自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

(商台)2010年8月2日 星期一 09:58[url=]終審法院
[/url]法官包致金的姪女,今年初在司徒拔道一宗交通意外中,掌摑警員,她早前承認襲警、不小心駕駛及拒絕[url=]酒精呼氣測試
[/url]三項罪名,今早在東區裁判法院,被判感化十二個月、罰款八千元及停牌一年,感化期間要到[url=]美國
[/url]進行針對精神問題的住宿治療,為期三個月,返港後再進行戒酒治療,並定時提交進度報告,如果感化官不滿意進度,可要求法庭延長感化期。裁判官指,被告已有兩次襲警記錄,今次的案情更嚴重,如果不判罰,會對公眾帶來錯誤訊息,但被告的感化及心理報告指出,她患有燥狂[url=]抑鬱症
[/url],導致有酗酒問題,考慮到被告有好的學歷及家庭背景,認為她應該接受治療,因此不考慮判監。
三十三歲被告,今年一月二十七日凌晨,在司徒拔道,駕駛私家車與另一輛車相撞,警員要求她做酒精呼氣測試,她企圖離開現場,並掌摑一名警員。

憤怒!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 二小姐 於 10-8-2 10:35 發表
三度襲警判感化,個原因係人地有良好教育同家庭背景,咁咪即係「有錢」唔洗坐監囉

好多人都有情緒病,但都要坐,何况三次喇!律政司出面上訴啦!如果唔係,個個洗一千幾百去睇下精神科,跟注就醉駕,毒駕都唔駛坐啦!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 lamlamabc 於 10-8-2 10:41 發表
無計....而家有錢有家底就是大晒,樣衰都可以做香港小姐啦..

大宅

好媽媽勳章

原帖由 海妮 於 10-8-2 10:41 發表
,導致有酗酒問題,考慮到被告有好的學歷及家庭背景,認為她應該接受治療,因此不考慮判監。

即係點呀:tongue: 係咪即係有錢有面有家底就唔駛坐監:;pppp: ...

監房嘅設計係唔適合D大富大貴嘅人住架!

大宅

好媽媽勳章

法律面前人人平等,明存實亡!

大宅

好媽媽勳章

天怒人怨!

首頁

尾頁

跳至