親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

聖誕期間會去峴港4天,住 Pullman,有冇朋友可分享經驗呢?
1) 想去順化一日遊,有冇 local tour 好介紹呢?
2) 睇過之前啲post, 會安似乎好細,係咪自己周圍行吓貢吓就得,唔使 join tour 呢?
3) 大家係HK定去到先換越南盾呢?
4) HK 有冇越南 wifi 蛋租㗎?

唔該哂!

大宅

Ling33 發表於 16-12-11 22:46
今年2月農曆新年去咗5日峴港,睇下以下幫唔幫到你
2) 酒店幫我搵的士,自己去會安
3) 香港唱美金,去到峴港 ...

謝謝回覆。會安係咪好細,如果行吓逛吓食吓嘢要預幾多時間呢?

大宅

ALAU 發表於 16-12-11 23:18
回覆 SUEMAMA 的帖子

Pullman is a very nice resort, but spa and massage need to book quick on the ar ...

Thanks for sharing. Pullman 附近有冇嘢食, I mean within walking distance 定主要喺酒店食呢?附近有冇super market or local market 可以買下生果呢?

大宅

Ling33 發表於 16-12-13 17:47
來回用咗4小時,行咗會安最熱閙嘅街道,如果要仔細遊覧,就要預多小小時間
...

ok, 唔該哂!

大宅

Vanessa-lee 發表於 16-12-14 12:15
I will go to Da Nang for 5D4N...will stay at Hoi An for 3N and last night at Da Nang. I'll join loc ...

我原本以為冇咩玩,臨諗住係酒店 hea 吓,只訂咗3N4D, 點知睇睇下先發覺唔少景點,而家改唔到,唯有精華遊啦!

大宅

TOleung 發表於 16-12-22 15:40
剛剛去完峴港昨晩落機回來。我去嗰六日天氣麻麻地,去Ba Na Hills時大雨,上Marble Mountains都落,頭幾日 ...

多謝tips, 我去 trip advisor 都睇到話水浸,好彩你最後嗰幾日好天。我老公訂咗 wifi 蛋,所以唔使上網卡了,謝謝 kind offer. 反而我諗緊使唔使買電話卡,我訂咗一日順化 private tour, 會安諗住book 同一間公司嘅 car transfer, 順便上 Marble Mountain,有本地電話可能方便聯絡。

我住間酒店去會安要收錢,訂車仲平過佢,又唔使就時間。Marble Mountain 你覺得要玩幾耐呢?有冇平靚正嘅海鮮美食推介呢?

大宅

chanms 發表於 16-12-22 16:12
回覆 SUEMAMA 的帖子

會安。如果識踏單車,可以租一天慢慢玩。唔知大定細,我覺得不用跟團。HK$15全日(我 ...

我都好想單車遊呀!係咪去到會安好多舖頭有得租,啲單車 ok 嗎?使唔使人帶路定自己周圍遊都 ok 呢?我見 trip advisor 好多鬼佬都join bike tour話好正, 但我未定幾點到唔想預先 book

大宅

TOleung 發表於 16-12-22 15:40
剛剛去完峴港昨晩落機回來。我去嗰六日天氣麻麻地,去Ba Na Hills時大雨,上Marble Mountains都落,頭幾日 ...

想問埋由落機攞行理,搞落地簽證,買埋電話卡要預幾耐呢?HSBC 撳錢收手續費嗎?同機場找換店差得遠嗎?

大宅

chanms 發表於 16-12-24 13:50
周街都有單車店。我就揾間在大街,易揾得翻麻!
唔洗羡慕鬼佬,試下啦。唔洗訂定。到時望清楚環境,才租都 ...

好的,謝謝!我都好期待會安單車之旅!

大宅

TOleung 發表於 16-12-24 13:58
Marble Mountains簡單行一部份的話,個零鐘都得,行曬我估三個鐘內。海鮮我去左間酒店員工推介的,自己坐 ...

唔該哂!餐廳係咪海灘區?雖然睇唔明越南文,但咁多item咁嘅價錢真係唔貴喎!

大宅

TOleung 發表於 16-12-25 18:28
係面對海灘的但我唔肯定係咪出名嗰條海鮮街。我地三人,食左一條班,三隻大隻的瀬尿蝦,一隻大蟹,蒸象拔 ...

Thanks

首頁

尾頁

跳至