跳至

首頁

尾頁

複式洋房

haulun 發表於 12-4-23 07:30
俾錢做A3唔緊要,但如果當中涉及利益輸送,偷工減料,我俾得條氣唔順。

成個屯門,由兆康開始(失敗)、到兆 ...
想問一下,現在我們用的方案根本就沒在你所講的屋苑用過,別人外牆怎樣做就不清楚,至少現在a3物料供應商的job reference沒你所說的屋苑。現在a3方案的物料供應商,連港鐵地鐵站都使用。
請唔好隨便拿幾個油漆的過案說是做我們a3的方案。
L4有很多失敗的過案相令人題笑皆非。
我們做5層塗料,而失敗的相只是一些隋便在紙皮石油油的起泡泡相,連填封劑都沒有。
另一些相是ykk大廈相,這大廈也不是用我們a3方案的物料。
如何能比較。

複式洋房

haulun 發表於 12-4-23 08:26
手法一樣唔係指一樣都係A3方案。

賊都唔係淨係偷鑽石唔偷黃金啦

那又如何利益輸送?顧問公司是舊法團請回來。
一切招標過程都係公開。
12月18日中標公司原本是德寶。但人地唔夠人手所以要求延後工程一年加加價10%,所以才改用後補公司德昌文記。
這些都是投票是選的。(唔通有人可以預計別人,放棄成億工程)。

複式洋房

haulun 發表於 12-4-23 08:47
好乾淨

那你說如何輸送,真的很難想得通?反而舊法團就指明叫人要投輝煌建築咪仲怪。
選用邊間公司,大家都會看分析,有沒有訴訟,做過邊個屋苑咁。
點會一味叫人選最平。其他咩都唔洗理。

若然你真的有任何証據或資料,就請去報icac去拉晒班人。

複式洋房

haulun 發表於 12-4-23 09:15
咁你話我知一間只做過600萬工程既公司,點解有能力有經驗去接一個1億3千萬既工程? 又唔係最平!!?

...

黃鄺之前貼樓下的承建商分析書中
德昌文記過往最高工程額的維修項目"已完成"/"進行中" 為中原樓 (14,977,000.00)

一年內累積維修工程總額約4560萬(6單)

三年內工程額超過1000萬的工程項目單數: 8單

是不是你沒看清楚之前貼樓下的承建商分析書~

複式洋房

haulun 發表於 12-4-23 09:13
好公正!仲有一條龍服務添,由請顧問,出標書,回標,到開會投票,無得頂!

顧問公司係啟勝幫法團搵既,啟 ...

黃鄺都係公開招標招返來的~
那間顧問公司的聲譽都OK~
而且做過的維修項目亦很多~

聽說當初好似龍主席想連顧問公司都唔找(說唔想花錢找顧問),自已找建築公司做大維修工程所以啟勝反對,幾千萬的公程,連顧問公司都唔要,要自已搞我地業主會唔會仲驚?
所以後來才招標請顧問公司.

複式洋房

haulun 發表於 12-4-23 09:53
但至少之前投票時,收到既資料係600萬囉

那份承辦商分析書早在7月7日已貼在樓下~
我當初因為沒時間慢慢企樓下看,所以用手機拍低左~
所以至少12月18日前
這些文件已貼在大堂很久,只差你有沒有去看...

複式洋房

haulun 發表於 12-4-23 10:06
我收到A3紙咁大,放入信箱果張係寫600萬架喎

之前黃鄺那份放信箱好厚的顧問報告都係A3紙的...
咁我真係唔知你講那一份~

複式洋房

bestwish 發表於 12-4-24 08:52
akachanman 發表於 12-4-24 05:43
有冇人知「嚐味」究竟幾時開?
「馬賽」又拉埋閘,真係冇啖好食!

馬賽應該係裝修~我昨天經過見他門口貼住張紙話裝修閉門幾天~(情況跟百利差不多,好似只係裝修幾日)

複式洋房

今日經過馬賽門口,見他們門內貼左張紙寫 23/4 - 27/4 裝修~ 28/4重開~

首頁

尾頁

跳至