想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

是不是月經?

近兩個月也沒有來經,DAY67開始流出很少量淡紅色的液體,有時會是啡色的,水汪汪唔似係月經,已經流了4天....

有無人知道究竟點解會咁呢?
這究竟係唔係月經?
還是身體出現咗毛病,要睇醫生?

謝謝!

大宅

Re: 是不是月經?

我已經用d仔驗過4次,都係無懷孕,有無可能d仔驗唔到呢?
其實我一向M都唔係好準,近半年自己買調經藥食,keep住 30日一個cycle,只係今次唔知點解會咁.... 以前隔咗兩個月無嚟,再嚟都會係正常0既經血....

好煩惱...請各位指點!!

大宅

cwol888,

你以前有無試過咁樣架?有無打算睇醫生呢?
你而家day 幾?會唔會係太早未check到呢?
我就已經day60幾,如果係有bb的話,怕且唔會咁遲都check唔到?!

cwol888 寫道:
我lee 兩日都同你一樣...真煩, check 左check 唔到..... :-( :-( :-( :-( :-(

大宅

tt007,

謝謝你的意見!
我正是打算生第二個bb的,所以努力想keep番cycle日數正常....以往也試過因m遲來而看西醫,但醫生總是認為cycle長短因人而異,叫我無需擔心云云!

今次我都打算睇醫生,不過唔知睇中醫調理下會唔會好d?

大宅

ccmssm,

謝謝你的分享!
請問你食過西醫的調經藥 m come正常番之後,係唔係cycle一直都keep住正常?
我的case是,正常過一排後,cycle又亂番!
因為想生bb,所以都幾煩惱!

大宅

cwol888,

我無check體溫或排卵,只順其自然咋!
我就覺得自己無bingo,所以睇定d先...
如果你keep住高溫,會唔會真係bingo呢?你會唔會考慮下睇第二個醫生先呢?

cwol888 寫道:

utopian,

你以前有無試過咁樣架?NO AR 咁先煩
有無打算睇醫生呢?打電話book, 但好full , 之前睇開果個e生, 要 6月21先有位 :-(
你而家day 幾?今日day 33 la, 平時都係30 days 1cycle 會唔會係太早未check到呢?就係唔知搞乜先煩
我就已經day60幾,如果係有bb的話,怕且唔會咁遲都check唔到?!

係喎....你又冇check吓温度呀, 我一路都check 住係高溫, over 37.xx, 唔知會唔會係排卵遲左呢, 但又留左3日啡......都唔知想點
:-( :-( :-( :-(

大宅

mclook,

排卵性出血係唔係排卵期間發生的呢?
換言之,我DAY60幾先排卵

mclook 寫道:
會唔會係排卵性出血?
我都兩個月未來m
禽日我去睇中醫話的
無問題的
我都今日第三日有啡色分泌[quote]

大宅

ccmssm,

我覺得西醫治標唔治本,暫時情況改善,但日子久了又亂番...
不過我的生活習慣都可能影響到我的period,主要係夜訓啦~
見你睇中醫後都有些改善,希望你個中醫可以繼續幫你調理好身體,快快bingo啦!努力!!!

大宅

寶媽咪,

謝謝你的分享!
唔係開呢個topic,我都唔知咁多人同我一樣!
睇中醫最麻煩就係要長期keep住睇,我真怕我無耐性!

大宅

ccmssm,

我今日已經無乜流啡喇!

我果唔準係因為遲排卵,咁或者遲到day 30後先排卵都唔定喎... 所以你都未必係無排卵,只係好難預測係大約幾時!唔好:-( 住啦!

我都唔知自己有無排卵,看來我都要學下你咁用d仔check下喇!

大宅

ccmssm,

唔係呀,而家停咗無啡又無m呀!
唔通真係mclook所講係排卵性出血...真係而家先排卵 ?-(

首頁

尾頁

跳至