惟有問隔籬屋借, 9月開學之後仲有好多茶點費同雜費要交」。協會幹事施麗珊促請政府盡快落實推行真正的 15年免費教育,擴闊資助範圍至所有開學開支如課外活動費、冷氣費等。

好心生活困苦就唔好生4個啦!!!!雖然生幾多個係個人自由.......大人唔食細路都要食, 又要讀書. 就算15年免費教育都要交書簿費ga!!! 如果政府仲要幫手比埋d咩課外活動費、冷氣費等, 呢個香港以後變成點我真係唔敢想像

我哋兩公婆搵$$, 都係夠膽生一個咋!

大宅

原帖由 Sherryko9 於 10-8-16 11:30 發表
我個囡有語言天份,應該學足18個語言,應該周遊列國,點解政付無免費送我個囡去外國讀書呀?佢地知唔知什麼叫"自學",就算比錢你去學,你都可以話唔係"名師"啦!攞住張"畫"就係有畫畫天份咩?甘有天份,駛唔駛"畢加索"番生教 ...

大宅

原帖由 seaheart88 於 10-8-16 11:19 發表
港府遲發津貼 貧家借錢解困 【本報訊】子女開學對於貧困家庭倍感頭痛。社區組織協會上月訪問一百零六個平均收入只有六千七百元的貧窮家庭,發現幼稚園學費、書簿費、校服費及學校雜費等全面增加,每個家庭平均 ...

馮女士育有四名子女,長女及幼子新學年分別入讀中一及幼稚園預備班,購買新校服及新書等開支驟增至一萬二千元新高。她表示,丈夫每月只有約一萬元收入,港府津貼又遲遲未發,無計可施下惟有向鄰居借錢應付。另一家長莫太的兒子家鋒將升讀小五,她慨嘆今年交通費、校服費及書簿費等均見上升,惟有替兒子買最大碼的校服「着多幾年」慳錢。家鋒則表示,着校服趕巴士時曾險告甩褲,非常尷尬,欠缺津貼又令他未能學習心愛的跆拳道。龔太則嘆說即使兒子有繪畫天分,亦無法送他入興趣班培訓。

馮女士育有四名子女,長女及幼子新學年分別入讀中一及幼稚園預備班,購買新校服及新書等開支驟增至一萬二千元新高

冇$$就唔好返n班啦!!! 想當年我都冇咩$$, 唔敢比阿仔返n班, 不過佢可能有政府資助, 我呢d要納稅o既生活負擔仲大過佢

另一家長莫太的兒子家鋒將升讀小五,她慨嘆今年交通費、校服費及書簿費等均見上升,惟有替兒買最大碼的校服「着多幾年」慳錢。家鋒則表示,着校服趕巴士時曾險告甩褲,非常尷尬

我以前讀小學/中學, 咪又係咁, 雖然唔係話買最大size, 但係我讀中一買嗰條校裙, 真係由中一著到中五. 甩褲就用皮帶啦阿媽, 咁咪唔會甩褲law

欠缺津貼又令他未能學習心愛的跆拳道。龔太則嘆說即使兒子有繪畫天分,亦無法送他入興趣班培訓。

其實唔係真係咁多阿媽可以比個小朋友學10樣8樣嘢, 就算係都係see慳see底, 好努力咁搵$$先學一兩樣/幾樣咋

我哋d納稅人冇欠佢哋啦! 我樂意幫, 但唔係咁幫law

大宅

原帖由 seaheart88 於 10-8-16 11:37 發表

我個朋友係單親 , 個仔學齊 株心算 , 英國文化協會 , 1個week 2堂畫畫 , 話劇 , 圍棋 ...... 都係佢呀媽每個鐘幫人出晒力做 body 賺番黎架 , 唔係免費 or 有資助呀.... 你想個仔學到更多 , 唔係齋up 係要身體力行 ...

呢位媽咪真係要讚 願意為子女付出咁多

大宅

原帖由 eeb 於 10-8-16 12:34 發表
我覺得平養係指唔買名牌波鞋,只去平既興趣班,特別日子先出街食飯,睇政府醫生,少搭的士。

我自己有兩件,好睇到第二個真係(入學前)慳好多,除咗尿片奶嘴牙刷係新既,其餘都係大仔既/同大仔share,當然將來教育費同興趣班就double ...

其實坊間好多機構辦的興趣班都係有資助, 證明到係低收入家庭/綜緩有半免tim

但唔多人用, 今年暑期班都開得好少

大宅

原帖由 54heima 於 10-8-16 14:32 發表
睇黎睇去...果家人系窮D姐...唔夠錢問鄰居借住先會還錢比人...甘都叫自己搞掂自己...點解甘樣話人...香港地...做窮人真悲哀...

窮沒有問題, 我覺得香港地沒有人會看不起窮人, 生幾多個都是個人自由, 我自問都是窮媽媽一位. 但如果有人認為政府還資助得不夠, 要供給埋冷氣費, 學費, 興趣班. 那其實我也可以不返工, 在家照顧小朋友, 攞綜緩, 等政府養. 但我覺得沒有還個需要, 生存於這個社會上, 自力更生, 就算要交稅也沒怨言, 縱使我得到的褔利不多, 除了到政府醫院生仔和小朋友有學券資助. 但我卻沒有怨, 因為我知道要改善生活, 最好的方法是比別人勤力/增強自己的競爭力.

p.s. 他們若果沒有8000元的資助, 鄰居才不會借$$給他們.

大宅

原帖由 amchk 於 10-8-17 01:52 發表
幼稚園學費係加, 但有些幼稚園如:'色色園幼稚園', 學費只不過一千蚊鬆啲, 扣埋學卷, 應該唔洗點交學費.

我啲小朋友, 都係問啲朋友有冇舊校服, 所以, 唯一我用自己錢幫仔仔買既校股就係件冷氣外套.

...

我見過我住o既區內有幼稚園係學券資助後唔需要比學費(當然唔係出名幼稚園), 但如佢哋係攞學費資助, 咁就用唔到學券, 但都係嗰句, 讀n班, 學費太貴.

大宅

原帖由 LedTV 於 10-8-17 00:57 發表

我仲以為我睇錯或者計錯..
因為太多個媽媽都講每位4000..

咁3000蚊一個,都好正常姐..

想問, 書簿津貼係咪一年發一次, 如果係o既話, 咁係合理.

Today news - 今次政府d反應快咗woo

書簿津貼提早下周二發放

【本報訊】貧窮家庭面對沉重開學支出壓力,學生資助辦事處昨日宣佈,原定開學後才發放的學校書簿津貼,本學年將提早下周二( 8月 24日)發放其中八成,並同時向這批經濟有特別需要的學生發放每人 1,000元的一筆過津貼,估計近 3萬名中小學生受惠。學資處發言人稱,希望透過有關安排幫助經濟上有特殊困難的家長,開學前能取得資助為子女購買新學年課本。學資處一般於 10月開始發放書簿津貼,由於 2010/11學年的實際津貼額仍在釐定,處方因此參照上學年的相關書簿津貼額, 8月底率先發放有關金額的八成予合資格學生。待實際書簿津貼額 9月或 10月訂好後,再根據最新的津貼額調整這批學生的實際金額,處方屆時會作個別通知。
3萬中小學生受惠
除了書簿津貼,政府下學年將為個別有需要學生提供上網費現金津貼及一筆過津貼,前者可獲最多 1,300元的全額津貼;後者則為 1,000元,兩筆款項同樣於 8月 24日以自動轉賬方式,存入申請人銀行戶口。處方發言人稱,受惠的中小學生分別有約 1.6萬及 1.4萬人, 3萬人涉及的學校書簿津貼額達 5,100萬元。每名學生實際可領取的津貼,視乎他所就讀的班級而有所不同。處方將繼續現行安排,本月底向家長發出書面通知,告知他們資助計劃細節,如有問題,家長可致電學資處熱線 8226 7067查詢。

大宅

原帖由 藍貓仔 於 10-8-16 19:59 發表

我細個都好恨學琴同去外國讀書,我老豆響我F.2時生肝癌去咗,見阿媽由朝做到晚加買餸煮飯,有錢去補習己經好好,都唔敢求呢樣個樣,個時佢可能做得太倦,成日唔開心,同佢冇乜溝通,好疏離,佢同我講:讀唔到大學就要出黎做 ...

呢度好多媽媽 /同埋媽媽o既媽媽都很值得我們尊敬同學習.

生4個仔女的那位媽媽, 唔係話佢攞好多資助, 而係作為一位媽媽, 真係替佢擔心, $10000收入唔夠一家六口生活?!

但話冇$$學興趣班同追巴士luck褲嗰兩位, 真係不敢公維

大宅

原帖由 LedTV 於 10-8-17 18:35 發表

可能同情佢地掛..
我好鍾意幫d弱勢社群..
覺得佢地好慘..
以前都有親戚無錢買書,問我阿爸借,
當然無還啦..但我地都ok架..
幫到就幫..細路仔讀書緊要

而家身邊有個朋友係單親,佢阿媽都同我阿媽咁大..
前幾年又生左 ...

呢個世界多d你呢種有心人就梗係好啦!

但好多時就係......真係自己都未顧得dim, 想幫人都只可以係買吓旗, 買吓奬券咁.

唔係搵得多, 但又要交稅, 真係好陰功ga!

都係同情個嗰family o既小朋友law, 月入一萬, 生兩個, 其實生活都好緊, 生咗4個, 恐防小朋友連最基本衣食住行都有困難. 幫都係幫, 係想幫, 因為每個人都有機會有困難的時候, 但我覺得與其援助, 倒不如協助低收入家庭o既家人就業仲好

首頁

尾頁

跳至