論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 happyday5hk 於 09-4-28 00:21 發表
佢話佢係星加坡做果陣,成年半都毋放過呢,後咩半年先有放...最衰我第一日講家規果陣懶醒咁話,如果你唔放,我每日會卑$1xx卑你,因為當時我聽人講,放假會學壞嗎..咁依家又想佢放,都唔知點兜番好,各位sis有咩高見?點同佢講好? ...

駛乜煩啫
你之前唔知法例就話啫
而家知咗, 糾正番, 冇咩唔可以丫
好簡單, 你問佢你可唔可以唔跟法例underpay佢丫, 唔得架嘛, 所以, 佢都要跟足法例放假.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 tuenmunbb 於 09-4-28 09:06 發表
happyday5hk,

我好想同你講, 難得你工人自動提出唔放假, 就唔好放比佢, 請得工人預左駛錢, 我真係寧願駛多幾百元, 都唔想工人放假!!!

係, 真的, 放假真係會學壞的, 尤其宜家香港d印印真係不知所謂, 心態唔正常, 如 ...

我明白你可能曾經有不快經歷
但公開教人唔好比工人放假
呢個心態實在唔正確
第日人地比工人告唔比放假
係咪你會幫人孭?

驚學壞就唔比工人放假出街
日後你如果怕小朋友學壞
難道又鎖佢喺屋企?

街外多菌, 難道你或你先生唔出街?
工人就會惹菌, 你地唔會?
呢個真係有d歧視意味.

知道法例而仍以身試法, 是愚蠢的行為; 工人冇告你, 只是走運.

如認為我有冒犯, 請多多包涵.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 mrs.hamster 於 09-4-28 12:32 發表
我個工人都係話唔放假,而我亦唔想佢放咁多假出去玩,所以佢每個月自己寫一張紙比我要求我補錢比佢唔放假,不過勞工假一定放比佢咁佢一年就係放12日勞工假而我又唔犯法。

我weekend都成日出街,咁佢差不多每個星期就將個kit ...

拿, 呢樣捉虫架
即係話, 每7日有一日休息日, 亦係法例, 唔止勞工假架.
唔好以為有工人寫張咁嘅所謂"同意書", 就可以堵塞漏洞; 呢張野, 日後將會成為工人告你的有力証明 : 唔放休息日!
因為你知道佢應該要有day off, 但你唔放~
記住, 勞方福利唔係話勞方主動放棄, 你就可以不供給.

買休息日, 只可以在一個合理的水平.

佢如果開你file, 真係中咗9成!! 因為休息日的定義, 係冇爭議性.

自己執生呀~

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 mrs.hamster 於 09-4-28 17:11 發表
乜唔係可以補錢唔放休息日咩?我補足錢比佢,我工人到之前我問過mrs.rose同睇過條例好多次啦。

可以 - 但在合理情況下
如果成年都係買假, 即係工人成年都冇放過假, 係不人道, 賠硬.
放2補2都係高危.
即使你話係工人自願都好, 理由我上文提咗.
最重要一點, 工人係會到時變臉, 話僱主迫佢, 你只會係啞子食黃蓮.

首頁

尾頁

跳至