嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:蛀左3隻,一隻補牙上面2隻正門牙蛀得較多建

原帖由 Candybear 於 15-01-16 發表

蛀左3隻,一隻補牙上面2隻正門牙蛀得較多建議整牙套同麻醉 ...
我女5夠2歲蛀左3隻,都係要聞氣。

我一樣5想但醫生同家人傾過呢個問題,但講真要補點都冇可能令一個甘細既小朋友5好驚5郁仲乖乖劈開口俾醫生整至少半個鐘,其間又有機器聲又冇媽媽在身邊,5落藥仲危險。如果5整,你又5知個B蛀牙既情況會發展成點,幾時先換,到時又怕蛀得太深入牙根影響埋齒仲大鑊。另外又怕阿女返學俾同學笑影響埋佢心理,因為都成日俾大人問係5係偷懶冇刷牙,但實情一日刷幾次~

最後都係決定俾佢聞氣補牙。

過程順利,我同老公就陪佢聞氣同入睡,爸爸瞓係牙醫床抱住佢,我足住佢手仔,姑娘就拎個好似吹波波既儀器套住佢個鼻,我地一齊唱歌仔話吹波波,另外有個IPad架播卡通,阿女10秒左右瞓左,四肢無力軟晒瞓左係爸爸度,呼吸平和,嗰刻好心痛,好似佢走左甘(睇得電視劇太多,哈哈)。姑娘跟住抱起阿女,我同爸爸手術室外等。

大概1個鐘,麻醉師會通知我地睇牙同測試阿女自然反應正常,話藥力大概5~10分鐘就過,叫我地等阿女慢慢自然醒。醒左之後就可以慢慢俾佢飲返水,食下野,醫生俾左盒BB蘋果汁我地氹阿女,我自己就預備左清旦糕。不過之後個1~2個鐘佢好忟同4肢無力甘,想行但5係好夠力,飲醉酒甘款,呢個係副作用,最好帶定BB車俾佢坐或預左要手抱~
大概半日就冇野啦~

我自己搵左個名醫,老實好好好貴,成皮野埋單!最貴係麻醉師,只包1個鐘,超時仲要另計。不過醫生好少超時,3隻大概45分鐘已完成。

大宅

引用:Quote:原帖由 Lovelycuby 於 15-01-17 發表

原帖由 elaine1020 於 15-09-13 發表
唔該可唔可以話俾我聽邊到整?我女宜家蛀到面又腫又燒,,好心痛,,

...
怕,但都要補,so far都吾覺有咩問題

大宅

引用:回覆 Lovelycuby 的帖子請問可否pm我醫生資

原帖由 happi_unique 於 16-01-04 發表
回覆 Lovelycuby 的帖子

請問可否pm我醫生資料?
我都係BK姊妹介紹,上網打 兒童牙醫 劉xx, 係金鐘女醫生來的。不過有心理準備,真係好貴。

首頁

尾頁

跳至