自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章

我估佢地寧願間屋唔好冧都唔要呢舊錢

一間屋入面所有傢俬電器,衣物用品,加加埋埋呢個數似乎都係o岩o岩好,仲未計佢地租o既時候比左出黎o既按金.
有頭髮邊個想做"喇呢".我估唔會有人完全因為貪平而租呢類舊樓law.
我10年前都租過,$2000得幾十尺,樓下係時鐘酒店,我依家間房大過佢.
依家套房$2000都未必得.
都係搵唔到錢先要租呢d地方住.

雖然唔係完全關政府事,但佢地好多都係租客,更加唔關佢地事.
四川地震夠唔關我地香港人事啦,夠大把人爭住比錢佢地啦
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

好媽媽勳章

我意思係,如果佢地有能力就唔洗要租呢D地方,
同貪平唔同.
貪平係有能力,但因為要平所以先要租.

我對"貪平"o既理解係咁.

唔知你明唔明

原帖由 二少奶 於 10-2-2 23:17 發表
唔係貪平咁貪佢舊呀? 其實你想講咩呢?

水晶宮

好媽媽勳章

我唔知依家出面租金係點,我朋友舊年7月係土瓜灣租左間屋企,300尺唔夠要五千幾.
咁2個月按金一個月上期..

套房我估都應該要$3000 因為套房一般都貴過一個單位.地產佣.
基本傢俬,一床,一衣櫃,一個細電視架,細雪櫃,飯煲,水壺,仲有好多立立雜雜野,仲有d衫冇晒,就算唔係咩貴衫,2-3條牛仔褲,3-4件上衣,加多件褸,內衣褲...
5萬可以話一定足夠,不過有d野多多錢都未必買得返.

你搬過屋都知要洗幾多,大舊錢真係有得計,不過有d細數真係唔覺唔覺.

原帖由 cathycheng131 於 10-2-2 23:21 發表
幾萬蚊..夠租過間屋啦~~唔駛住套房~~
就算住套房..仲可以住間新淨d..
跟住電器買過晒全新..有幾貴???

咁細既套房..跟本放唔落好多嘢
所以5萬..絶對夠數有突 ...

水晶宮

好媽媽勳章

42"LCD ...佢地要聞電視唔係睇電視LU~~

原帖由 sukili1981 於 10-2-2 23:22 發表

我都係咁話,租一間套房嘅人我諗唔會買部42"LCD睇掛.
可能佢地全個衣櫃都係LV咁就補唔番嘅

水晶宮

好媽媽勳章

租果一刻無咩錢唔代表住落左無值錢野喎

原帖由 牛精仔 於 10-2-2 23:13 發表
呢句說話真係笑左出黎

又唔係業主, 租間咁嘅樓, 都唔慌有咩值錢野啦, 200萬50幾戶都唔夠, 佢地以為自己住開半山豪宅呀

水晶宮

好媽媽勳章

乜你唔知四川果班人都有"嚴"棄過其他國家送比佢地o既物資?
佢地咪又係一樣有要求.

原帖由 牛精仔 於 10-2-2 23:15 發表
四川地震夠唔關我地香港人事啦,夠大把人爭住比錢佢地啦

水晶宮

好媽媽勳章

yes ,所以我此佢地樂

不過有時龍床真係不及狗竇

如果呢班全部都係香港人,而佢地o既行為,可以理解為
"果班大陸新移民黎香港生完就走放低個仔去拎綜援都係咁,我地身為香港人,唔拎咪好笨"

我估呢座大廈o既人似乎冇人係拎緊綜援,因為報導冇講,所以咪打蛇除棍上.

佢地亦有可能係3無人仕,所以更加除棍上.

不過我信因果定必有循環,如果佢地今次真係過份左,佢地定會得到應有o既惡果.

原帖由 麥兜媽 於 10-2-3 00:10 發表
要知足才能常樂

水晶宮

好媽媽勳章

咁住落左唔比人地搵到錢,可以添置到好d o既野?
你睇下華富邨果班人,幾多有錢人,人地咪又係公屋出身

原帖由 牛精仔 於 10-2-3 00:16 發表
窮人帶住d行裝入去租間板間房, 住落左, 會變d值錢野出黎...真係 r 哂頭....

水晶宮

好媽媽勳章

當時新聞有講,佢地掉晒d野...

原帖由 牛精仔 於 10-2-3 00:21 發表
咁我又真係冇見過, 四川災民嫌人d野嫌到發難要抗議, 好似人地欠左佢地咁wor.

水晶宮

好媽媽勳章

租約未滿唔得咩

原帖由 牛精仔 於 10-2-3 00:28 發表
搵到錢都走夾唔透啦, 貪果度滲水環境好多鳳樓有感情咩....真係吹脹

水晶宮

好媽媽勳章

ooo原來係台灣佬...呢幾年真係太多天災人禍,攪亂晒邊單打邊單添...

sorry~~~

原帖由 麟媽媽 於 10-2-3 00:51 發表
呢樣唔好,嗰樣唔要既係風災台灣佬,
而唔係四川地震災民,
當日睇電視已經覺班台灣人好過份,
點知我地香港呢班災民行為仲衰過佢地。

...

水晶宮

好媽媽勳章

....剛簽新約,同差不多約滿前後都一年,一年可以發生好多事,舊年呢個時候我家庭收入有接近2萬,今年一萬唔夠....
只係一年唔夠...人有3衰6旺....
低收入家庭對三幾千o既野已經可以叫好值錢.

我做女時都住洋樓養番狗,屋企有車又有樓仲有廠,但果一年,可以係一年間全部野都冇晒,但之前買落o既LV同手飾仍然跟住我入舊樓套房.

原帖由 牛精仔 於 10-2-3 01:12 發表
....連租約未滿, 即係住咁短時間就由冇錢變出值錢野, 真係比10個 ! 如果變錢咁叻,自己租過間豪宅慢慢嘆啦, 做咩要where爛塊面lur政府je !

水晶宮

好媽媽勳章

政府應該係比佢地暫住,唔會比佢地加快正式上樓.

就算真係正式上樓都一定唔會原區,佢地申請應該只可以揀新界同擴展市區.

如果咁可以快D上樓,真係會有好多好多舊樓會無故起火....

原帖由 terrorist 於 10-2-3 09:00 發表
好多香港人等間公屋都要等好多好多年,佢地咁樣又有$又有屋,遲d可能有車有番狗添.................

水晶宮

好媽媽勳章

我地只係和平討論....反正最近冇乜TOPIC可以追...

一句到尾: 人在做, 天在看. 善有善報, 惡有惡報, 若然未報, 時辰未到!-----完全認同.

原帖由 happypiano 於 10-2-3 09:02 發表
為一d 不知所胃, 貪得無厭既人argue 都side自己時間啦.

一句到尾: 人在做, 天在看. 善有善報, 惡有惡報, 若然未報, 時辰未到!

水晶宮

好媽媽勳章

[quote]原帖由 二少奶 於 10-2-2 23:17 發表
唔係貪平咁貪佢舊呀? 其實你想講咩呢?
[/quote]

原帖由 二少奶 於 10-2-3 09:35 發表
IC. 但我唔信會有人白痴到真係"貪平"去租間危樓住囉. 一般人都會明佢地係低收入無能力至會因為租平去住呢D樓. 我估無乜人會話佢地係因為'貪'平囉.

...

水晶宮

好媽媽勳章

但好多都仲唔交返間公屋出黎呢.....
有好多都係新樓收租,公屋照住...

原帖由 二少奶 於 10-2-3 09:43 發表
華富邨果班有錢既係出面買哂樓啦, 點會住間舊屋呀? 如果土瓜灣呢班套房租客搵到都唔改善自己生活條件, 咁仲好意思要求政府呢樣果樣? 每個人都要為自己既人生負責, 唔係叫人幫你負責呀!

...

水晶宮

好媽媽勳章

但佢地好多都有返工喎....所以好多人唔係屋企
如果佢地要拎就算未夠資格果班議員都會有好多辦法.

所以我先覺得就算佢地都唔算最衰最黑人憎.
起碼好過果班呃完綜援仲去旅行仲去飲飲食食果d.

原帖由 我愛Corina 於 10-2-3 09:56 發表

我估佢地未必夠資格拎綜援...I MEAN黎左HK無耐呀...
夠,你估佢地拎唔拎?

水晶宮

好媽媽勳章

究竟班業主去左邊??
層樓好多年都無維修過,因為檢完樓話無危險...

原帖由 calculator 於 10-2-3 10:17 發表
講黎講去, 班業主都無出過聲, 佢地乜都唔使做? 仲可能有得賠, 咁佢地咪好發!

水晶宮

好媽媽勳章

係,但不過唔係因為自己問題而攪到冧樓...
如果唔係冧樓,佢地呢一刻唔需要去面對.
如果唔係冧樓,佢地唔會乜都冇晒
如果唔係冧樓,佢地唔會向政府有要求
如果唔係冧樓,佢地唔會比人聲討
如果唔係冧樓,佢地唔需要要人施捨

究竟層樓點解會冧,究竟誰是兇手?

原帖由 我想生三個 於 10-2-3 10:22 發表

呢D野無人幫到你,失去親人,失戀,都係要自己面對,而唔係出街閙人,要人賠返曬所有野俾你,人地幫咗你,你不但沒有絲毫感恩之心,仲要求多多,不但無禮貌,而且會自取其辱!! ...

水晶宮

好媽媽勳章

業主好似失左縱....

但係業主退按金應該係收樓先退....

依家業主冇左間屋應該點收科??

其實業主都好慘,但佢地對大廈維修應該要負最大責任.

原帖由 jclee 於 10-2-3 13:14 發表
他們無得繼續o系原本間房住,業主係唔係應該要退返按金比他們?

首頁

尾頁

跳至