婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:樓主!我好明白你感受!因為你入門先,雖然

原帖由 queenie3y 於 15-10-19 發表
樓主!我好明白你感受!因為你入門先,雖然你地分樓上樓下住,但其實就係房同廳差不多!甘你同小朋友不嬲出 ...
好認同queenie3y 既留言,雖然大部分既jm都偏向話樓主唔岩,但樓主一家既生活模式的確因為叔仔兩公婆正式入主樓下而產生巨變。明白大肚婆需要休息,但連煮食比小朋友都阻止好似太趕盡殺絕了吧,家裡廚房煮的比外賣健康干淨是常識吧,不明jm如何認為買外賣同不需煮的食物是解決方法?!如果話樓主爭寵,叔仔老婆又何嘗不是要插旗爭地盤?!更何況樓主99曾經同佢地一家咁close地生活了幾年,作為母親,也想多啲人錫自己的仔女吧,一下子見少咁多,對小朋友都唔公平。住開樓的jm當然唔知道天台僭建屋的環境,夏天熱焗久久不散,冬天又寒冷刺骨,如何可以,也想小朋友在大一些,舒適一些都環境活動吧。樓主,祝你老公爭氣,盡快搵到錢買個安樂窩。相信你也不想對住那個假面孔的老太婆,更不用講自私的叔仔一家!

大宅

引用:Quote:原帖由+方方媽媽+於+15-10-19+發表樓

原帖由 anidacat 於 15-10-19 發表
是的,我的確好留戀以前同奶奶日日傾計,係廚房幫佢手煮嘢,我放假老公唔得閒時同佢一齊帶大女去玩。我太重 ...
樓主,可能你同自己媽媽關係唔好,將對媽媽既感情同依賴投射症去奶奶度,加上你生左兩個,有\'一家人\'生活既期望係好理所當然的。但如其他jm 講,你奶奶講到咁明,企晒係叔仔個邊,你們一家都真係要打算一下。失望一定會有,睇清楚後,看看如何舖路,講到尾人地錫邊個幫邊個你都控制唔到。其實我有樣野好唔明,眼見啲grandparents 對住啲孫係\'百看不厭\'既,何以你奶奶唔想你啲小朋友友成日落去?跟本樓下以前就係你啲仔女活動既地方。有大肚婆唔想咁嘈是可以理解,但就到叫啲孫唔好出現聽落真係好荒謬。

大宅

引用:Quote:原帖由+Yeelim+於+15-10-19+發表樓主

要知道,舊樓好多時真係冇得整,老公每年雨季前都會走上屋頂油防水塗層,每次爬上去我都好驚,因為一個唔小 ...
樓主,我覺得你無必要同佢地解釋點解之前唔整間屋,佢地只不過想challenge 你,講到今時今日既局面係你自己攞黎,鬼叫你當初唔整定間屋!但我覺得呢個唔係重點,大家和平相處左若干年(你同你奶奶之前既相處算好難得),應該不會預到今日都對待!如果之前已經開晒拖,樓主應該一早補晒間屋,請佢都唔落樓!你叔仔老婆入主樓下之前,一早知你地一家既生活模式啦,咁驚比人蘇擾,咁要空間就唔好一齊住啦。食得咸魚抵得渴,相信他們比呢度任何一個jm更清楚天台屋的環境和設備,佢地咁都講得出,真係無人情味。

大宅

引用:Quote:原帖由+肥妹心+於+15-10-19+發表樓主

當然每個人都有段故啦⋯奶奶對我老公同叔仔年輕時有唔同的虧欠,呢啲就係佢地三母子嘅功課。咁樣係度傾咗兩 ...
恭喜樓主開竅!BK又立功!

大宅

引用:我都最憎d人成日講:有本事就搬啦! +

原帖由 queenie3y 於 15-10-20 發表
我都最憎d人成日講:有本事就搬啦!
雖然我都勁唔妥男家同99女家啲人,我都少係Bk 度伸,但有睇他留言,有時唔係當時人都有啲頂唔順。下下講到啲野\'你自己攞黎,咁咁咁咪得囉...等等\'。真係講就無敵,一個搬字,傾家蕩產加肯負債幾十年都唔係話做就做。租都要搵,仲要有後遺症,買樓夢要廷遲...等等。有問題咁易想通解決就唔會咁多,家庭,社會問題啦。

大宅

引用:如果樓主無同奶奶住,可能感情更好呀!樓主

原帖由 queenie3y 於 15-10-20 發表
如果樓主無同奶奶住,可能感情更好呀!
樓主點解甘天真當奶奶係阿媽呢?之前樓主講左少少自背景,入過女童 ...
講得好

首頁

尾頁

跳至