自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

老人,孕婦,殘障等要讓,3,4歲以上小朋友唔需要讓,無限精力,比個位佢都多數跳嚟跳去,我仔細個嗰時都唔覺得佢需要座位,唔好縱慣小朋友。應該教小朋友讓座,細時唔教,你想佢大個會做?

珍珠宮

Kisskeni 發表於 24-1-12 09:30
小朋友也一定會讓,因為香港現今的小朋友比大人還忙,睡眠時間甚至更不足。
...

無咩見幾歲小朋友上車真瞓覺,如果我見個小朋友上車時已瞓咗,父母抱住,或中眼瞓,我會讓,或者巴士難企都會讓,港鐵就十分少了。

珍珠宮

polliebb 發表於 24-1-12 09:54
我只係成日見婆婆嫲嫲讓俾個孫坐喺度玩電話

咪係!所以我話唔好縱慣細路,而家細路讀書係辛苦,但唔代表咩都就佢哋,每一代人自有佢哋生活方式。
我細個嗰代一樣有辛苦地方,醫生都係睇無牌,唔想嘥錢坐車返學,寧願行路返學,都一樣健康長大。

珍珠宮

yuyueng 發表於 24-1-12 11:18
我前幾日放工起東鐵大圍站就見到有一個年輕媽媽同個4-5歲左右既女,個女一上車就話要坐,媽媽就話無位呀, ...

所以好大機會到個細路變成年青人嗰時唔會讓座

珍珠宮

Kisskeni 發表於 24-1-12 11:43
小朋友也一定會讓,曾經感受過別人關愛的人,成長後才更有機會會去關愛、幫助別人。相反,成長於缺乏關愛 ...

你覺得啲細路識感激嘅咩?大多數都變老馮!
唔讓比佢叫唔愛佢咩?
咩叫慈母多敗兒?
可能你會教小朋友無人讓你,即是世界無愛啦!
我唔會咁教我仔,我會教佢施比受更為有福!

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-1-12 13:04
認同你,香港其實好多細路都縱壞曬,個個圍住小朋友轉,唔識感恩反而覺得老奉,見過有個細路女目測4-5歲, ...

其實除咗話某程度小朋友讀書壓力大,基本上香港嘅小朋友都幸福嘅!生活無憂,要食要玩要用都充足,就算唔刻意制造幸福比佢哋,都已經好幸福。
係就係教育制度極有改善空間。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊