跳至

首頁

尾頁

別墅

上星期我bb都因為支氣管炎, 係好嚴重o個種入左醫院, 仲入左icu住左5日添, 真係嚇c我地兩公婆, 見到佢時時都要打針抽血聞氣照x-ray, 真係心痛c我, 如果可以揀, 我寧願病o個個係我呀!真係好明白咩叫做切膚之痛!!

fion,
小叭有返d胃口味呀? 除左粥仔, 你可以試下煮d面俾佢食, 可能佢覺得有新鮮感而令佢胃口好d哩! 我奶奶教我o係阿b病或冇胃口時煲'桂花粉'俾佢食, 你可以試下得唔得! 但如果小叭胃口都係keep住唔好, 我諗你最好都係問下醫生意見好d, 因為我聽醫生講如果bb透氣辛苦胃口都係會差d, 但如果食左藥佢都仲有'確確'聲, 會唔會d藥唔係好啱小叭呢? (我自己估下咋!)

天氣涼同埋流感高峰期, 大家都要小心照顧bb呀!
希望我地個個bb都健康強壯啦!!

別墅

係呀, 真係嚇到我地全家人cc下呀!其實我阿bb只係輕輕咁咳左2日咋, 到第三日見佢咳多左仲有d痰咪帶佢睇醫生law, 初時都冇野,仲食得玩得訓得, 點知入夜就開始好'lou'計, 唔食唔訓又好似好辛苦咁, 因星期日冇醫生睇, 所以問左好多人意見終於帶左佢去睇急症, 跟住就即上病房再轉入icu, 醫生話佢呼吸困難, 真係冇諗過會咁嚴重, 禁食左3日, 呢3日不停咁打藥, 呢幾日都好謝, 之後先開始好轉, 佢o係icu咁多日, 我同老公就喊足咁多日, 好驚好驚...
可能因為佢禁食過, 所以佢而家好似餓鬼咁咩都要食, 唔俾就喊到拆天...
佢前後o係醫院住左8日, 可能之前打d藥好勁, 醫生冇俾過化痰止咳藥佢佢出院前都冇咳冇痰lu(touch wood)! 我聽d醫生講bb咳係唔駛食咳水架, 因為冇咩作用, 通常咳2個星期就會自動好, 小朋友咳時係會胃口差d架, 所以俾多d心機餵佢啦, 我諗小叭會慢慢好起來哩! 佢而家咪進步緊law!! 如果小叭咳得越來越厲害又或者2個星期都唔好, 你最好都係再帶佢睇多次醫生好, 因為我睇書話小朋友咳得多會變氣管敏感, 手尾好長架!!

原文章由 fion2504 於 07-11-25 11:41 發表
多謝大家.

milybb :

你bb入icu5日咪嚇死你 .咁佢現在胃口回復到之前未啊? 你bb當時係咪又唔食又唔訓啊?小叭當時係咁啊,仲吸氣咕咕聲, 初頭以為佢有痰頂住 原來唔係 小叭今日都可以食到一bowl ...

首頁

尾頁

跳至