自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

建議樓主直接去樂富問房署 , 房署一定可以比到一個官方的答案給你

呢d case咁複雜 , 網民都怕答錯你

希望樓主問完房署後上來分享下答案 , 我地全部網民都好想知道個大陸女人如意算盤打得響吾響

男爵府

請問現在公屋有冇後後母名?

男爵府

回覆 grantman 的帖子

若然現在無後後母名,咁拿拿聲由你老豆轉戶主名給你細佬啦,先下手為強,主動出擊,總好過等死咁

男爵府

回覆 Ol0314 的帖子

貪心定義係:用不擇手段去偷/去搶/去奪取他人的財產~

細佬由出世住在這間公屋住到大,我相信細佬不是貪心,這是保護自己而己,他只是想捍衛自己的家園,正所謂「人不為己、天誅地滅」,難道自己保護自己也有錯?

對於一個沒有血緣關係的大陸陌生女人,你認為她會視細佬為親生仔一樣看待?

睇下東張西望阿娟啦,大陸女人如何有幾心不是浪得虛名

男爵府

除吾到老豆名,咁轉戶主名給細佬可以嗎?

男爵府

回覆 WendyNg201908 的帖子

申請緊公屋是後母,即第二任太太,亦即是細佬的親生阿媽~並非後後母,後後母是第三段婚姻,即第三位太太~

男爵府

咁買間平平地2手公屋啦,再立遺囑,奪取話事權,自己做主場~
好過最壞打算比後後母折磨,到時出去租劏房閒閒地都要$6000但得80尺,細到PK,咁不如供層細價2手公屋,供完起碼係屬於自己~

男爵府

睇多D新聞/東張西望就知D大陸女人有幾恐怖、機心和貪心

男爵府

你現在住緊間公屋可以買?有得買緊係買啦,點解吾買?
幾十萬,咁平都吾買?

男爵府

後後母未加名入公屋,拿住張結婚證書,等你老豆死左都可以做戶主

真的嗎?

男爵府

回覆 Ol0314 的帖子

如果個大陸女人真係同個阿伯是真愛
她大可以日日照顧個伯伯直到死的一刻
記得盡做妻子的責任呀
當然吾少得同伯伯沖涼、洗頭、大小二便呀
當伯伯死左
既然都人去樓空
個大陸女人在香港無公屋、無錢、無遺產
要她賭物思人咁悽涼
記得離開這片傷心地la
咁她應該瀟瀟灑灑滾回大陸啦

千其吾好申請埋個親生仔落黎香港呀
大陸地方大、空氣好、有親人、經濟發達、工作機會多
無謂迫佢地咁委屈留在香港囉!!!

男爵府

立遺囑人通常要作出某些行動去撤銷其遺囑,例如另簽新的遺囑或將現有遺囑撕毁。但有一個情況經常會被忽略,就是當立遺囑人在訂立遺囑後才結婚,該遺囑便可能無效。
https://www.clic.org.hk/zh/topics/probate/preliminary_issues/q2

我記得之前有單新聞
係個阿伯結婚前立左遺囑話層樓留比個仔
立完第一份遺囑後先娶個大陸女人
原來一結婚第一份遺囑會自動失效
所以個大陸女人可以用配偶身份凌駕第一份遺囑
最後成功打官司以配偶身份奪得層樓

所以
呢個阿伯如果結婚後的意願都是留層樓比個仔
應該是要重新立遺囑

男爵府

如果婚後才立遺囑