自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

你要個別教授,可以請私人教練一對一或一對二咁學,可以問下張Sir有無小班可以報名,但師生比例越低,學費越貴嘅。
我仔5歲開始練跑,練到9歲跟學校校隊訓練直到目前,無再跟出面練習,現在快16歲,唔好話短聯,其他大部份跑步班都類似,除非比貴啲學費先可以一個教練對少啲學生。
(利申,我仔無跟過短聯跑,但一個運動場,都會見到其他跑會,張sir我都識得)

珍珠宮

cchealthy 發表於 24-2-25 13:47
回覆 wan_sosin 的帖子

嗰張sir不停撳電話,根本29個學生都冇咩點教。唔好話係我個仔細,根本大嘅我都只係 ...

如果唔係完全做唔到,錯得好嚴重的話,踢腿嗰啲體能訓練,教練係唔會執,見到學生跟住做就算。
起步嗰啲唔啊學,要大個啲先會明白點做,所以好細嗰班唔會點教,以前我仔學嗰時,有兩個教練,做完體能就會分開一班大啲嘅學生,一班細,分開嚟練習,主要都係從競賽中練習,真係要大少少先會教下蹲踞式起步,都唔會堂堂教,係到咁上下用一堂嚟教,我仔細個參加比賽都係站姿起步,多數小朋友都係,蹲踞式係唔容易掌握。

珍珠宮

hellolo 發表於 24-2-25 23:18
我仔N年前参加過,因朋友個女係嗰到學又攞獎又剩,我以為有咩教學放法,原來係冇既,只係佢地會對d有潛質跑 ...

我見過嘅都差唔多,與其話係學,不如話係練習,有教練睇住去練跑,唔係話無用嘅,因為有得競賽,如果得自己跑唔容知自己快定慢,加上係小朋友,好容易就覺得自己一定最快,所以一班人跑係好嘅,但太多人當然未必最好。
教練都唔係完全無教嘅,佔比例唔多囉,我仔好紮實嘅跑步基礎都係咁樣練返嚟,小學,中學校隊都攞過獎,到後來我仔改玩足球,排球,仍然用得上呢啲基本功,當年報班亦當係恆常運動,變成習慣後,自己一個都會去跑步。
家長對呢類體育運動班當然會有唔同期望,可以慢慢選擇自己想的。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊