家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

kathywong0807 發表於 14-3-28 16:06
我每月供緊914, 平均價$26, 有1300股,唔知放唔放好,下星期唔知會否再升定回?

...
今天有冇走?
走勢的發展我唔識由圖睇,不過呢隻都叫好強下,資源股之前畀人唱到咁淡,佢都表現唔太差喎。就算今日升高回返,佢都冇回返上星期五的低位。
若果你D 錢唔係介意一些升升跌跌,咪留下先LOR;若對大巿信心唔夠的話,就走一手先LOR,真係低過你的價先入返,不過咁你就要成日睇住隻 股上落,你有呢個精力時間嗎?

男爵府

july2011 發表於 14-4-8 14:17
有市場消息傳,昨日出現急瀉情況,是因為部份股份被證券行斬倉,部份股份是有人借勢出貨 Source ...
July, 你好掂, 有guts,仲勁在可伏到一日的低位入手! 有時我想試下學人捉波幅,不過唔得同唔識,買左,仲要仲要向下行一輪,先至識上返去 … :\

男爵府

july2011 發表於 14-4-8 20:50
我今日同另一Bk mum講買咗周顯愛股874,佢以為874係叫「周顯愛股」

...
不過隻白雲山原來係周顯愛股? 佢鐘意呢隻D 咩?今年年頭有諗過今年年頭有諗過買佢持中線一年,不過最後都係冇理佢~

男爵府

july2011 發表於 14-4-8 21:00
Sorry, should be 692 ...too happy and typed the wrong number...
仲係度咩周顯唔係鐘意吼'垃圾股' 咩…
話時話, 你點睇692本身係咩料, 唔多識佢, 想G 多D ~

男爵府

手機處於瀕死狀態, 冇心機睇個巿…
今天想入#154北京發展, 不過入唔到……

男爵府

唔知典解,今天我睇開的個股都係咁被人質,

有D 好似公司質地冇問題冇咩消息的質落下… (我望開的有#257, #868…)

有D 呢, 我則覺得借D '好似'不利消息將D貨亦質落下 (#555, #6889)

當然仲有D 業績唔好的,(莎莎, GOIRDANO…)

但隻匯豐唔算靚仔,又唔碌落去喎…

呢D 時勢HOLD CASH 的確好重要, 但又覺得遍地誘惑…

男爵府

July 呢排得閒睇個巿未? 未必會跟你的 (因為跟唔切), 不過覺得你揀的好提神~

男爵府

july2011 發表於 14-5-23 16:00
Sorry, I am busy and do not have much time to trade recently.
Better buy 179. Safer. Good luck.
179 現價入得嗎? 我有諗過佢

男爵府

potatoyoki102 發表於 14-5-24 12:26
其實你地有幾多隻股票做緊短炒??
同埋成日留意個市, 咁咪好忙囉??
我認知的短炒多數都係跟消息,一係自己好熟某個股上落炒波幅,所以係要留心住個巿/ 個股走勢。 是否好忙…看習慣吧, 但我覺得的確要付出時間。我呢排都唔得閒, 公司要搬,同期有新project 出街… 我都冇落鑊炒,因為唔得專心ar, 有咩事錯過左, 或走唔切就鑊啦,不過我仍有keep 住開財經節目聽/睇, hea 極都感覺到個大概有咩news, 同呢期大家興咩~

認真計短炒一星期內買賣短線, 通常手上同時有1 - 3 隻

男爵府

july2011 發表於 14-5-26 11:31
我通常只有一至三隻短炒。最近冇時間睇,所以揀179,貪佢夠穩陣
今日想入冇時間理… 你睇佢會否有略回頭可能? 話晒6 月world cup 來啦… 同埋你睇呢隻目標價幾多?
d 人話幾合一通常都會令股價跌, 撇除呢樣左, 其實佢出的業績好似唔差呢, 不過呢隻我覺得應可睇長d~ 中線

男爵府

july2011 發表於 14-6-9 10:46
零售股可能已見底。今朝759,莎莎,Giordano和 IT也升。租金回落或可offset loss of sales from 自由行。今 ...
可以講你睇 #653 target 幾多嗎?

男爵府

july2011 發表於 14-6-10 08:46
1) The drop of sales caused by 削減自由行 is offset by the drop of rental expense.

2) The World Cu ...
今朝睇左你呢篇POST, 都覺得講得好,於是SET 定3.00 小注排#759,諗住買到就好唔到就算,結果今日入手左~
不過我都唔得閒望實個巿, 公司同屋企呢期都忙C, 加埋6 月都唔知有冇機會大上大落… 想心思思買野都唔敢買大注

男爵府

Hi, 終於得閒望電腦同個巿, 幾開心~
追返好多版post, 加埋昨日有個戶改新聞, 今日0.57 入左#8180,覺得應該都得
今日仲入左隻#1330,諗住搏環保板塊上星期好巿都冇郁過,估跟住輪到呢板郁… 不過都係短炒

之前成個月公司同家屋企亂到顛左,剛開始忙的時候,多手小注的買左兩隻但跟住真係冇時間理過,結果一隻燶到7彩,另一隻係北車好彩搏到!北車今日放左, 諗住若有得低返或再買返。不過其實唔得閒,應該寧願唔買… 今日放左北車都平唔返另一隻蝕左的

男爵府

july2011 發表於 14-7-31 21:32
8180本身ok但市況不就。尋日結算完,今日場外又結算完,而家歐洲又跌緊。雖然長實成績略高於市場預期上限, ...
約略知道今晚歐洲巿唔好不過大家睇港股巿會唔會跟? 我見去年Q3-4 起港股都唔太跟外圍, 頂多或者跟半日或者頭2個鐘,跟住自己行自己, 有時阿爺既巿影響力仲大d。
今晚外圍唔好, 係因為伊波拉? 以巴問題? 定係一d數據唔好?

男爵府

wongaa001 發表於 14-8-4 21:28
6199, 390, 1766
本來諗隻6199 回返 6.2 上下買返,點知又BILL 左上去,唔知仲有冇得見返6.2 畀我買

不過,呢板近排累積升左唔少, 要入都一定唔敢而家入住.

男爵府

隻新銳都等緊佢郁……

不過今朝手多, 好似做左錯事, 就係8.6 入左#3900… 原先諗住搏個反彈,但到中午就感有D 後悔… 就是要買, 到買早左… 唔知會否給LOCK 著

男爵府

大巿個格, 我覺得呢排都好似想震小散戶收貨格咁…
早上氣氛唔好, 有點向下碌… 不過下午就收復唔少…
昨天多手買左隻有BAD NEWS 的#3900, 所以望著內房板塊, 大隻的都唔肯跌
望住呢早幾日開始唔好的386,下午已回升 (吼緊 $7.2左右ma)
望住我游走左的北車,總係跌唔落返去

不過我都係鐘意炒個股唔炒巿,睇大巿係參考用

男爵府

july2011 發表於 14-8-7 16:00
呢啲位$0.5x我真係唔會沽。呢排市況波動,穩陣股唔易搵,同埋我又唔係瞓身買,唔升由得佢。$0.5x呢啲價位, ...
我每日SET 左個高價, 放到就放, 放唔到就算, 反正都唔係訓身。我都望緊0.7… 唔知有冇可能高過0.7 呢?
#8180 真係少人提, 可以過左熱炒佢果一輪, 又或者細隻冇人勁留意 (呢排巿場仍有唔少焦點),不過佢媽媽(?) 康健, 我都聽有人係AIR TIME 約略提過兩次,ARM ARM 望下38862個圖,一日升左8.5% , 今日大巿炒呢隻吧。不過呢隻一日升咁多, 我唔會掂

男爵府

july2011 發表於 14-8-11 13:29
Source: bing tung 之手
呢隻我認識唔夠多,JULY你睇佢目標價幾多同睇幾耐?

男爵府

今有諗過沽左8180換其他睇中的, 不過下午好忙無得理… 結果大巿下午尾段標上去, 而8180陰下陰下悶到飛起… 唔得閒其實想短炒好難 (自己衰多手)

最近短炒最順手竟然係放左隻ibond, 認真係諗唔到

首頁

尾頁

跳至