心聲留言

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆:有無人覺得生存是沒有意義??

我深信人生就是瀟灑走一回

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:下,我唔想離開,雖然百無了賴,但HEA住又一日

原帖由 tansyneko 於 16-02-24 發表
下,我唔想離開,雖然百無了賴,但HEA住又一日唔駛煩惱無憂無慮又一天係最開心的,只要仲有一息尚存,都一定要存 ...

水晶宮

引用:為活著感恩

原帖由 lily233242 於 16-04-29 發表
為活著感恩

水晶宮

引用:其實做人嘅意義係在於識得氹自己開心,屈住

原帖由 brabobo 於 16-05-18 發表
其實做人嘅意義係在於識得氹自己開心,
屈住屈住過一日,我情願平平靜靜安安樂樂咁過!
有冇意義好睇你自己 ...
十分同意,説得對

水晶宮

lily233242 發表於 16-4-29 20:44
為活著感恩

再次表達認同

水晶宮

與自己好好相處

水晶宮

感恩的人覺得快樂

不是因為快樂才感恩

水晶宮

引用:暫時無咁諗過我仲想睇個仔長大成人+結婚生

原帖由 Baby_Mum09 於 16-03-12 發表
暫時無咁諗過
我仲想睇個仔長大成人
結婚生仔 收下家用
\'80歲度瞓瞓下就去咗
咁就功德無量 \'

水晶宮

引用:曾經有人問泰戈爾三個問題:第一,世界上什

原帖由 moniquehappy 於 16-05-02 發表
曾經有人問泰戈爾三個問題:
第一,世界上什麼最容易?
第二,世界上什麼最難?
説得很好

水晶宮

引用:Quote:natjosejim+發表於+16-5-24+16:50+本

原帖由 lily233242 於 16-05-28 發表
每天被鬧鐘響醒,我便立即感恩…活著真好,我還可以彈起床落地冇痛症,精神爽利咁一家人食早餐然後返工返 ...
戥你開心!

祝願大家活在平安喜樂中!

水晶宮

引用:Quote:aptcan+發表於+16-2-24+16:37+我只覺

原帖由 mok239 於 16-05-28 發表
想不到在網上遇到有人同我有相同諗法的人.
別讓不幸的童年拖自己的後腿,好好生活,好好愛自己!

水晶宮

引用:Quote:natjosejim+發表於+16-5-28+22:06+別

網友,

對人來講....人生第一份兼最大最重要的祝福或叫得到上天最大眷顧是-----得到父母的愛
孩童時,得到父母的愛、關心和照顧,就真是贏在起跑線!

我不能說小時候,完全沒有父母的愛,但子女多、擔子重、爸爸忙於工作賺錢、媽媽忙於家務,分身乏術,關心和照顧就是比較基本那種,加上其他原因,我過的也是一個千蒼百孔的童年。無語問蒼天,每夜難眠,苦思人生意義的日子,也有好幾段。

點都好,我終於站穩腳步,自立堅強,去走我的人生路,不再惶惶不可終日,不再輕易為他人所動搖,感恩我的活著,我的生命,上天賜給我的各種才能,比上不足 ,比下有餘!

水晶宮

引用:Quote:natjosejim+發表於+16-5-28+22:36+孩

LEE 句真要比天下為人父母者看看.
大家網上結緣,啱傾多傾幾句,共勉之!

其實,睇咗公海 嗰個 雙失廢青Post,再回頭看,在兒童、青少年期,於一個匱乏、欠缺、艱辛的環境成長,長遠計,也不一定是壞事,起碼不少人會學懂珍惜、𡚒鬦、抗逆、堅毅、體諒等等

水晶宮

引用:Quote:mok239+發表於+16-5-28+22:21+網友,

原帖由 lily233242 於 16-06-08 發表
其實我童年時家境很清貧,爸賺得錢少,媽做車衣外發幫補家用,我哋五兄弟姊妹都要幫手剪線頭,嫲嫲做工廠 ...
我也有點似,不過我較少做家務,阿媽都多數叫大家姐做

我近年幾縱容自己,多少補償自己童年時經歷的匱乏

我就在第一份全職工作,出第一份薪水時,買了一盒帆船牌木顏色筆,12色,中小學都不曾獨自擁有,想要而沒有,今天那盒筆還在,前年還用來作BK揮春填色,攞勲章,其實,當年應該再豪D、狠D,買盒36色,咁先至真是夢想成真!

又好似你咁講,那些年做就我們堅強、不怕困難的性格和習慣

首頁

尾頁

跳至