跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 請問有無德福宿舍靚太?

HELLO, 我在T座, 10月搬黎架, 我BOY BOY剛剛2個半月大呀!

複式洋房

我地住25/f, 暫時全職, 等緊工人黎, 所以出年3月才番工。 希望你可以早日bingo la!

小Panda 寫道:
HI, 我都係t座架. 住19/f. 都係今年7月先搬入來咋!!!
我未bingo架. 不過, 剛開始努力.
係呢, 你返工定係全職mami?[quote]
ritalpy 寫道:
HELLO, 我在T座, 10月搬黎架, 我BOY BOY剛剛2個半月大呀!
[/quote]

複式洋房

我本來都想全職, 但很多朋友跟我傾完後, 我都係決定請工人, 努力儲多點錢, 而且唔想跟時代脫節, 等baby上小學時才考慮尊心照顧他。
工人激唔激死都係一個個的, 希望我請o個個ok la, 點都要博下。
你們現在2口子, 可以努力儲錢先, 除非你們自己本身有錢人啦, 因為養一個小朋友花費真的很大。 返唔返工都要看你們的儲備了。還有的, 是你是否願意每天洗衫、煮飯、打理家頭細務、照顧baby以及等你老公放工的日子? 等你老公出糧的日子?.....
小Panda 寫道:
請工人你放心嗎? 我聽人講都幾激死.
我都想全職架, 老公都想, 不過, 我好似唔捨得份人工囉.
不過, 都未BINGO, 再考慮下先.

複式洋房

你只放了一個月, 沒有太大的體驗, 而且你還沒有小朋友。到你有小朋友時, 你就要把大部份時間給他, 到時很多事都不同了, 很困難去掌握~ 現在說什麼都沒有用, 因為未發生的事情, 往往未能感受, 要親身經歷才明白。或許因為我還未習慣此生活, 所以有感而發。每天都是這樣, 好處的便是自己同baby關係好不用想太多, 壞處便時太浪費時間。

複式洋房

Monty, 我住係你樓下wor!

複式洋房

草莓芝士餅
Congratulation!! 你現在最重要就是樣樣要小心呀!
我想請問你點解要去QX 做BOOKING? 你不是要先去健康院檢查及做排板(即計算預產期及安排醫院)嗎? 去到健康院就會因你住的地方而分派有關醫院。 以我地住在德福應該會安排你到聯合醫院。(由於現時醫院都好FULL下, 所以要以地區分派)
我自己就在威XX生BABY, 現在2個半月大。其實生BABY痛唔痛係個人的, 而政府亦有無痛分娩。視乎你經濟情況及是否值得於私家生。(雖然今天私家醫院已有新政策對付大陸來港孕婦)但始終都要有時間消化, 所以現有醫院都面臨太多大陸孕婦來港, 本人覺得短時間內政府及私家都不會太大分別。如果你先生是公務員, 那麼你可享用二等房(一房2床), 其實跟私家差不多, 但價錢方面就差得遠。我好多朋友都認為, 現在寧願把私家醫院的費用, 回饋給BABY或自己, 無謂浪費金錢。 仁X生BABY或所有費用都比一般私家醫院高, 但是否有相對的服務就不大清楚。 如果健康院真的可以安排你到QX生, (如果又可以住到2等房) 都不錯架。我先生好多同事都在QX生, 佢地對QX的住、食及服務都有讚好, 尤其是食方面, 有MENU給你選擇架。
你好想知BABY是男OR女? 如果快的大概3個月就知, 不過政府會於大概5個月才幫你做超聲波, 那時你便會有機會可以知以及佢地會幫你看BABY的身體及四肢生長情況。你想早D知就要去私家診所la~
你要記住, 所有含有咖啡因的飲料都要戒掉! 鮮奶多飲一定要! 要葉酸就多吃深綠色的菜, 如菜心、鐵質菠菜、及西蘭花。 由於政府醫院是不會給葉酸或任何維他命TABLETS給你, 所以你真的需要就要到私家診所。
是否一定要飲奶粉, 亦是在乎於個人, 因我有BABY後要食齋, 所以我一定要飲孕婦奶粉以補不足, 而且, 孕婦很多時會便秘, 而我飲後並沒有此問題, 所以當時我KEEP住飲。
牌子就視乎你自己口味, 我自己就飲喜XX, 因為好似雲呢味, 幾好飲, 連我MAMA同先生都話不錯。 我亦試過飲美XX, 好"蘇", 我同我先生飲少少即嘔! 你可以在BK CHECK下, 有時有D SAMPLE攞, 飲過邊隻好飲才買, 無謂浪費呀~
不好意思, 我太長氣啦!!!!ANYWAY, 希望可以同你分享下同對你有用啦!

複式洋房

我飲孕婦奶粉都無肥到, 我生的時候只有130LBS, 比我未有之前只重了20LBS...... 點都好啦, 你觀察下自己的胃口是否有太大改變如過於偏食, 否則都可以不用飲ge.....
Q醫好呀, 好多都有讚架, 下可以BOOK? 新制度呀? ANYWAY, 如果真係可以BOOK, 你就快啦! 仲等星期一????

複式洋房

草莓,
無錯呀, 廿磅無多無少。我都唔知點解, 我有baby時, 個個以為我肚腩大左, 就算5月個月都係仲穿著做女的牛仔褲, 我d friend仲以為我假大肚tim.... baby出世有6.3磅。你不要因為自己大肚就放縱不停吃呀, 我個朋友就是因為禁諗而重了50磅! 要成年先減到! 仲有d肚紋係勁多!! 我雖然重得唔多, 生完之後只是重多了6磅116LBS, 朋友見我都不覺我剛剛生完, 但現在肚腩就有好恐怖的肚紋, 自己見到都覺得醜~ :-( 你依家好開始用肚紋膏啦, 天氣乾燥可能仲出得快D。

關於你有BABY一事, 你有就立即同老闆講, 如果唔係, 有事佢不會負責的! 快D講呀!!!

複式洋房

草莓芝士餅,
我baby下星期就3個月大啦~
痛? 我老公到依家仲笑緊我等生時的情況呀! 因為每當開始有陣痛我就要佢幫我"撥涼", 比多d空氣我, 但去到產房因為待產時只有我一個, 仲要排隊, 我當時只有拍打牆, 以減壓和痛楚, 由於我係一個好怕痛o既人, 所以對我來說都非常超級痛架。不過, 我有朋友佢形容自己生的時侯好似肚瀉的痛, 不太辛苦wor, 開初我以為係真啦, 點知原來自己生的時間係兩回事呀!!
入到產房, 姑娘問我痛得禁辛苦, 不如無痛分娩, 但我say no。因為我有另一個朋友生的時候, 隔離床個女人因為用無痛分娩而導致開口位爆開得十分嚴重, 點解?原因個女人因為在無痛之下生, 過度用力及力度又用錯而導致, 那樣的話便會仲恐怖。

開初有baby體重係會有少許下降架, 你千萬不要放鬆呀。大便暢通就好啦!

你教書架? 大/中/小學還是幼稚園呀? 因為我姑奶教幼稚園有3個月baby成日要彎腰及"mou"低身, 好危險架, 始終baby仲細ma。所以你要小心呀!

複式洋房

草莓芝士餅
我很久沒有上來, 點知一上來就發生那麼多事。事情已過去, 希望您努力養好身子,07再來努力!! 您一定成功架!! :-P

複式洋房

點只得蚊呀!? 仲有好多大大小小

複式洋房

小panda, 雖然我遲左好多, 不過好開心知到你有左bb。我諗我見過你啦..... 看來你都很健康, 小心d呀! 0/3床玉真係不錯架, 一張床玉有兩面不同的設計, 不過因為我的床size不對, 所以無買。仲有呀!遲d bb大左(3個月到)最好配合用sinomax pillow, 我個仔都用緊架 (如果大汗就要買透氣款)。

首頁

尾頁

跳至