跳至

首頁
12345...11

尾頁

侯爵府

原文章由 小苦妹 於 08-3-7 16:22 發表

我老公個朋友話唔加其他嘢$7000間2間眼鏡房喎,包埋門&門鎖,咁咪好抵

你意思 $7000 間 2 間房 ..... 包埋門 or 唔包呀 ?

我 $8500 包埋門架... 如果真係 $7000 間 2 間包埋門, 唔該幫我搞埋.. thx

侯爵府

all,

我裝修 budget 諗住係咁, 希望可以幫到大家有個預算 , for ref only ...... 我唔係揾承建商 , 因為太貴, 裝修公司 d plan 雖然平, 但又好似好多無謂野

1) 揾 c fu 間 2 間眼鏡房 - now 最平報 $7000 包門

2) 返大陸買磚 then 叫細佬幫手揾 c fu 搞 - 約莫 $1000/工 , 唔計磚
我買 24*24 靚高溫過底地磚 ( 廳, 房 ) + toilet 1 呎地磚 =
$3200 左右 , 搞地台用 2 - 3 日都係 $6200 ( 平出面都好多下 )

p>s. 磚數量 - (24*24) * 55 pcs + 10 pcs spare parts + 10 pcs 用來地界腳綫 = ttl 會買 80 pcs * rmb 22 = $1760
toilet 磚 rmb 4 * 40 pcs = $360
$1760+$360+$1000 運費 ( 包上樓價, 到門口自己搬平一半 ) =$3120

3) 油油, base on 你吔點油 - 若起底做, 連工連料應該 $8000 走唔甩 , 但我唔會, 因為我個仔仲細 & 細佬都 sugguest 唔好起底住, 因為新樓未收水, so 呢度我估 $3000 可以搞掂

今回搬屋全屋裝修連搬煤氣, 熱水爐 , 再加搬屋費用, 我估用大約 $22000 左右囉

希望可以幫到大家作參考用

[ 本文章最後由 cubixluk 於 08-3-7 17:03 編輯 ]

侯爵府

原文章由 小苦妹 於 08-3-7 16:52 發表
其他我重未唸點整,到時揀到樓,我又再隔下價,一齊整可能平D喎,希望再慳多D啦

yes ... 到時再互相報下料 ...

你老公果 fd 報 $7000 包門未呀 ???

侯爵府

原文章由 小苦妹 於 08-3-7 16:57 發表

包門同埋門鎖

咁平喎.. 到時唔該介紹埋比我啦.... thx ...

侯爵府

原文章由 kccl 於 08-3-7 18:16 發表

可以一齊出去格下d 裝修 價都得喎!

乜你唔使整廚櫃咩? 整埋廚櫃d 位好使好多架,
我諗住會整廚櫃, 廚房瓷盆櫃, 廁所吊櫃, 廁所瓷盆櫃等, 我而家間屋都有整, 如果那時冇整到, 而家好多野都唔知放邊度好。 ...

廚櫃 >>> 我呢樹整咗吊响樹果個, 會搬埋走, 我相信應該用得返, 因為太新, 冇可能唔要

toilet 吊櫃都會搬....

另外厠所果 d , 可以唔駛整, 你可以出旺角買洗手盤連櫃果 d, 我見最貴既都係 $1200, 寬 d , 洗手盤側邊可以放下牙刷座都得 ... so 又慳好多...

你住葵涌邨係咪都係 2xx 尺既單位... 點解唔搬返 d 野走呀.... 你住咗冇幾多年渣喎 ????

侯爵府

原文章由 cellex 於 08-3-7 20:02 發表

big 6 邊到有平磚買..??? 因為我都好有心水,我本來想舖風木,但後來無聊去旺角睇到一d好似木地板既磚, 如果來佬野要成100蚊塊,貴到飛起,如大陸野就25塊,我問過如舖300呎左右,約買大陸磚全部4000蚊左右. 如果真係平成2仟蚊 ...

你講果 d 應該叫木紋磚, 我都 like 架.... 大陸都見到有, 若果你唔係買進口野, hk 買 $22, 上面可能 $10 都得, 包埋運費都有 so , 而我自己睇中果隻係仿古磚 - hk 賣 $58-78 , 深圳一樣 $22,
地址係响深圳田貝4 路買架... 响羅湖搭的士約莫 rmb 20 . 我買野果間响田貝新村建材市場.... 响田貝4 路對面. 下車過條天橋係架啦... 同埋佢吔做慣落 h, 朋友都叫我放心

我 cfm 咗揀咗屋, 收咗樓可以裝修時會上去買架啦... 有興趣可以一齊上, 但我多數會揀平日, 阿仔返學時間, 會一早上, 但最遲 4 點會响深圳返返 hk ... 因為要接仔...

侯爵府

原文章由 cellex 於 08-3-7 20:19 發表
而我呢都係又想平靚正。

我好想知道, 而家我地o個d新樓,d "長"唔使再起底,因為都做得好靚仔...而厠所等都做哂防水...內部已經有一定裝修,唔算太靚,但可以接受,大家知唔知係咪真。(以上我全部都係聽番來。)

而我今回想用 ...

係.... 因為我而家石籬呢度已經係好靚...... 但地下會起囉, kitchen & toilet, 因為 d 磚若 dirty 後濕水會好 DIRTY, 好難打理 SO 我一定會起咗再搞過, 況且果 D 一呎磚 一 D 都唔貴, Hk 買都係 $4, 大陸買 $1.8-2 渣... 平到笑.. pull 過 toilet 都係 $100 到買磚, so 我會搞埋囉....

比你吔睇下我而家呢度裝修前既樣啦 .... 葵涌應該不相伯仲
http://hk.myblog.yahoo.com/yankitBB-yankitBB/article?mid=213

你吔睇 toilet d 地磚一濕咗水 dirty 到幾得人驚... 我好怕架.. so 實搞過晒佢

[ 本文章最後由 cubixluk 於 08-3-7 21:14 編輯 ]

侯爵府

原文章由 cellex 於 08-3-7 21:07 發表

我平時唔得呀, 因為要返工 , 但我都會上去睇睇,因為我最中意行街街,其實上面隨左買磚外,仲有咩可以買呀,我聽講窗簾布都係上面做好平 ,你又知唔知係邊到.. ...

除咗買磚, 可以買門, 買燈, 做埋廚櫃都得 ( 但你一定要識度呎先好, 同埋要自己裝, so 我唔會响上面搞, 呢 d $ 慳唔到架啦 ) 呢幾樣响田貝4 路可以買到

窗簾 >>. 貴 dd , 羅湖城 5 /f or 東門 ( 東門要小心 & 唔好一個人去 toilet )

如果 sat 你得唔得呀, if 得我可以 sat 上架...

侯爵府

原文章由 cellex 於 08-3-7 21:11 發表

呢個我唔係好明,係咪即係起左kitchen & toilet,重新舖過,一起一舖,咁咪好鬼貴low...我知道d料應該會平,但係d工好貴..大約幾多$$$$

起好 easy, 會自己搞 .... then 叫細佬揾 c fu 搞出面地台時一搞埋 kitchen & toilet, 約莫 $1000 / 工啦... hqi

侯爵府

原文章由 cellex 於 08-3-7 21:11 發表

呢個我唔係好明,係咪即係起左kitchen & toilet,重新舖過,一起一舖,咁咪好鬼貴low...我知道d料應該會平,但係d工好貴..大約幾多$$$$

起 好 easy 架渣... 鋤晒佢囉... 我會揾細佬幫我起晒再叫佢揾 c fu 搞廳地台時一併搞埋, 我估搞多 1-2 日囉.. 因為要做防水..

侯爵府

原文章由 kccl 於 08-3-7 21:55 發表

廚櫃點搬呀??? 入晒牆, 就算可以搬走d 位都唔啱啦, 如果鑑硬裝上去d 位又唔啱, 好核突喎。
toilet 吊櫃都係一樣d 位未必啱, 如果啱用我都想般走埋。
厠所瓷盆櫃>>用旺角o果d 得唔得o架? 又要"box" 走個原裝瓷盆(整 ...

廚櫃 >> 因為我係响傢俬店訂的, 唔係做廚櫃果 d 店到做, 所以搬得走, toilet 一樣 , 所以我吔全部可以搬走, 我有理由相信呎寸啱用既.. hehe
仲有我而家呢度 d 升盤底係冇加野架...
if 你係訂做果 d 廚櫃款可能未必搬到架啦

旺角果 d, 我隔離座朋友都係咁買, 佢話得喎, 我都唔識, 到時都會再請教佢.

我而家呢樹都係新樓, 一入嚟時已經知有機會會搬, 只係冇諗過咁快啫.. 所以當初訂做 d 傢俬時已經預埋要全部搬走架啦...

侯爵府

原文章由 kccl 於 08-3-7 22:38 發表

我會間緊房, $7000 當然係磚牆, 木板牆5 使 $7000 掛 !!!???

細佬話磚同木板唔會差好遠, 木板可能仲貴, 因為要訂框又要貼防火板等等...

侯爵府

原文章由 kccl 於 08-3-7 21:55 發表

廚櫃點搬呀??? 入晒牆, 就算可以搬走d 位都唔啱啦, 如果鑑硬裝上去d 位又唔啱, 好核突喎。
toilet 吊櫃都係一樣d 位未必啱, 如果啱用我都想般走埋。
厠所瓷盆櫃>>用旺角o果d 得唔得o架? 又要"box" 走個原裝瓷盆(整 ...

點解你話 d 地磚唔拆得呀 ?
我冇聽過唔拆得喎....

侯爵府

原文章由 wingci 於 08-3-8 02:39 發表

我1月去房署度簽確認書既時候職員已講明唔比拆廚房同廁所個地下,如果拆左漏水有咩事你要負責整返ga
仲有佢地d職員話裝鐵閘都要入紙同佢地申請要睇下個鐵閘岩唔岩 ...

我石籬呢樹其實啱啱入完伙半年多 d, 我諗 d 資料應該updated 既

1) 其實房署份約真係註明好多野唔郁得, 門, 地下, 升盤等等, 總知房署有既野你都唔可以郁... 但我呢樹好多人都拆晒上面咁多野重新搞過... 而入伙冇耐, 房署見好多住戶掉晒 d 門, 升盤等等出嚟. 都只係貼咗張 notice 响 lift 到叫d 住戶唔好拆房署原裝既東西... 但 up to now 真係冇聽過有住戶比房署起訴喎... 哈哈, 真係冇人理佢. 但你搬走一定要還原返你拆過既野比佢, 地下除外, 佢唔駛你還原的.

2) 地下磚 >> 你講得啱, 如果你搞過佢, 樓下漏水你真係要負責, 因為 toilet 人吔有做防水. 你揾 c fu搞 toilet 地下再整過 d 新磚一定要好果防水層, 如果唔係真係有排煩, 樓下天花滴水你要負責囉 .

3) 鉄閘其實要求好簡單, 只係可以趟閘, 跟返房署要求尺寸便 ok, 其實一定啱架, 因為佢有埋個框框位比你吔做閘, 唔會做大咗的.
因為有個框框位, 所以我吔响石籬搬過去班街坊可以看 floor plan 揀返就鉄閘既單位而唔怕尺寸唔啱囉...

p.s. ivan, 有咩講錯 / 補充, 麻煩你再澄清下....

侯爵府

原文章由 kccl 於 08-3-8 09:35 發表

講就話要入紙申請, 不過相信係唔使, 我尼度簽紙時講都講明要入紙申請鐵閘, 但我都冇做到, 而家裝左咁耐都冇問題。5知承辦商會5會幫我申請, 不過相信佢地都冇咁做, 因為我都冇比d form 佢(簽紙時d form 已比晒我地) ...

哈哈... 我全部都做足喎.... 連申請裝修都填埋... 我唔理佢, 乜鬼都一次過填晒比佢, 費樹煩... 涼衫架後加既, 我就冇填. 房署唔會每戶 check, so 我諗真係冇人理佢架

侯爵府

原文章由 wahwah725 於 08-3-8 21:07 發表
想問下你地煤氣爐(煮食,熱水),我唔係响煤氣公司買,咁可以叫边個拆? 搬過去同安裝?

可唔可以問返你買果間 shop 揾 c fu 同你安裝, 拆返呀 ???

侯爵府

原文章由 kccl 於 08-3-9 13:44 發表

磚同木板點會唔差好遠呀? 料價差一折唔在講, 磚牆又要砌磚, 又要批檔, 施工時間都長好多啦, 人工都會貴一大折。
你細佬會唔會因為木板房d 工程大濕碎唔想做 or 難搵人做呀? ...

唔單只細佬講架, 果時我老爺屋企間 3 間房, 一間約莫 100 尺, 另2 間加埋又約 70 呎, 要$23000 大元呀, 而家我問裝修公司, 間 3 間咁上下既房都唔駛 2 萬銀, 木工同泥水人工唔同. 同埋間磚房簡單好多, 砌磚+批灰已經 ok 啦, 但間木板房要訂框, 再前後釘板再貼防火板, 其實仲復雜, 你可以自己問一問出面裝修公司, 知我冇呃你.
你講時間, 我覺得都係咁上下, 唔會相差好遠, 只係我吔唔知泥水人工貴 or 木工人工貴. 同埋 now 買沙磚好肯定平過買木板 ...

同埋細佬而家只係油油科, 佢幫我都係要揾佢老細搞架渣, so 我都係揾 bk mami 介紹果 c fu 間房渣...

[ 本文章最後由 cubixluk 於 08-3-9 18:34 編輯 ]

侯爵府

原文章由 NYH 於 08-3-10 09:28 發表
Ivan: 收到圖則了,很詳細,謝謝!
另外,我想請問30樓以上的,有甚麼不同呢?單位號碼又會否不同? Thanks!

你對下份比你揀樓既 list, 30/f, 冇記錯, 會多咗個 03 or 02 單位 ofr 3-4人, 而因為 30 樓以下 03 室 or 02 室係 4-6 大單位嚟架... 其它既不變

我都係好認真睇 d 單位分配發現架 !

侯爵府

原文章由 ivanwong19 於 08-3-10 10:44 發表
你指02, 03的單係..只係百葵的03單位係2bedroom 單位,其他只係1bedroom...。
你們可選的單位是否有百葵30樓03的單位?

你知啦.. 我要就返鉄閘, 所以一對份 揀樓 list 發現咗呢個情況囉... 1-29 樓係冇 03 室的, 再對下你比我吔既 floor plan, 見到 29 以下既 03 室係 2 bedrrom 嚟架....

所以而家我咪多咗 30-39 樓 03 單位可以揀囉... 哈哈 ..
but 應該忟囉... 實比人揀咗啦...

侯爵府

原文章由 小苦妹 於 08-3-12 09:29 發表

咁奇怪嘅,d答覆唔同嘅,我打24小時熱線tel:28806988
佢仲有問我客户號碼,唔通個個價錢唔同??

等我又問下先.....
但搬一搬都好貴喎... 佢仲要加運費. 咁可唔可以自己搬過去新屋等佢嚟裝呢 ???

首頁
12345...11

尾頁

跳至