跳至

首頁

尾頁

複式洋房

引用:我想問.....馬來西亞華人同香港人係唔係

原帖由 d_yeong 於 13-02-07 發表

我想問.....馬來西亞華人同香港人係唔係真係差好遠?
始終有文化差異,仲要考慮同未來6299的關係,如果唔肯定就再觀察下再決定要唔要嫁啦!

複式洋房

引用:其實同香港人有咩明顯的分別?目前就係語言

原帖由 d_yeong 於 13-02-27 發表
其實同香港人有咩明顯的分別?
目前就係語言真的不同之外,同鐘意夜麻麻仲去街。。。
明明都係廣東話,我竟 ...
佢地d廣東話會加d馬來話,普通話,呢d係地區的特色,真係要住左落來先會明白,夜麻麻去街我都好唔明,我老公佢地都係咁,成日8,9點先出門食晚餐,成家人都唔知拖咩拖到咁夜

cn580089  我c6 又係....  發表於 13-11-26 14:43

複式洋房

引用:回覆+happymilala+的帖子 佢話佢d朋友一直

原帖由 d_yeong 於 13-02-27 發表
回覆 happymilala 的帖子

佢話佢d朋友一直都係講廣東話
一個人嫁來人生路不熟ge國家真係需要好大勇氣,你要預左難揾工要做c9,初期咩都要靠老公,無左老公連門都出唔到,除非你識揸車啦!

複式洋房

回覆:各位嫁俾馬來西亞華人既人妻...請進~

大馬人的生活真係唔同香港囉!好似我老公屋企咁,早上唔食早餐,11點幾先去飲茶,食野,跟住lunch time 又話唔餓唔食,4,5點tea time 先再食野,晚餐就推到8,9點,講真我勁唔慣,所以我自已食早午餐,不過都唔可以逼佢地跟我囉!話晒人地以前都係咁生活,無理由你一個外人來到就改變,佢地好鍾意去飲茶吹水、真係叫杯野飲坐係度吹水,我偶爾都跟老公去,不過覺得好無聊囉!但如果你來到就要適應呢度的生活,呢度D 人比較hea…唔似香港咁緊張咁大壓力,其實最重要係心態

複式洋房

引用:我想問.....馬來西亞華人同香港人係唔係真

原帖由 d_yeong 於 13-02-07 發表

我想問.....馬來西亞華人同香港人係唔係真係差好遠?
純8卦下,你同男友宜家點呀?

複式洋房

引用:回覆+JQNat+的帖子笑死!我都同99往咗接近3

原帖由 JANICS 於 13-05-21 發表
回覆 JQNat 的帖子

笑死!我都同99往咗接近3年,佢地真系会有D乡下,唔知出面既世界有几大,我99个時同我 ...
原來janics都同99住左3年咁耐呀!我宜家住左年幾啦!希望今年可以搬出去

複式洋房

引用:我老公係馬拉華人,我地結左婚12年啦,有兩

原帖由 bigheadgirl 於 13-07-04 發表
我老公係馬拉華人,我地結左婚12年啦,有兩個小朋友添
咁你宜家住香港定大馬呀?

首頁

尾頁

跳至