跳至

首頁

尾頁

男爵府

雙星伴月(笑臉呀), 照耀海峽兩岸(金星, 木星) 2036年笑臉再現

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1895179&extra=page%3D2

我尋晚返屋企途中都見到,可惜街燈太光,用手機影唔到

男爵府

譧媽,
我都搵緊工人呀,依家個個星期日既節目係全家人去僱傭公司!!
見到d工人,湊過小朋友既,正正常常既(快完約),話請佢,成個星期都未覆(agency話搵唔到佢wor)非常揀工做!!

其他果d都係三尖8角....因為僱主遲出糧所以自己resign...未湊過bb....僱主俾keys佢,放假鐘意幾點出門口同返屋企都得....一定要放星期日,因為星期六放假無朋友倍.....九月要返印尼過年....:;pppp:
原文章由 hksandy_ma 於 08-12-8 08:48 發表
CASH MA

再請工人要三思, 我係一個好人板. 新工人只係清潔ok, 亞仔又唔跟佢, 又唔聽instruction 做嘢. 大家有無好既工人介紹呀.

男爵府

我果個bun bun係overseas請,第一次出國打工,好似乜都唔識,但又有d自把自為,其實佢同亞囝玩一流,因為佢思想真係好細個,我見佢兩個可以拎住隻紙飛機全屋行,扮飛行!!!
可惜佢除左同亞囝玩,教亞囝唱歌之後,其他乜都唔掂,亞囝喊緊,佢仲餵食野,好危險,成日遊魂,我依家連叫佢帶亞囝落公園玩都唔放心
講真,可能係timing唔啱,如果亞囝再大d,我都無咁驚,bun bun主要都係同佢玩,or有人係屋企督住佢就perfect!!
原文章由 hksandy_ma 於 08-12-8 09:18 發表
你又要請工人? 我個工人返左差唔多成個月啦, 都好似無咩改善咁. 就連我亞媽都話佢蠢, 你話點攪.

男爵府

我地初初都唔知佢係真傻定假蠢,全屋除左微波爐之外(佢自己識用來reheat d 飯送自己食),其他電器都要教佢點用
洗衣機教完佢點用之後,就識開黎洗自己d衫 (全機)
成日唔就得沖廁所
戴完既紙口罩拎去搵水洗 mouth:
原文章由 hksandy_ma 於 08-12-8 09:29 發表
完約又死,未做過又死,都唔知要請d 咩先得啦。而我請嗰個係未出過境, 就真係蠢d 既。

男爵府

我果個今個月尾就來左3個月,天氣凍,叫佢買厚衫,佢唔買,但買左部手提
成日遊魂,仲駁咀話因為同鄉叫佢放假唔好做野(我叫佢出門口前mop the floor),佢成日諗住,所以分左心....我同佢講,無問題,你放假前一晚抺完地先瞓
我覺得佢呢d又唔係精,又以為自己好醒既人,出去俾人講兩句,就會偷野,借錢,講大話ga la!!! 學壞快過佢學做家務,所以先要換人law,好鬼煩
原文章由 wawa 於 08-12-8 09:51 發表
未做過係蠢o的,但起碼佢都會做2年, 不過唔好就真係呢兩年好難捱. 但本地唔鍾意又會走, 咁我請願佢蠢蠢地. 但佢地過了3個月就一o的都唔蠢.

男爵府

唔買衫?真係唔知,唔怪得佢話佢朋友"幫佢買"啦!!
我bun bun未結婚, 25歲,奶奶就成日話我地點解請個"蒸生瓜"返來,請人湊bb一定要請d自己生過.....
所以我依家搵果d都係以生過/湊過bb為主,但呢d就最吃香,唔怪得,我上一個工人話搵工時,好快有幾個話請佢,依家我奶奶同我地一齊去in人,佢先知搵工人唔易!!唔係話請,人地就做!!
我俾bun bun既 instruction 好details,每日出門口,拎定亞囝d衫出來,話穿呢件,如果濕左就換呢件...沖奶就幾多oz熱水加幾多oz溫水,燙衫要先燙淺色衫,再燙深色.....
原文章由 wawa 於 08-12-8 10:16 發表
佢地唔會買衫, 咁你比你o的舊衫佢著, 如果唔係佢地都係執舊姊妹o個o的,我個都係咁. 咁我個我都無要求佢放假做野, 不過佢返來都會執下,同埋出門口前一晚佢都係要執好曬先出街, 唔好叫佢地係假期做, 費事嘈, 但佢地今 ...

男爵府

我尋日見過印印仲搞笑,佢問我:
1)屋企幾大?有幾多個廁所
2)星期日放假要唔要等先生太太起身先出得門口
3)放假要幾點返?我依家先生太太唔理我幾點返,我有時9:30pm返,有時10:00pm,不過一定10:30pm前返到.....
4)如果我同bb玩,做唔到家務,太太會唔會鬧我....:;pppp: mouth:
原文章由 hksandy_ma 於 08-12-8 10:59 發表
而家好似要d 僱主去就工人咁,我地既要求只有不段降低。

男爵府

我bun bun都好怕凍,初初來到,26-28度到,已同我講好凍,晚晚都用熱水沖涼(我以前印印係10度以下先用熱水沖涼,仲要係我地驚佢凍病,要迫佢用熱水沖涼),我反問佢:你唔係想用熱水洗野呀?
原文章由 S.Africa 於 08-12-8 10:57 發表
嵐嵐媽

我個姐姐成日唔怕凍,成日唔穿長袖衣服,成日要我開口叫佢,有日我 發老脾,同佢講,你如果唔穿長袖衣服而凍病,我會殺c你囉!

男爵府

我都1516,亞囝同bun bun又真係玩得好開心,不過我就辛苦,放工要趕住返屋企同亞囝沖涼

原文章由 wawa 於 08-12-8 12:04 發表
呢個原因我每個都要捱兩年law.

男爵府

nic ma,
你請現成?你咁既"條件"有兩個細,有老人家係屋企督住,好似好多玩成都唔制,佢地真係好揀工mouth:
agency同我講:你得一個小朋友,日頭屋企又無大人,都唔算最難搵工人果隻ga la!!
原文章由 jlac 於 08-12-8 12:39 發表
鬼仔媽

你唔係話你個幾好咩, 乜而家禁架, 借錢唔係呱, 6000蚊喎, 你有冇借?
仲要唔turn off 個火, 好驚喎.
其實工人應該幾點瞓幾點起身架, 我而家果個9:30入房,朝早有時8:00先起身架.
仲有呀, 想問下你地, 工人黎 ...

男爵府

cash ma,
cash點呀?病左幾日再返學ok嗎?

尋日,我地去揀工人,agency問我老公,話有個bun幾好,幾有經驗,係香港做左11年la,不過年紀就大d,唔知你介唔介意?我老公仲答:唔介意
之後一睇resume....53歲,好似仲老過我奶奶,interview講野好慢好知由淡定...
原文章由 chickenwing2006 於 08-12-8 14:00 發表
謙 ma,

我都唔換住 .... 呢個係出年 5 月會再 renew
最後一張 contract , 因為佢都 51 呀到時佢都
53 .... 真係夠皮, 告老歸田啦 !!

不過借 $$ 呢 d case, 又係我個阿數開左先例 ...
上次借左 $ 15000 番去一次, ...

男爵府

natalie,
今次係最唔理家事既男人開聲要換,因為佢話唔想日日放工返屋企仲要煩個工人d野!!
個bun bun湊亞囝真係唔係好掂,好似佢今朝打來話亞囝整親,我都知小朋友整親下流血,好普遍,不過佢講到唔3唔4,搞到我以為好大件事,問佢bb有無喊,佢話依家無;問佢止左血未,佢話未,我仲要係電話度教佢點止血....真係唔放心.......

我朋友既工人話介紹friend俾我,我地諗住再睇唔啱,呢個都殺,不過可能第時會好多比較....xxx太太(我朋友)都俾,我又想.....屋企既家事好快又會透過全港其中一條強大網絡-印印傳俾我朋友知mouth:
原文章由 hksandy_ma 於 08-12-8 15:26 發表
哈哈, 我地要換既換左,要請既都請左啦,不過而家我地要提高我地既eq,去迎合工人姐。

男爵府

下?如果係假,會係乜野?之前好似新聞有講過,唔記得左.....希望叻叻快d無事啦!!!
原文章由 xanax1mg 於 08-12-8 14:59 發表
唉~~~叻叻今日又去睇e生, 今次係敏感, 腫到豬頭咁
唔知係咪惡魚肉湯d惡魚肉係假既

男爵府

所以我一路都拖住,唔interview,不過出面搵過真係好難搵到,難得呢個就快完約,又湊過差唔多大(3歲)小朋友,仲要係農曆新年前release到
原文章由 hksandy_ma 於 08-12-8 15:44 發表
病菌人傳都好快啦,可況人言。

男爵府

我希望今個星期搵到心水....
原文章由 hallonatalie 於 08-12-8 16:24 發表
Elmo ma,

我就一定唔會請呢個 referral 工人喇 !

一定會好有自己性格, 同埋唔會聽您哋點囉 !

男爵府

wawa,
你仲有無睇物理治療?我尋日去睇完,話我成個人都唔正.... 今次真係要睇好佢先!!
原文章由 wawa 於 08-12-9 08:49 發表
其實timetable 每個家庭都不同,真係要自己度過比佢地照做. 有時有些工人見你有timetable 佢唔做其他野, 佢會話你無講, 所以都要時時remind 佢地. 所以係屋多時,好多野都睇唔順眼.

...

男爵府

Cater Ma,

Elmo pa 今朝係百佳見到cater仔同cater婆!!

男爵府

咁搞野?elmo pa話cater婆好似唔見左野咁周圍搵緊
原文章由 SSAAMM 於 08-12-9 11:01 發表
係呀,佢地日日都會去巡視業務, 同最重要"meet"生果個label.....比carter婆縱壞..

男爵府

我亞媽話因為bb食奶粉之類,會熱氣,開奶茶就好似bb既涼茶一樣,可以清熱氣.....
不過我估到bb可以飯五花茶之類既野,就唔一定飲開奶茶
原文章由 chickenwing2006 於 08-12-12 09:52 發表
RAIN,

我一睇個廣告覺得好好笑 ..... 不過我信用煲個 d
開奶茶 , 因為正宗 d 甘 !!

上次朗 b ma 介紹九龍城有間藥房幾好架 , 賣個
d 正宗開奶茶料 ...... 有時間問下佢都好 !

不過因咩樹要飲開奶茶 ? 甘耐我都 ...

男爵府

Carter Ma,

你個肚好大呀,睇睇下,下星期六就係預產期(我記得,因為果日係我生日 )真係好似好快就到,你買左禮物代小b送俾carter哥哥未呀?

Natalie,

我星期日去左ocean park,食完lunch亞囝係cable car上瞓左覺,我地仲專登返去大樹灣果邊"坐 ho ho ho列車"點知發現,所謂既列車係要自己行....俾個staff老點左

首頁

尾頁

跳至