跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

Hello Nymom
congratulations~~
I live in Manhattan, have a big daughter Nathalie (2 yr and 8 months)and I will give birth my lit one very soon,
想問你出院時, 而家醫院仲有冇奶粉袋送呀, 我都會係果間生.
因我有個relative 係11月中生, 話而家乜都冇.

原文章由 NYmom 於 08-12-19 13:21 發表
我住係 Brooklyn, NY。
b女 12月4 日係 Beth Isarel 出世。半個月大la

大宅

醒目開學勳章

Thanks for yr reply.
我大女果時都有入左nicu 3日, 因我生佢時發燒, 所以佢都要入去check幾日, 果時送既野都同你差唔多 , 仲有多個奶粉袋, 咁我relative就真係唔知點解咩都冇啦,可能佢遇到個nurse唔好人啦. 佢話連佢想要多支bottom cream都唔比佢, 但bottom cream應該一定比, 因都係扣番係insurance度, 我仲以為真係咩都冇,咁我就要帶齊野入院..really thanks for telling me.
How's yr daughter now? everything is alright?

原文章由 NYmom 於 08-12-21 08:34 發表

我 bb 出世入o左 NICU 4日(可能同普通科不一樣),出院時,bb有

1) 12樽 2oz 奶
2) 用完即棄奶樽 5 個、奶咀 3 個
3) 抺 bellybutton 的酒精紙
4) 粉紅色盆仔 2 個
5) diaper 一小包

至於奶粉袋,我就無喇,但唔知問有無得 ...

大宅

醒目開學勳章

聽講呢度眉陪月都唔平, 想問你係live in定日日黎呀, 幾錢到呀?你覺得佢得唔得呀?因我自己父母都唔係住呢度, 好多野都要自己整, 想問多d.我都想叫我老公整ginger飯我食..哈哈.唔知佢有冇你老公咁醒

nillie
我都知有就更係bonus啦, 我唔係話貪佢d giveaway, 不過如佢係冇既, 我要帶多好多野,唔想帶少左野而冇得用, 你知我老公架啦, 叫佢係屋企再拎黎就煩.好大機會係會拎錯既..哈哈.

原文章由 NYmom 於 08-12-22 00:03 發表
My BB, Bernadette is now 18 days. Everything is fine now since I have a 陪月 to help me. However, she will only stay for a month, after that my husband and I have to do all the stuff.

I liv ...

[ 本文章最後由 Carrie210 於 08-12-22 02:46 編輯 ]

大宅

醒目開學勳章

我都聽過係要咁貴呀, 而家d hk陪月都唔平,我都唔捨得請, 都係自己同老公頂硬上啦..其實我in laws係度架, 不過佢地都唔係太幫到忙.
係呢.你放產假有幾多日..呢度多過hk掛.咁你番工邊個湊呀?

原文章由 NYmom 於 08-12-22 02:15 發表

我覺得好貴架,不過我第一胎,完全無揍bb經驗。父母都係HK,迫住要請人幫。
$ 2500 live in + 紅包(min. $200)

至於我老公的 ginger rice,佢一番心意都好開心架,不過,味道....................(真係得 ginger & rice,油都無落) ...

大宅

醒目開學勳章

oh, that's great...so u will teach at home?
I would like to know how old of kids can learn piano? my daughter is now 2 yr and 8 months, i think it is too early to her, right? by the way, how much u charge?

原文章由 NYmom 於 08-12-22 12:46 發表
我黎緊會做番老本行 -- 教琴
(我以前讀 U & post-grad. 時 part-time 教琴)

教琴果 d 日子就搵 baby-sitter揍 bb,三角琴我都買左,隨時都可以開工,係未有學生 ...

大宅

醒目開學勳章

係呀, 我而家都教緊佢a - z , 但佢都係識幾個咋, 1-4都未識,佢真係學野慢, or 我會比佢學左ballet先,因佢likes dancing very much.
係屋企教都好呀.又可以睇下個女, .可惜我都唔係住近你啦..我99就同你果區呀.

原文章由 NYmom 於 08-12-23 13:12 發表

Yes, I will teach at home, so I bought a grand piano(三角琴).

Your daughter is a bit too young to start learning piano. I suggest 3 years old or above and kids should know A to G (names of the key) a ...

大宅

醒目開學勳章

socloudy,

u moved to new house already? congrats!, should have a lot of unpack work to do la..Merry x'mas to u and yr family

原文章由 socloudy 於 08-12-23 23:29 發表
Hi NYMom,
Nice to meet you. Bernadette is very adorable! I live in Flushing / Douglaston, my hubby's family also live in Bensonhurst. I have two little boys. They are 3.5 years old and 11 months o ...

大宅

醒目開學勳章

socloudy,
有呀, 前果排見online唔洗比shipping, 所以都買左幾boxes呀..好在冇買nb size咋, 我諗我呢個肥b實過8 lbs, 買左nb size就用唔到啦. 衫仔冇買過呀..好在得你地比d我, 我諗頭兩個月都夠用架, 到時睇下佢有幾肥先再買啦, peggy又比左一件勁thick既 coat比我, 所以出院冇有怕啦..formula方面都係買左32oz powder咋, 我好想做到人奶媽呀..所以都冇咩買formula, 但聽講頭一兩個星期都驚唔夠奶既話,都係要補formula, so都會叫老公再睇下有冇時間出去再買咯.

我都好怕執野, 但搬屋又真係好開心架..可以轉下地方, 又有新鮮感..有冇整番間room比corey呀?佢肯唔肯自己一個訓呀?

原文章由 socloudy 於 08-12-25 06:02 發表
Carrie210,

Thank you ah. Yup, I'm at my new place la. However, most of boxes are still unpack and part of furniture are in storage room. I may need two more weeks before settling down.

You have ...

大宅

醒目開學勳章

哈哈...講我個女既興趣, 我估佢唔like art架咋, 其他佢都好鍾意架..到時真係唔知搵幾多錢先夠佢學野呀...:))

原文章由 NYmom 於 08-12-25 07:17 發表

其實學什麼都好,最緊要個小朋友有興趣。
既然你個女鍾意 ballet,catch 住呢個 moment,畀佢學 ballet 先,之後,再鼓勵佢學多樣。

大宅

醒目開學勳章

你個倍月冇保野你飲?飲多d魚湯話有幫助呀..

原文章由 NYmom 於 08-12-25 08:01 發表

我出院之後就無補 formula,今日 b女 21 日大 la。
不過,呢一、二日開始好似唔夠食呀

大宅

醒目開學勳章

socloudy
衫仔方面我唔拎得住啦, 因上次係nillie度都拎左兩袋,應夠呢兩個月呀, 屋太細, 冇地方放呀.thanks for yr offer ar , 如過幾個月,你仲有,我先拎啦,
我上胎都有register呀,但都唔見有咩coupon比過我, 因我已用左address,我估唔可再用掛?如你可幫我register,實在太好呀.thanks for help

原文章由 socloudy 於 08-12-26 01:02 發表
Hi Carrie,
If you can ask Rick to stop by to the city, I can get him more clothes for your lil one. I don't know if you can go that far now especially with Nat Nat.

大宅

醒目開學勳章

如果corey唔肯share room,咪比佢一個room,可能佢仲有少少爭寵吧, 我而家都好少提話有細佬, 因叻叻覺得有細佬呢好似唔理佢咁,佢會好痴身同摟計.我地提少左,佢又真係好番好多. 所以我地都唔常提,但有時佢會自己提,指住我肚講細佬, 我地先會話係呀.有時小朋友心理好得意.

原文章由 socloudy 於 08-12-26 00:59 發表
Carrie,

Have you registered Similac, Enfamil and NGS ah? If not, remember to register with them and get some manufacturer checks. If you need any of these, I can register with my address so you can ...

大宅

醒目開學勳章

可能我呢胎係仔啦, 我大女出世都係7.5磅,都冇呢個咁勁, 男仔骨架大d掛,
佢都係呢個月先開始重得快, 醫生都驚會唔會又係糖尿, 再check多次,我都passed.所以都係個bb吸收得勁, 因我唔係重左好多, 只係16磅. 不過我不嬲都係肥c9, 所以重得少對我好好無壞啦..哈哈
如你女開始食多左..咁你比多d佢啜..會奶量多番..再唔係咪補d formula都冇壞,到你夠奶先唔補咯..Bernadette出世唔重, 而家未到一個月都有7磅幾, 哇..已經好好啦...唔洗太擔心.

原文章由 NYmom 於 08-12-26 08:38 發表

點解你個 b 可以咁重?
Bernadette 出世時得 5 lb 14 oz,而家 3 個 weeks,先得 7.3 lb (仲要連衫仔磅至有咁重咋)

首頁

尾頁

跳至