自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Jane1983 發表於 22-4-5 21:41
回覆 irisw 的帖子

有一部份人眼睛比較乾,係唔適合戴Ok鏡。不過唔知係咪鼻敏感就戴唔到。

我仔都係眼乾,初小。
我覺得有人話易發炎,我覺得就係人為因素多,真係要清潔雙手、每日清潔d用品(case、棒)

戴緊其實乾唔乾冇大影響,建議都係一戴就去瞓,戴前先滴人工淚水,冇咁啜眼,都用支藥水沖左lens先戴(減少刺激),但除嘅時候就勁啜眼!我第一次幫佢除又啜住,嗰吓我都驚

我都因為眼乾問題問視光師,係有方法解決,我即試即解決。

因為有親人嘅小朋友戴左6、7年ok lens效果好好,所以我仔初小都照俾佢試,不過預左要大人幫佢戴

珍珠宮

蕃薯仔媽媽 發表於 22-4-5 21:57
我女高小先開始戴,初初我幫佢,而家自己搞得掂,未試過發炎,我專登買一部UV 機+低溫烘乾(消毒奶樽用), ...

我都覺得人為問題比較多,我仔得7歲,坐唔定,反抗大,一見到視光師都講定要預計佢未必合作,不過因為姨甥戴左咁耐,我都了解清楚先上去嘅。
我預左自己幫佢戴、除,點知戴左個幾月,有日放假朝早佢自己早起身除,就一直自己除,不過清潔嗰part都由我做番比較穩陣,始終我仔重細

其實莫講話小朋友,我都聽過d大人戴con嘅過程衛生程度麻麻地,所以唔係ok lens、普通lens問題多,自己嘅問題可能更多。

珍珠宮

irisw 發表於 22-4-5 22:19
我信呀,係怕個仔唔合作咋
戴同除對於佢嚟講好似有啲難

我仔都7歲,第一日上去試,搞2個半鐘戴左一邊,喊、鬧情緒,坐後面個女仔似七八歲,又係喊緊,不過呢d年紀+情況,我覺得99%靠家長點控制。
視光師佢哋提供配戴資料、過程,都會友善教小朋友,副lens係冇問題嘅,但要控制小朋友合作、繼而接受,我覺得係媽咪個角色頗重要!

珍珠宮

cara.mak 發表於 22-4-6 04:06
我次次除時,支少少眼藥水,或鹽水在泵上,再除,唔啜的

我有滴人工淚水,再合眼等,棒仔都有鹽水,我仔唔work,啜眼程度真係有d過份!
之後視光師教,除左照做以上動作外,棒仔吸住時,左右移動一吓,再如常向外拉!咁就好d。

珍珠宮

蕃薯仔媽媽 發表於 22-4-7 01:44
我個女要用貴D(杰D)嗰隻人工淚水添
同埋除 Lens之前滴人工淚水後,合埋眼,輕輕力沿lens外圍 ...

我用普通人工淚水本來唔貴㗎,但係因為個仔肯主動學除con,我朝朝望住佢滴到隻眼周圍都係,明明用2滴變左用一支平都變貴啦
不過佢肯主動嘗試,我都繼續每朝望住佢自己除囉!
你嗰支係咩牌子?我又留意吓先!

首頁

尾頁

跳至