跳至

首頁
12345...23

尾頁

別墅

Re: 孫方中小學家長集中地

kfwong, marco-ma,

奇怪!亞囡話今日又默書,已經連續三日默a-z,
可能明日又默喎 ?-( ,但亞囡都話係d同學默得唔好,
所以老師要默過 ?-(

別墅

kfwong,

我個囡漏左大楷"Q,R,S,T",細楷就啱晒,都係扣20分,
但紙上分數寫80+10, 到底亞囡攞到80定90分 ?-(

marco-ma,

有默書簿咩   亞囡派返黎係張紙喎,係堂上點會唔見左既,
係咪大懞跌左落檯底咋∼∼

下星期20号又默書啦,唯有同囝囝寫多幾次,
預習吓啦!

別墅

marco-ma,

我個囡話係有本薄,不過係寫自己個名果本功課薄!
Ms. Ng 話唔使夾埋入 File 交比佢,你收唔收囝囝
個File, 裹面係英文worksheet, 同默書紙,大約有
四五張到啦,你收唔收到呀,要簽返比Ms. Ng 喎! :lol:

別墅

marco-ma,

囝囝又知自己零分,即係佢見過個File,
問吓囝囝點解唔攞返黎屋企先,禁快就交返比
Ms. Ng?

唔好勞氣喇 ,Ms. Ng見到未簽名,
可能明日會比返你,慢慢訓練吓囝囝啦!

別墅

marco-ma,

亞囡話好多同學都無攞個 File返屋企,
所以今日Ms. Ng無收到,明日再簽返比佢喎 :wink:

我個囡話知道邊係你個囝囝,佢上英文堂聽到一個
同學叫marco, 個名叫曾xx, 唔知佢有無收錯料呢

別墅

marco-ma, kfwong,

你地放心都得,我個囡不嬲都好敢講野,
學校裹發生既事,都有碗話碗,有碟話碟

明日又默書喇,準備好未,可能又要受剌激
真係攪到有d緊張,希望遲吓就習慣啦,

別墅

marco-ma,

依家亞囡訓左敎,暫時未收到情報 ,
等佢訓醒再問吓佢先

亞囡抽唔到童軍喇 :-( ,唯有再睇吓有乜玩.

今日收到訂校服通告,真係唔好意思實,在太多問題.

我想問:
運動∼T恤∼褲∼外套要1Set,
敢有外套仲洗唔洗買棉褸呀?
點解無校褸既?

仲有呀∼∼點解女生會係裙褲,係裙定係褲呀 ?-(
仲有仲有∼∼poloT恤有三色柬喎,我都唔知條(裙褲)
係咩色,敢點柬呀,

我上學校網頁又無Sample睇, 麻煩你吖marco-ma,
你個囡d校服係點架~

別墅

marco-ma,

真係唔該晒∼∼ :-P ,我見到件棉褸真係好暖喎,
係咪當校褸架喇,我個囡話鍾意紅色polo裇,
咁,個個自己柬,咪個個件校服都唔同色囉
而孫方中條短裙褲禁特別既,似fashion多過似
校服裙

亞囡醒左喇,佢話唔知鄧老師幾時送公仔,可能
亞囡自己都唔乖,所以無,佢話你囝囝上堂有
小小傾計,不過上英文堂就最乖.

星期六學校有遊戲比賽,歡迎我地d家長出席打氣,
marco-ma, kfwong, 你地囝囝有無參加,
我諗住去睇吓亞囡

別墅

marco-ma,

視覺藝術老師話每堂要帶顏色筆,下一堂無帶就
無得上堂,問你驚未

亞囡今次默書有 100 分 ,但下星期又要默P4,
好似好難咁喎 :cry:

別墅

winkdex,

8拆係咪平好多呀,買埋3-6年級d size,會唔會到時又轉款架 ?-(

9月23日係咪可以家長同校服商傾,買大小小size,
如果唔係,今年著幾個月,到下年攞返出黎又唔啱著

別墅

Marco-ma,

今日去睇亞囡遊戲同樂日,但唔見marco參加?
佢話marco唔乖,比英文老師罰佢無得玩,
唔知係咪真呀,唔會呀嘛,參加左個喎,
亞囡係咪收錯料呀 ?-(

別墅

kfwong,

今日訂左校服喇,有sample睇,套校服真係幾靚,
聽到好多媽咪都鍾意紅色同黃色polo裇,
所以我揀喱兩個色,我想問係著黑色定灰色襪呀?

別墅

marco-ma,

係26/9星期二默英文呀,默順序英文字母,同書本P.4,
P.4好似幾深,我同亞囡温左幾日都唔掂∼

我再問亞囡遊戲日見唔見marco, 佢又話自己唔記得,
程報員d料都嘛嘛地

別墅

kfwong,

冬天校服係咪可以著三個骨襪都得,
我諗如果未係好凍,耍著襪褲加裙褲都幾辛苦.

遊戲日返學校聽到老師叫,四個新加入的小童軍去集合,
乜得四個咁小既,唔怪得咁難抽中啦 :cry:

別墅

marco-ma,

今日要同亞囡溫習吓,明日默書,溫左幾日,
亞囡都係嘛嘛地,算啦∼∼盡左力就算.

你呢,囝囝溫成點呀

黎緊係咪星期三四五連放三日假期,
一路放到下星期二呀,我想confirm吓

別墅

marco-ma,

其實我都未知學校默書係咩模式,所以我會叫亞囡串吓
課文內容英文字,亞囡知道課文講乜,但叫佢寫番出黎
就好多錯漏,讀k3時已經成日要咁樣溫習.

或者你同kfwong, 禁有經驗,可以敎我有好方法,
幫亞囡溫習,測驗,考試時又要點,我真係經驗尚淺

別墅

kfwong,

小朋友有好好成績,但生活呆板乏味,
我情願小朋友活潑d,好動d,成績一般就夠

我都係睇吓亞囡每日敎左乜就同佢寫吓,讀吓咁,
都未知用咩方法好,聽你地講係咪做多d練習好d,
叫亞囡記英文字似乎好難咁

別墅

marco-ma,

可能自己太緊張,佢識七八成我都覺得嘛嘛地,
我都知佢識既,但每次都衰d粗心大意,好唔底,
亞囡最叻把嘴,佢講野好清楚,但就係無乜內性.

亞囡話你囝囝學號22, 亞囡21,你囝囝係亞囡後面,
係咪呀,睇吓d料堅唔堅先.

平日星期六日,亞囡都要學游水,彈琴,所以
終於有幾日假期唔使去學野,去BBQ喇

別墅

Marco-ma,

係呀∼∼亞囡係XX晴,原來上電腦同體育堂係跟學號排,
你囝囝坐亞囡格離所以佢咪知道囉

點解你開到班相既,(更新中)喎 ?-(
我想開好耐都開唔到

別墅