論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

1. 醫生開幾多日病假?
2. 提醒工人, 病假係no pay嘅, 除非佢係連續同埋有醫生紙support.
3. 尿道炎係唔食得公仔麵嘅, 包佢痛多幾錢.
4. 見凍佢就著多件衫.

唔係想刻薄, 但呢個病係好小事, 佢要煲大黎玩, 就同佢玩.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 小冬姑 於 11-1-27 14:22 發表
I have tons of experience of bladdar infection. Once you take the antibiotics, everything backs to normal. Before taking the medicine, I admit it's quite painful. Your abdomen will feel pressure and ...

我又係試過尿道炎瞓咗8日醫院囉.....
其實個人完全冇事, 但口服抗生素已經起唔到作用
所以要留院每6小時打一次點滴, 每次2小時
嗰次悶到我丫......不知幾想鼠出醫院

所以樓主, 你工人擺明呃假, 叫佢出示醫生紙啦
冇就sorry, 扣人工.
你亦要在出糧的簽收表格上說明此事
最好提埋即使你要求工人開工, 工人不提交病假紙, 同時亦拒絕開工
所以你按法例扣薪

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 Chole 於 11-1-27 14:54 發表
琴日佢摺咗衫,洗咗佢食嘢d碗+我兩個細路早餐d嘢,咁算唔算返咗工?!

我老公/99日日問我有冇提佢食藥。喂!佢三十幾歲啦!要我湊呀?

今朝99仲陪去咗睇c+醫生,(我咁嬲真係好想叫佢輪街症!) 返咗嚟我見佢開始執屋,不過我直情唔想同 ...

老老實實, 佢有限度地做咗家務, 已算開咗工
不過, 你點都要同佢好好傾下
嬲還嬲, 你底線係咩, 佢權利同應享福利係乜野, 佢要清楚.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 SandraLo 於 11-1-27 16:06 發表

嘩......你成日中招所以咁?

嗰段時間係密
同埋, 以前身體曳d, 多傷風感冒, 以前d醫生又好輕易開anti-biotics, 所以食到隻菌有極佳抗藥性.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 Chole 於 11-1-27 18:45 發表
佢同我個仔講話食咗藥,夜晚瞓唔着。

我同亞仔講成日瞓,夜晚梗瞓唔着la!

我好蠢,eq又低,佢做得耐就得寸進尺!我唔識開口同佢講,佢頭先仲同個仔話 "shaking". 如果佢死口話發嬈 (琴日話頭痛),唔通我要佢探熱開工? ...

你要佢清清楚楚同你講, 係唔係要請假, 如果真係見唔舒服, 請假休息, 你一定得, 不過佢要寫請假信比你.
你要暗中錄音, 錄影.

若佢再阿之阿助話呢度唔舒服嗰處唔妥, 你就要影后上身, 立即關心佢係咪有大病, 尿道炎冇理由咁耐唔好, 即CALL白車送佢入醫院.
去搵醫生搞清楚最好, 你屋企人就以心為心唧, 佢如果擺明係以此搵著數, 咪全部人比佢利用晒?

記得記得, 唔好動氣, 咪比人地撩兩撩就著晒火至得架~ ^^

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 ebutterfly323 於 11-1-27 18:36 發表
我姐姐1月頭病左,佢係寒冷天氣警告+毛毛雨,姐姐凌晨5:30,出去幫我女攞幼稚園form,之後就病左,我同佢睇左dr,但姐姐仍照舊工作,照顧我女!

最近,姐姐同我講:sorry 太太,i sick i want to see dr again …原來姐姐m come 左成個月, ...

手掌白哂???
嘩.....你工人係唔係婦科病呀?
冷親弱咗都冇理由咁快演變成咁
快D同佢再搵醫生啦
唔知搵咩醫生就經急症入政府

首頁

尾頁

跳至