自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

OHIMESAMA 發表於 22-6-15 16:12
又係生酮飲食,唔係個個人都啱

我直頭唔會試生酮,做d唔做d,好易減唔到之餘重影響健康。
其實了解吓減醣+1/4餐盤,呢種方式唔止減肥,都係健康飲食。
我之前用減醣2個月由132減到122,冇運動。完全唔洗餓,好多野都食得,反而慢慢戒左好多無益嘅食物。
網上、FB都好多減醣資訊,唔係only減肥,係健康飲食,慢慢會間接會改善皮膚、睡眠質素等等。

珍珠宮

OHIMESAMA 發表於 22-6-15 20:28
第一次聽減醣,聽落都唔錯。
我依家只係每星期兩次168+定時運動,身體係好咗,但體重無乜變。
等我都研究 ...

我經常推介俾朋友㗎,我2個月減到10磅都唔係日日減醣,一星期有兩三日照舊想食乜就乜,包括pizza、麥當勞、朋友飯局嗰類。
但其他日子嘅減醣飲食唔係特別買d咩產品,全部超市、街市買到嘅健康餸菜。
而且唔講減肥嘅話,健康飲食即使實行一兩日,都係實實在在自己身體得益。

珍珠宮

mongng 發表於 22-6-15 19:03
講真,如果屎都食到,點會減唔到,我朋友食原味菜,唔加醬汁,唔食加工食品,低碳,3個月瘦13kg
...

過左火嘅節制都好易反彈,除非成世都咁樣食啫。尤其戒澱粉,開頭一星期實睇到d效果,但一食番反彈速度重快。

珍珠宮

mongng 發表於 22-6-16 20:09
佢低碳唔係全介澱粉,幾健康

「佢」係指樓主orYouTube入面嗰位?
低醣都唔洗全戒澱粉,反而知多左乜野係精緻澱粉

不過我都經歷過其他修身方式,跟教練做gym、日日運動、飲蛋白粉等等等等,發覺想修身真係要維持落去先work,始終年紀越大新陳代謝越慢,所以而家就冇再諗短期減肥嗰類方法。

珍珠宮

idyleelok 發表於 22-6-17 12:04
請問點樣減糖法?
可以pm你嗎?

係「減醣」,你Google/FB會有好多資訊。有d FB group重有人search煮乜食乜,係完全可以餐餐超市/街市買到嘅好味餐單。
可以長遠keep住食得健康、修身、好味嘅飲食習慣

珍珠宮

木子太子 發表於 22-6-27 01:37
我推薦大家一個方法 叫超慢跑
可以原地跑 一邊睇電視一邊跑 好慢 好似亞婆咁
如果有時間可以出去跑 都係 ...

我完全認同減醣+高蛋白效果。
我疫情太多零食,最肥去到132,減醣+高蛋白質,兩個半月回到116,冇運動。 減醣都改善睡眠質素,間接都令皮膚有改善。
byw我唔太buy買粉飲,事關以前飲唔少,效果唔大、兼飲飲吓好反感。但如果都要試各類粉、supplement,咁iherbs算平兼穩陣。

首頁

尾頁

跳至