自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

https://www.18hall.com/bno-immigrate-to-uk-spent/

英國一年生活費 ( 一個人) :
英國一年生活費 ( 每人) $7600 x 12 = $91,200

英國生活費一個月每人$7600,所以英國一年生活費為$91,200每個人,而將英國一年生活費乘以5,就等於英國生活費用5年為$456,000 (每個人) !

當然,筆者所提供的,是以「窮人版」、「難民版」方式計算來計算英國生活費一個月及英國一年生活費,是慳飲慳食兼無得去旅行模式,所以有心理準備,要在英國「住」5年,每人的使費為50-60萬港元,如果以英國一家四口生活費,那就最少要兩百萬港元了!

窮人難民版計, 一家四口住五年都要使200萬 ,如果有番少少尊嚴嘅話 ,我諗要預5年250萬

wcpcelia    發表於 21-9-3 09:45
baby_ju    發表於 21-9-2 14:30

珍珠宮

skmibb 發表於 21-8-31 22:00

所以咪話每人“優質生活”定義不一樣。
覺得移民去英國優質嘅咪移囉,
鍾意留喺香港嘅咪繼續留喺香港囉。
最緊要唔好怨唔好後悔,
各有各嘅生活啫。

講真有頭髮邊個想做癩痢?
有工人邊個想自己做家務?

珍珠宮

skmibb 發表於 21-9-1 03:50
我好多同事都冇請工人,一來屋企冇咁多位,二來唔喜歡有外人係屋企住。

當然亦有人唔止一個工人,甚至兩 ...
請唔請工人,用唔用工人,
似乎唔係樓主呢個post嘅問題。
佢問如果有幾百萬拎去英國移民夠唔夠用?
如果根據你嘅資料,嗰幾百萬應該啱啱都夠購買一間三房或者四房嘅屋,
咁之後一家幾口就睇佢哋搵到咩工,
就個乜嘢嘅生活囉 。
暫時喺facebook見到啲人都係做外賣呀、倉務呀、麥當勞、收銀多
咁啲生活應該優質極都有限
咁或者有啲人覺得優質嘅生活係在乎心理質素嘅,
不過就難量度啲囉,
佢哋話優質就優質啦

珍珠宮

skmibb 發表於 21-9-6 11:42
我角度嚟講就好優質, 係香港有層樓, 仔又讀IB school。去到uk讀私校。
有朋友介紹咪做住先囉!
...
你 ,或者你啲朋友 ,覺得外國生活好優質 ,咪快啲申請過去囉 ,
我 ,同埋我啲朋友 ,只不過有一個好卑微嘅願望:
就係呢班人仔, 唔好撈唔掂就返嚟香港AR著數

不過願望還願望 ,我地都有心理準備 ,
呢班冇骨氣嘅人 , 撈唔掂嘅時候 ,
就會大大聲聲好多理由 ,隨時返嚟 …

首頁

尾頁

跳至