樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:如果跌3成是否真的會入市?

根本業主持貨能力強,你見現在膠著就知,唔賣就出租。其實全港有六成業主係已供斷樓除下四成除非失業率高企otherwise不見如何平賣。而當經濟不好,冇樓又收入不高的一羣又是否可安穩保得住自己份工?

其實反思想思考不如好好計下點令自己收入增加及分析好手上銀彈以及地區物業target

男爵府

引用:跌咁多,個市咁差,銀行到時關水喉,經濟差

原帖由 Bicanna 於 15-09-27 發表
跌咁多,個市咁差,銀行到時關水喉,經濟差,人人保住份工啦,買樓??有能力就係買樓的時候,我認同。 ...
好認同!
到大跌時,分分鐘最快被公司laid off 的是冇樓在手那一羣

男爵府

回覆:如果跌3成是否真的會入市?

咁姐妹係末上車?or靜觀等跌再入多間?

男爵府

引用:Quote:三伏+發表於+15-9-29+18:23+你講的係

原帖由 puzzledmama 於 15-09-29 發表
咁似香討D淡淡D末日言論.........

我並非"估"人地加了3成人工, 呢個已係事實, 大把人加左, 冇得拗, 拗來做 ...
合理
再者如果跌三成,對持貨2-3年左右的業主根本上不肉痛,只不過去返買入價

男爵府

引用:對!我身邊好多人人工加左好多,所以冇能力

原帖由 suzy1223 於 15-09-30 發表
對!我身邊好多人人工加左好多,所以冇能力買樓果d應該檢討下自己。定自己要求上車住市區新又大樓咋

...
無錯

男爵府

引用:Quote:原帖由+kuhs+於+15-09-30+發表呢度好

原帖由 OKOK123 於 15-09-30 發表
Agent多d
有冇就唔知
但我一定不是
作為八十後已有七個物業,我認同樓不會長升有機會跌但於眾條件下根本不會跌過火, 別人講跌時也要知道自己在經濟不景氣下冇樓一羣的社會地位其實在那

男爵府

引用:回覆+puzzledmama+的帖子早幾年我都曾經想

原帖由 Lamhoiwai 於 15-10-01 發表
回覆 puzzledmama 的帖子

早幾年我都曾經想買時因為親人大唱淡市而無買, 睇住一年後貴左差不多 40﹣50﹪ ...
咁伱現在計劃如何?等跌/追?

男爵府

引用:Quote:原帖由+OKOK123+於+15-10-01+發表用

原帖由 cheechi 於 15-10-01 發表
窮得只剩下樓!
呢個JM差唔多每個post 都強調自己係八十後, 有幾多層樓, 有幾多接近供滿
比你講下冇所謂

男爵府

引用:回覆+melle+的帖子果時一年後雖然睇住升左4

原帖由 Lamhoiwai 於 15-10-01 發表
回覆 melle 的帖子

果時一年後雖然睇住升左40-50%但因要結婚所以貴左不過都買左,依家又過左幾年,都係平 ...

男爵府

引用:Quote:原帖由+melle+於+15-10-01+發表有冇

原帖由 OKOK123 於 15-10-01 發表
用有樓同無樓去衡量人真係好無知,就係因為咁,d年青人個個都急住去買

...
或者咁看,做人父母冇樓而小朋友大之後反而更要比租租地方比父母居住,自己有自己家庭要建立時又分擔父母居住支出。我不希望我令我愛錫的小朋友壓力大,還有自己能力就買,好簡單就係做個有能力的父母比較理想。可能有人覺得冇樓有咩所謂,但每人社會地位角色及收入都不同,把把尺都不同。
如望跌市的,我都希望你們有一天可順利上車有自己家

男爵府

引用:Quote:原帖由+melle+於+15-10-01+發表或者

原帖由 Daeng 於 15-10-01 發表
年紀老了還可以做逆按揭拿取生活費,減輕兒女的負擔,廣告都有講,留比兒女係一份心意,並不是一份負擔。

...
首先作為父母要有樓

男爵府

引用:Quote:原帖由+Lamhoiwai+於+15-10-02+發表

原帖由 jjjbaba 於 15-10-02 發表
我係09年起
1年~2年買一層
全部以租養供
全對
基本上租客幫業主供,早年買的收租多過供款。現在我倆公婆總供款比例是三成收入

男爵府

引用:同意做父母一定要有樓,如果唔係,第時仔囡

原帖由 kotoken 於 15-10-02 發表
同意做父母一定要有樓,如果唔係,第時仔囡孝順就負担好大,仔囡不孝就真係要食老綜﹙可能係好多人的夢想? ...
係!
但好多人不會明

首頁

尾頁

跳至