跳至

首頁

尾頁

男爵府

chanpcdaisy, Semall, Elfany老婆,

妳們好! 我本來都係住係penang既hk媽咪, 我阿仔都係在penang出世, 但住左兩年幾之後, 真係唔多習慣嗰邊既生活, 終於係阿仔一歲既時候, 決定返hk長住, e+我同c6都係hk做工, 阿仔已經讀k2。

所以, 我睇到chanpcdaisy既post, 我真係好明白妳既感受, 人生路不熟, 朋友唔多, 日子真係好難過。雖然我e+係香港, 但我每年x'mas都會返penang, 因為我要renew visa, 所以如果妳們有d咩需要從hk帶過去penang, 可以同我講, 睇吓幫唔幫到手, 因為大家都係penang既香港媽咪!

男爵府

hi Semall,

你個囡囡幾大呀? 你去左penang幾耐呀? 其實penang唔係唔好, 但因為我唔識駕車, 出入都要我62車我, 所以覺得唔方便。

原帖由 Semall 於 09-10-26 10:54 發表
Hello KimB,

可以識多一個PENANG 既香港媽咪.. 好
原來檳城都有好多香港媽咪係到住O架.. 其實我初初黎既時候都有D唔慣.. 不過住落左就無想像中咁差.. 都係要自己慢慢調節.. 宜家有左個女.. 覺得係檳城住會 ...

男爵府

chanpcdaisy,

你11月中番hk, 咁幾時會再返penang? 我今年應該dec 25 會返penang, stay until early jan. 好呀! 如果可以出黎傾吓計都好, 不過我淨係識去Plaza Gurney, 因為近我屋企。

其實你幫c6申請左dependant visa之後, 佢就有HKID, 只不過唔係3粒星, 但可以係hk工作, 所以唔難搵工。如果冇HKID, 間公司就要幫佢申請 working visa, 所以唔係咁多公司會請冇身分證既人,因為比較麻煩。不過, 當然要睇吓搵咩類別既工, 同職位級別啦!

原帖由 chanpcdaisy 於 09-10-28 13:00 發表
妳好, KIMB, 識多個HK MAMA真好, 妳如果番黎出黎傾下計.....其實我都成日番HK, 11月中會番去呀....

妳老公HK做野, 咩佢地唔係HK人, 搵野做會唔會難D呀?

男爵府

Semall,

我都知唔識開車真係好麻煩, 但我返左嚟hk之後,忙到死死吓, 都仲未走去學車, 睇嚟真係要快d學先得。

係呀! hk既immigration真係effective個馬來西亞多多聲, 我猶記得初到penang, 要申請個visa, 簡直煩到死, 到e+都要每年renew一次。唔知你哋係唔係咁樣? or 已經入籍??

其實e+咁既經濟環境, 唔理你係唔係hk人, 都唔容易搵工。我個sister-in-law係JB, 佢公司closed, 所以今年初都冇工做, 唔知e+搵到工未?

btw, 你哋hubby係自己做生意or打工? 你覺得如果一家人都係penang生活, 要幾錢先夠呢? 因為我知c6有諗過全家返penang

原帖由 Semall 於 09-10-28 13:24 發表
KimB,

我囡囡22個月.. 就黎2歲喇..
如果你唔識開車.. 真係好唔方便.. 如果你識開車.. 起碼都可以出去見下朋友... 唔駛下下都要人載.. 呢樣野真係十萬個唔習慣..

係喇.. 我都想知道.. 你c6 係香港搵野做難唔難 ? ...

男爵府

Totally agreed!! 你送個馬來西亞國籍俾我, 我都唔想要, 如果快d申請到PR就好, 唔需要年年咁renew, 每次都要浪費半日去整, 麻煩到死!

e+係hk讀書都幾辛苦, 就左返學之外, 又要學呢樣學個樣,但唔學又好似同人差好遠, 所以有時都幾矛盾。

你e+住緊apartment or 排屋? 係自己物業or租? 3k是否只包括日常飲食、水電等開支, 而不包括住屋呢? 我6299兩個人+大伯, 一個月5k都話唔夠, 我真係唔知佢哋點洗?

原帖由 Semall 於 09-10-29 10:50 發表
快d學喇.. 阿媽由細教到大.. "求人不如求己".. 將來你識楂車就可以成日出黎wet

初初黎o既時候.. 一年都唔知要去幾多次immigration.. 每次去都要半日.. 佢地d 工作效率真係好得.. 我懷疑佢地睇到外面越多人 ...

男爵府

我未生之前同6299住, 生左阿仔就搬開住, 不過同一apartment, 佢住樓上, 我哋住樓下。e+雖然唔係penang住, 但依然有層樓係度, 所以每個月都要供千幾蚊馬幣, 加埋水電、管理費等等,一個月都要2k。

6299幫你揍女, 咁你平日有冇做吓part-time? 我記得個時我冇做野, 走左去學整clay flower, e+屋企都仲有3盆傑作, 如果唔係真係唔知點樣kill time。

你哋一班penang既hk媽咪有冇定時出嚟聚聚? 你哋可以識到朋友嗎? 我淨係生仔時,係醫院識左個隔離床既媽咪, e+每年返penang都會call佢出黎見面、吹水。

原帖由 Semall 於 09-10-29 14:52 發表
我宜家係同6299一齊住.. 住semi d ... 因為有個女.. 佢地又肯幫我湊.. 所以一齊住會方便d..

之前未生時.. 都係同老公一齊住apartment.. 計埋供樓.. (個時唔駛供車) 一個月用3-4k.. 每個人用錢o既方法都好唔同, 例 ...

男爵府

好呀! 係我返penang之前, 我哋約實幾時出黎見吓! 雖然penang既地方係大啲, 但我覺得佢哋既culture同hk有好大分別, 所以最終都係選擇返hk。或者再遲d, 我都會選擇返penang住, 不過要等我退休!!

原帖由 chanpcdaisy 於 09-10-31 17:19 發表
我12月中會番黎呀, 咁我地都可以見到, PLAZA GURNEY啱我, 都近我屋企, 到時叫埋SEMALL, 其實我都有同佢出過黎, 因為佢個女大我個仔半年, 到時再約....

有時我都覺好矛盾, 我又成日'嚴'呢邊好多野都唔好, 但有點同意 ...

男爵府

Semall,

我住係Jalan Bagan Jermal, 由屋企去Plaza Gurney都係5mins only, 所以約出黎見面係Gurney會比較方便,希望你哋可以遷就吓啦, thanks! 咁你哋又住係邊度呀? 我都明白唔識駕車好麻煩,所以我會抽時間去學!我相信當我決定返黎penang長住之前, 應該會學識, 哈哈!

我都好希望識多啲hk媽咪, 因為每年返黎penang10日, 日日都係等我6299接我去食飯行街, 同係屋企, 冇咩特別野做, 所以由last year 開始, 我已經帶阿仔順便旅行, 一返penang擺底行李, 第2日就飛去kl, 帶阿仔去 national zoo, 佢都唔知幾開心。今年, 我打算帶佢去新加坡既動物園, 因為阿仔好鍾意睇動物,玩完3日之後, 再返penang。因為我husband唔係同我同一時間返penang, 所以我有成一個星期都係得我同阿仔兩個, 咁未順便帶佢周圍去。

原帖由 Semall 於 09-11-2 16:13 發表
Kim b,
你係檳城住係邊樹o架?? 我同daisy就住得好近.. 所以可以成日約出黎..

係檳城無車等於無腳.. 邊到都去唔到.. 成日麻煩人地車出車入. 我都覺得好麻煩.. 所以死都要買番架車.. 自己鐘意去邊都得.. 唔識路唔 ...

男爵府

好呀! 不如我哋約出黎一齊celebrate christmas呀, 我dec 25晚返到penang, dec 26冇野做, e+諗緊究竟dec 27 or dec 28先飛去singapore, 唔知你哋既schedule 點呢?

咁你e+做緊咩野? 可以係馬來西亞做工咩? 有工作好d, 唔洗咁悶!! 但工錢係唔係好少呀?

原帖由 Semall 於 09-11-2 23:38 發表
Kim B,

我住係tanjung bungah, 而daisy就住係tanjung tokong.. 我地兩個去gurney都好近.. 下次約出黎.. gurney係首選..

你就好喇.. 可以同個仔一齊周圍去.. 我諗要等多一兩年先可以同個女一齊去街街..

如果你番 ...

男爵府

嘩, 好耐冇見你online啦, 好忙照顧阿仔呀? 我嗰時一個人照顧阿仔, 都係忙到死死吓, 一定要等佢瞓覺先得閒。

其實我都係咁想法, 可以交換禮物, 我已經諗左送咩俾你哋既小朋友啦, 哈哈! 除左你同carol之外, 仲有幾多個hk媽咪呀? 你仲有好快就返hk, 係咪好開心呢? 不過, 今日開始已經涼左好多, 你要準備d衫俾阿仔, 唔係冷親就麻煩。

原帖由 chanpcdaisy 於 09-11-3 16:58 發表
都OK呀, 我26應該都OK, 不如下晝出黎, 當係一個比我地同小朋友既XMAS PARTY 啦(可以玩交換禮物WOR), CAROL(SEMALL)妳話呢, 可以叫埋其他MAMA....不過地方要睇下邊度, 佢地可以玩下, 我地可以傾下計...

...

男爵府

咁你係馬來西亞住左幾耐先可以做野呀? 我計埋今年我應renew左5次維期1年既visa, 唔知幾時先可以攞到pr, 唔洗再年年renew呢?

其實singapore既物價同香港差唔多, 我發覺自己係penang住得耐, 去其他地方就會覺d野好貴。不過, 今次主要都係帶阿仔去zoo, 都應該唔會買咩野。要買都番penang買啦, haha..

原帖由 Semall 於 09-11-3 16:32 發表
Celebrate Christmas.. 即是飲飲食食喇.. haha
宜家我都係幫緊個親戚打工.. 雖然人工就唔係好多.. 不過勝在夠flexible....幾時要放假都ok.. 人工就夠自己用囉.. 自己鐘意買乜都得.

我由上次六月攞到新既visa個時.. ...

男爵府

我阿仔係05年4月出世, e+已經4歲半啦! 唔知佢同你哋既小朋友有冇代溝呢? 佢平時多數同d差唔多年齡, 或者大佢少少既小朋友玩。

去人地屋企都好呀, 你哋屋企方便嗎? 其實我屋企都冇問題, 因為只係得我同阿仔, 不過你哋要有心理準備, 我屋企冇豪華裝修, 傢俱亦非常簡陋, 因為當時決定買呢間屋時, 我大住個肚, 6299唔俾我去睇裝修, 加上我c6又出左門做野, 所以大部份既野都係兩老決定。到我生左搬入去之後, 因為得我一個照顧阿仔, 所以都冇時間去再整。再加上我已經幾年冇係度住, 所以有好多日常必需品都唔齊。如果只求一地方係冇問題, 但若要煮食就唔係好得。

要住夠5年, 咁我有排都唔得啦! e+每年都只係返去10日, 幾時先夠5年呀!

原帖由 Semall 於 09-11-3 23:03 發表
26號我應該OK .. 暫定呢一日先喇.. 等我都諗下買咩禮物比你地小朋友先..
KIM B, 你仔仔幾多歲呀??

如果可以傾偈又可以比小朋友玩..去人地屋企就最好..

我聽我細妹講香港宜家好大風呀.. ...

男爵府

都好呀! 咁我要帶埋阿仔件swimwear先, 因為penang冇泳褲呀!

整野食我唔得呀, 我可以去買, 我唔記得左cold storage會唔會好似香港既city super有d即買即食既party food, 你哋幫我check吓, 如果有呀, 我就去買啦, or u want me to prepare anything??

至於禮物方面, price range 我都冇問題, 你哋話事啦! 除左我之前諗既野, 我仲睇緊有d咩小禮物, 因為我覺得小朋友收禮物係好開心, 而我買又買得好開心。

BTW, 想請你哋幫個忙, 睇吓邊度有得買學malay既dvd or cd, 好似學英文咁, 由淺入深, 最好係中文/malay. or 英文/malay, 同埋一d字咭, 之前我有睇過, 但唔係好啱, 我最想買係可能有個圖係條魚, 英文寫fish, malay 寫ikan, 仲教埋佢點讀, 唔知有冇呢?

男爵府

好呀! 一於揾你去order啦!
你所講既人肉錄音機係唔係指我c6呀? 如果係就唔掂啦, 我c6既malay真係好屎, 已經還返曬俾先生啦, 因為佢好早就out-town做野, 好多年都唔係malaysia, 好少講malay, 佢講英文同普通話就好流利。我估有日我們都會move back to penang, 所以俾佢學少少, 等以後唔洗catch up得咁辛苦!!

原帖由 Semall 於 09-11-4 14:11 發表
講講下仲以為下個星期就要見你地添..

cold storage好似無你講o既party food 喎.. 不過唔緊要.. pizza 都ok .. 打個電話即送到門口.. 超方便.. 再唔係.. 住我對面o既鄰居整野食都好好味架.. 到時我去order ...

男爵府

恭喜曬! 做咩新工呀?

我都知學malay應該冇特別大用途, 不過我知道c6都好想阿仔識少少, 因為佢覺得malaysia係一個multi-language既國家, 但hk就只識中英文, 而中文只係廣東話, 所以佢覺得唔夠competitive. 哎, that's why我覺得現今既小朋友確實好辛苦!

原帖由 Semall 於 09-11-5 00:00 發表
要order 野食.. 無問題.. 最後confirm左幾多人..我負責訂

我識一個韓國媽咪..係檳城住o既.. 雖然佢比佢d仔女係penang讀書.. 佢個女係讀international school, 雖然係學校有教malay.. 不過係3rd language.. 最主要 ...

男爵府

Oh, ic!!

Last night, 我話俾阿仔聽會帶佢去一個christmas party, 可以游水, 佢幾happy! 我仲話俾佢聽會有一個妹妹, 一個弟弟, 問佢會唔會同小朋友玩? 佢話會呀!

e+可能我唔去新加坡, 會轉去genting, 因為我sister-in-law話genting好多啱小朋友既野玩, 同埋我想等多一年新加坡既universal studio建好先去,可以一次過去完zoo, 再去universal studio。到時你阿囡又大一歲, 或者可以join埋一齊去, 多d人開心d!!

原帖由 Semall 於 09-11-5 11:02 發表
我係apply做customer service. 其實份工都仲未confirm哂.. 因為我要出年一月先可以返工.. 但係佢都仲未覆我... 因為呢邊係年尾出bonus. 多數人都係做到12月先走.. 無理由12月返新工而放棄左份bonus.

dvd/flash ...

男爵府

好呀! 如果可以一齊去新加坡就好啦! 講到好開心, 好似就快出發咁!

Semall, 你去完genting之後, 記得返嚟報料, 等我知道好唔好玩呀, thanks!! 仲有你今次去住邊間酒店, 我上網睇過好似有間叫 "名勝"都幾好, 唔知近唔近你所講既theme park 呢? or 住邊間最近?

原帖由 Semall 於 09-11-5 16:50 發表
我呢個星期日都會去雲頂呀.. 第一次帶個女去雲頂..
真係有好多野啱小朋友玩o架.. 佢indoor 同outdoor 都有theme park... 有排玩.. 自己駕車去又可以自己控制時間.. 幾多點出發都可以.. 比較flexible d

嘩.. 宜家 ...

男爵府

Hi, Elefant老婆,
你會唔會join我哋既christmas party? 你既小朋友幾大呀?

semall, 我都好鍾意做facial, 不過自從生左仔之後, 就冇時間啦, 再加上e+返工都收好夜, 又要趕返屋企睇阿仔, 真係好唔得閒!! 以前未結婚, 每個月都去做兩次facial, 又會每年去bkk旅行做spa, e+真係冇呢支歌仔唱!

原帖由 Elefant老婆 於 09-11-5 17:27 發表
Hello呀Kim B,真係睇你地講得咁興奮,連我都興奮埋一齊。

semall,你响gurney plaza邊間做facial呀?點解會咁平嘅?其實會唔會係介紹價先係咁,之後就猛sell買service又買course呢?我做開果間(As*** Sp****)真係次次sell,我有成個c ...

男爵府

咁你到差唔多時間再答覆我哋啦, 不過都好希望你能join in, 你個小朋友同我個仔年齡近d, 可能會啱玩d

可能你皮膚一直都咁好, 所以先做左都唔覺囉! 皮膚好既人先唔洗做facial, 我成日都咁安慰自己! 你哋幾個既bb都咁細, 證明你哋年紀都唔係好大, 可能我係最老嗰個。
原帖由 Elefant老婆 於 09-11-5 17:53 發表
我個小朋友未夠三歲,你地咁早講Christmas嘅嘢,我唔能夠答覆你地住呀。

我以前唔做facial㗎,一來自己唔鐘意亦唔識打扮,加上年輕時都唔認為有需要,到咗有需要嘅時候經濟又唔許可(因為都知幾貴)係依家負擔到先叫做盡下 ...

男爵府

聽你地講到咁開心, 好想返penang之後都走去做一兩次facial!! gurney分店淨係得facial做, 唔知greenlane有冇spa呢? 我都好鍾意做spa嫁!!
原帖由 Elefant老婆 於 09-11-6 00:42 發表
我睇緊佢地嘅website,又真係幾好咁喎。平時多唔多人呢?我怕多人要等或無位。

咦?greenlane有分店喎。

首頁

尾頁

跳至