自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我個仔中學生,ADHD有食藥,佢主動想食藥,亦非常覺得考試加時好有幫助,最少中間有休息時間,中學考試時間長,有啲科有兩個break, 每個5分鐘,仔話有休息時間才是最大幫助,時間加長是其次。
佢加時考試成績明顯比唔加時嘅好,將所識嘅都做得返出嚟。

識另一個男仔同樣情況,到DSE都加時,DSE成績有幾粒*,入了理想大學和科目。

我並非叫人要加時,只係話加時有加時嘅好處,適唔適合睇自己啦。

珍珠宮

香蕉橙 發表於 23-7-27 11:05
完全同意, 尤其上咗中學既男仔, 幾熟都好, 都吾想同學知自己有adhd

又唔一定喎,我仔中學生完全唔介意人㗎知佢ADHD,又唔會覺得分開房考試有奇怪感覺,佢覺得對佢有幫助就得。
佢亦都有講佢學校有邊啲係SEN學生,大家一樣係咁樣相處。其實呢個年代大把SEN學生,無咩再好奇怪。

當然都一定有學生好介意,所以家長睇自己子女嘅性格同需要去決定。

珍珠宮

香蕉橙 發表於 23-7-28 10:18
我仔學校應該都有幾多sen, 本身學校應該有加時呢樣野, 當然考試會安排去其他課室考,佢本身就好抗拒比人 ...

我仔英中,加時考試全校係坐滿一間房,雖然係SEN,但好多成績唔差,我仔都話有學生其實一早做完就瞓覺,無心機做卷,睇學生而定啦。
我仔細個唔專心,過動,衝動3樣都有,小學成績還可以,到中學主要係難專心,學業難咗於是先選擇食藥和申請加時。適當時間選擇合適嘅幫助,就有用囉。
小學我哋咩都無做,到中學又會唔同,可能我一直灌輸個仔,SEN無咩大件事,而佢一直都識朋友係SEN,A仔都唔少,有成績極好,亦有唔太讀到書,對佢嚟講唔覺得有啲咩問題。

珍珠宮

香蕉橙 發表於 23-7-28 10:43
我仔小學到初中成績非常差, 到上S5先開始識諗d, 之前應酬食藥係比學校係咁投訴遊魂, 其實中學食藥係呆 ...

可以講每個人唔同,其實我仔小二打後已無去精神科覆診,初小成績好,高少已轉差,嗰時我仍然幫到佢讀書,都叫過關,上到中學就搞唔掂,加上疫情主要上網課,仔完全跟唔到。
都係佢自己主動話想睇返精神科食藥,就係佢見到同學有食藥成績又幾好,佢自己想去我當然就同佢去見醫生,食藥加考試加時,成績就上返去,明顯佢食藥後上堂有幫助。心理學家有講,其實都要佢自己想去專心,藥物先會有效,自己唔想就好似普通學生有正常能力都唔俾心機咁樣。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊