跳至

首頁

尾頁

複式洋房

HI,大家好,我叫EMMA ,係香港人,嫁來馬來西亞大半年,仔仔兩個月多D講真仲係未適應馬來西亞的生活,因為我唔識揸車,出入真係唔方便,
平時老公返工,得一個人係屋企,同奶奶又唔係好多野講,又無朋友,真係差D得抑鬱症,
唔知有無同我一樣係香港來的媽咪呢?
希望可以識多D朋友,擴大生活圈子...

複式洋房

HI,香港來的媽咪

我都想識多d香港朋友…我來左一年啦!仲未識到香港朋友仔……我宜家住係雪蘭蛾…平時多數去巴生 or sunway行街…希望大家可以多d傾計聯絡,因為係馬拉無朋友…又無返工,平時生活都幾悶下……希望揾到朋友擴大圈子…

複式洋房

引用:睇你囡囡好大了,你嫁黎幾耐?我嫁黎三年,

原帖由 cindy.lam 於 12-07-26 發表
睇你囡囡好大了,你嫁黎幾耐?我嫁黎三年,女女已兩歲。仲未識到香港媽媽

...
我嫁左來一年啦!你住邊呀?我個仔仔半歲啦……多d上來傾下…

複式洋房

引用:Quote:emmababy0615 發表於 12-8-1 23:18

原帖由 puffer-fish 於 12-08-01 發表
hihi,我都係住Selangor,都成日去sunway的,你本身住邊區?我住puchong的,以前我都久唔久同d香港媽媽出來飲下 ...
hihi…我住係klang附近ga…好高興識到你呀!我平時都有去puchong ioi mall行下ga!你就來生啦!恭喜……如果你地香港媽媽有活動叫我呀…

複式洋房

引用:Quote:emmababy0615 發表於 12-8-1 23:44 h

原帖由 puffer-fish 於 12-08-01 發表
未生hahahaha,12月先係due date,但會開刀所以應該11月尾生,我第2胎了
我地多數在puchong,sunway,mi ...
我仔仔得半歲,我唔識揸車,平時都係老公車我,我遲d想去考返個車牌,始終會揸車方便d…我宜家專職凑仔!

複式洋房

引用:Quote:emmababy0615 發表於 12-8-1 23:55

原帖由 puffer-fish 於 12-08-02 發表
我話 左要考牌好耐都無行動,因為我實在太驚青,對大馬的治安無信心(我已住左9年啦)
希望我可以生之前見下你 ...
我老公都係咁講,怕我自已一個人揸車會危險,始終大馬治安無咁好,我都希望可以見下你地,生左bb就好忙,我宜家去邊都要帶住我仔仔,因為仲飲緊人奶…哈哈哈

複式洋房

引用:好多香港媽咪都嫁咗去kl嗰邊,但我就喺怡保

原帖由 cindy.lam 於 12-08-02 發表
好多香港媽咪都嫁咗去kl嗰邊,但我就喺怡保嗰邊,好似冇咩香港媽咪。三年黎一個香港人都識唔到。puffer fis ...
kl的點心都係麻麻…其實係大馬最唔慣d飲食。所以我平時都係自已煮,最多偶爾去香港粥面家食下,呢間算係做港式野ok…所以我次次返香港都暴飲暴食補還數…

複式洋房

引用:Quote:原帖由 emmababy0615 於 12-08-02 發

但係kl食物對我黎講已經好好了(我最鐘意去喜粵飲茶喺mont kiara 嗰間), 怡保點心仲麻麻 , 你幾 ...
我都係明年年頭返香港幫仔仔申請hkid …順便過完年先返來大馬,

複式洋房

引用:好多香港媽咪都嫁咗去kl嗰邊,但我就喺怡保

好多香港媽咪都嫁咗去kl嗰邊,但我就喺怡保嗰邊,好似冇咩香港媽咪。三年黎一個香港人都識唔到。puffer fis ...
宜家d香港媽媽好似比較少上來呢度?睇之前d post有好多媽媽…唔知大家係唔係好忙呢…

複式洋房

引用:唔係因為好忙,係因為大家都識左,現在我地都

原帖由 puffer-fish 於 12-08-04 發表
唔係因為好忙,係因為大家都識左,現在我地都會用電話/facebook/見面來代替
上bk傾了,因為熟左就好多私人野傾 ...
咁睇來我要快d join你地先得…識多幾個朋友,
你可以add我FB嗎?[email protected]

複式洋房

引用:Hi! Cindy and Emma.

原帖由 naja 於 12-08-06 發表
Hi! Cindy and Emma.
hi,naja…nice to meet u…

複式洋房

引用:我都來打个招呼先!大家好!我來左差不多5

原帖由 JANICS 於 12-08-10 發表
我都來打个招呼先!大家好!我來左差不多5年,最近先識左-个香港 mama,因为佢係我大仔同学仔mama,重有,我 ...
hihi…nice to meet u…原來馬拉真係好多香港人ga…希望大家多d聯絡…

複式洋房

引用:回覆+cindy.lam+的帖子 去富山食點心都唔

原帖由 coffee223 於 13-01-23 發表
回覆 cindy.lam 的帖子

去富山食點心都唔錯......duck記燒味同菜餚都唔錯......幾個月至回ipoh...丈夫父母 ...
我上次去怡保都有去富山飲茶,D點心都唔錯,不過都係阿一的點心最接近香港…

複式洋房

引用:Quote:原帖由+emmababy0615+於+13-03-01+發

原帖由 mimimeme 於 13-03-03 發表
我想試阿一呀,請問邊度有?我住怡保,覺得富山麻麻地~
阿一係PJ 同KL 都有,仲有云頂都有間的,我多數去PJ 果間飲茶,我上星期去怡保試左明閣,haha…同富山一樣係大馬local 味道,同香港差好遠…

複式洋房

引用:大家好,我都嫁咗嚟十年啦,大仔九歲,女5歲

原帖由 JQNat 於 13-05-08 發表
大家好,我都嫁咗嚟十年啦,大仔九歲,女5歲,住係沙登,serikembangan,對我嚟講唔識馬拉文都唔太大問題, ...
咁你宜家做咩工?唔識馬拉文易唔易揾工?我都想做野,不過無人幫手凑仔,可能要等阿仔讀幼兒園先可以出來做野啦!

首頁

尾頁

跳至