自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

原文章由 屯門哩 於 08-3-13 12:14 發表
報到!!煩請update
屯門哩-----no.1183xxx,新界,3人。7/06入紙申請,9/06收到藍卡,31/1/08接受調查,7/3/08轉左錄音配房階段.....

唉吔... SORRY 呀, 之前 BK 死咗, 你 D料冇晒, 冇得幫你 UPDATED , 而家等樓主幫你 UPDATED 啦...

侯爵府

我 17/3 揀樓, NOW 等緊聽日街坊報料揀成點... 好緊張喔 !

侯爵府

原文章由 豬豬822 於 08-3-13 13:44 發表

無問題ga,妳上次返深圳有無睇啱嘢ar

有呀, 會準備去買 tim, 到時實報料比你吔知

侯爵府

原文章由 850212 於 08-3-14 02:09 發表
我想問美田邨入伙時tolite and kitchen會唔會鋪咗地磚同牆磚?

haha 我答到你, 而家好多新既屋邨都有晒呢 d 野, 但個地下 d 磚麻麻地, 因為一濕水再踩落去會好 dirty , 所以我通常會換咗佢再搞過 . 而 wall d 磚都幾靚架, 可以唔駛搞

侯爵府

原文章由 xeniayuen 於 08-3-14 09:42 發表
好開心呀,今日打去終於轉咗錄音了..已經係輪候配房階段

我又要再UPDATE 下我既資料先.
G1133XXX..(申請時3人擴展市區)
03年入紙
04年頭收藍卡
06年(唔SURE)轉市區
07年3月頭審查
07年3月20日 ...

好快架啦... 加油加油 !

侯爵府

原文章由 renocheung 於 08-3-14 10:59 發表

今日多3張新相,差d磚先夠,叫左cf自己配,我到係39.76,都夠ga,不過個露台同走廊晒d囉, 宜家將露台間房,淨係放一張床咋(5'x6'),
厠所改細d,廚房改入口,出面整一間房,咁個廳就好大喇
http://picasaweb.google.com.tw/y ...

話時話, 你呢樹係邊到嚟架.... forget 咗 tim

侯爵府

原文章由 xeniayuen 於 08-3-14 13:40 發表
想問下有無媽咪第一次審查後爆額,之後第二次審查PASS後,個配房NO.已過 ?? 我想問其實一般配房要等幾耐 ? (我市區4人) 但都想參考下...

我既 case 同你一樣, 第二回審查完個半月配房, 配咗呢樹新樓

侯爵府

原文章由 yywong1111 於 08-3-14 15:41 發表
我又報到呀:
07年6月申請~
07年9月收藍卡到宜家~ NO: G1205xxx (擴展市區 3人)

請問如果我宜家申請由擴展市區轉去新界區呢, 應該點做呢?
咁係咪要從頭排過嫁, 如果唔係從頭排過的話, 咁係點排嫁?
要等幾耐呀?

請答 ...

唔駛重頭倫過架, 會順返條隊去倫, 如果你 nt 審查咗既 no 大個你而家呢個, 咁你會好快有審查, if 未到, 你要等, 等到你審查囉...
等幾耐真係冇人識答你, base on 房署啦mouth:

侯爵府

原文章由 renocheung 於 08-3-14 14:02 發表

全屋油漆9000
地磚12000(淨人工) 連廚房/厠所/露台
扑走地磚2500(廚房/厠所/露台)
露台搶4500
厠所來去水2000
地磚4000(大6買連上樓運費)廚房/厠所1000(香港買)
劂塔/洗手盤/龍頭/花洒3500(香港買) ...

你响大陸邊間買, 可唔可以比地址嚟 for ref, 嚟到時 ok 嗎, 有冇 lan 咁 d 呀.... 我 mon 揀完樓都會响大陸買磚, 己經有一間响手, 想攞多間比較下 d 款, 價 $等, 我諗住 toilet & kitchen d 磚都一次過响 big 6 買埋, 反正都平好多.. 哈哈

侯爵府

原文章由 808280 於 08-3-14 15:29 發表
樓主請回答以下問題 :

本人 10/07 申請
01/08 收藍卡 (擴展市區)

1.如審查前份工只做了2-3個月,是否只計算新工薪金有否
過額?

2.審查會查什麼文件?我需怎樣準備?請指教. ...

1.如審查前份工只做了2-3個月,是否只計算新工薪金有否
過額? -
基本上係睇新工 only, 但若果你份工 only 做咗 2-3 個月可以唔報 then only 比佢睇而家份入息都得架喎, 我吔審查時老公份工啱啱 quit, 佢都唔睇前個份, 要睇 now 新個份, 都仲未返工 tim, 後尾要等多一個月比埋新工人工佢先 pass 審查 ( 但可能係 base on 每個主任做法, 呢度好多唔同既 case )

2.審查會查什麼文件?我需怎樣準備?請指教.
審查文件, 到時封審查信會好詳細地話你知, 一般都係銀行部, 入息証明等等

侯爵府

原文章由 yywong1111 於 08-3-14 18:12 發表

請問天x村係邊樹呀?
我申請緊擴展市區, 都唔知轉唔轉新界區好..
另: 請問擴展市區 邊度好住d呀, 唔該晒~

天x好似係天水圍 ....
擴展冇話邊到好住 d , 我個人 like 石籬呢樹, 因為交通真係好方便 , 但空氣一般, 唔太好又唔太差咁囉....

侯爵府

原文章由 圓碌碌 於 08-3-16 10:49 發表
想問已入住公屋 咁資產收入上限係幾多(唔洗交雙倍租)?
thanks

3 人好似係唔 over $24000 , 咁可以唔駛交倍半/ 雙倍租

侯爵府

原文章由 jacquesau 於 08-3-17 11:45 發表
各位...已update各位的資料, 希望無漏

如有錯漏, 煩請指正

謝!

你將 d 資料全部响第一做 updated, 咁會好好多, d msg 一多時, 佢吔照返轉頭响 page 1 查記録會好 d 囉 .... 小小意見

侯爵府

我今朝去咗揀樓, 揀到高層向東....仲 fit 返鋨閘可以搬埋走, 開心 c 我 , 咁搞錯咗邊座打邊座, 原本想要開邊果座, now 揀咗埋邊果座 but 算啦... 好單位難求

[ 本文章最後由 cubixluk 於 08-3-17 15:12 編輯 ]

侯爵府

原文章由 jacquesau 於 08-3-17 13:46 發表
唔好客氣....

我想請教, 如申請特快, 係咪揀左樓先至審查, 定審查左先揀樓?

同埋我而家no.no:1166xxx (05年11月收藍卡, 擴展巿區)

大家覺得我應該申請特快好, 還是轉去新界好

...

揀特快係若你未審查, 會約時間去審查, if 審查咗會等信收 key
2 樣都可姒一齊進行喎, but 你 1166xxx 其實都前, 今年特快都有機喎

侯爵府

原文章由 renocheung 於 08-3-17 14:52 發表

恭喜晒,幾大呀,係邊度架

揀咗葵涌邨 - 30.xx 囉

p.s. 我係約莫 05 12 月配石籬新樓 - 21.85 - 3 人住, 入咗伙到搬屋唔夠1 年, now d 議員幫我吔全楝住呢 d 單位既人搞調遷 so 我吔可以自行揀單位, 房署預留咗葵涌邨新樓 26x 個單位比我吔揀...

侯爵府

原文章由 renocheung 於 08-3-17 15:18 發表

嘩....30.xx好好多,咁幾時取key,同裝修呀,我星期六上大6買燈,好平,兩盞飾燈人仔660.00都幾靚架

未有耐喎 ... ... 但我唔急, 對我嚟講, 遲 d 仲好

侯爵府

原文章由 abbytang 於 08-3-19 14:53 發表
有冇人知美田第 5 座即係邊座呀

係咪驚緊跳樓單野呀

侯爵府

原文章由 poo_law 於 08-3-20 08:52 發表
all, 我想問有無人係爆左額之後又再申請返架? 我想問問有咩手續要做~ 因我細佬岩岩收到信話佢爆左額, 咁佢而家可以做d咩? 係咪等6個月後再親身去房署恢復申請, 家房署會再寄過野黎問佢??? 咁個no. 會再派過新既/ 佢 ...

佢而家可以做既野係由今日開始控制入息直至半年後恢復 7 審查完, 最好派咗樓攞到 key 前都唔好 over... 我果時都係咁, 房署响呢段時間唔會揾你架, 你自己計完唔超, 半年後 - 2 年內都可以恢復資格, nos 到時會照倫, 唔駛由頭嚟過架, 一般恢復後 2-3 個月會再審查架啦

侯爵府

原文章由 renocheung 於 08-3-24 21:26 發表
我終於搬左入嚟友愛村啦,d衣櫃未到齊,宜家睇住d先,好多野未整好架
http://picasaweb.google.com.hk/yeungjolly/March242008/photo#5181296039901424546

點解咁得意, 反而仔仔有房, 你吔大人冇房, open 既
你間屋真係好光猛喎

首頁

尾頁

跳至