想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

之前4次都係QM做,只第二次成功著床但幾週後小X...除左第4次有一個雪B(grade 4),次次都係由頭做起,真係好辛苦...

依家正進行第5次喇,去另一到做睇睇會唔會有唔同結果
今日打第4針,已經覺得肚谷,估計下個星期中都可以取卵了!
祝福我吧!

-----
11/3

今日第8日打針,返去見醫生,佢話我有1x個卵泡大緊,數量唔多但驗血hormones算幾高(13,000)
咁我問會唔會影響我今個cycle不能放鮮胎,要雪胎,佢又話要後日再抽一次血先確定到!
不過無論抽血結果係點,後日晚應該可以打破卵針,星期六就會取卵!

有無jm知道,13,000呢個hormones指數係咪真係好高? 有無jm試過?
我之前4次,醫生都無話過我hormones高...

---
17/3

星期六取左卵,有19粒,但因hormones太高要雪胎!

今日係取卵後day2,剛剛硬住頭皮打返去問胚胎質素,因為之前既經驗,我打定輸數覺得有grade 4 bb俾我雪下都好過無,但今次實驗室竟然同我講:現時見到你既胚胎質數相當唔錯,有

3個 4-cell grade 1
2 個4-cell grade 2+
2 個5-cell grade 2+
(另外都係 grade 2 ,有一個grade 3)

真係聽到我都唔信,今次竟然有7個靚雪b~
覺得好神奇!-------

20/5

今個月做FET,昨日係放胎後14日返去抽血驗孕,HCG指數係730!
約左7月初照閃閃,好緊張呀!

Q4  好開始~~  發表於 14-5-21 10:47
madeinhongkong    發表於 14-3-25 16:41

男爵府

Helloleung 發表於 14-3-7 09:26
回覆 LuyiuLady 的帖子

hi, luyiulady
多謝你呀
請問你做左幾多次? 胚胎質數如何?
我次次都抽到>10粒卵,8成以上成功結合,人但最終都係得2個胚胎用得,仲要係GRADE 4...

男爵府

謝謝各位的祝福同鼓勵!

但我今次好似唔太順利,醫生話我hormones高 (見#1 update)

男爵府

audrey_tse 發表於 14-3-11 17:13
我剛睇到網站話E2係3萬以上就太高,你未算!不過你晤好飲雞精花膠果D,費事刺激!

...
請問邊個網站?我都想睇睇,TKS!

男爵府

kawaiibebe 發表於 14-3-11 19:06
Hi,我今日都返去打第8針
請問卵子要幾大先合適?
我今日照超聲波淨係不斷聽到佢講,9,10, 12,又7 ...
好似一粒卵泡會講三個數字架我以前d卵泡一般20左右,醫生安排取卵
我估你未夠大呀

kawaiibebe  Thx !!!  發表於 14-3-12 11:09

男爵府

audrey_tse 發表於 14-3-11 21:12
依家開始空肚飲雞精呀,有用的呀!及每日2個蛋白!加油!

我係偉澤做,佢寫名打針期間唔可以食中藥、補品(如花膠、雞精)同維他命(只可食葉酸)所以我咩都無食...姑娘仲話杞子煲湯都避免
所以我只敢食蛋、豆漿同生果,叫補充多d

男爵府

終於有靚胚胎,真係好開心!

Q4  靚胚胎...好快仲有靚BBs~~~加油  發表於 14-3-17 16:33

男爵府

JRB 發表於 14-3-17 15:20

恭喜你胚胎咁好,請問你哩次抽蛋前有冇食咩野或者點特別養身體 ...
多謝你!
我今次係抱住一試無妨既心態,所以都無話食咩野補身!
我一直都食開多維他命,每日一粒都夠葉酸!
另外就係戒凍野(不過生野、海鮮我都照食,上個月食左幾次buffet添),每日食一份新鮮生果
打針時,每日食雞蛋食多d豆類食物,因為我唔受得奶,所以無特別飲奶!
仲有一樣野,就係我入冬開始差不多一個星期行一次山,慢慢行,行三個鐘左右!

我打算5月放胎,會keep住行山或做運動!

男爵府

JRB 發表於 14-3-17 18:27

你飲食都好健康我有時都冇食生果,不過都有keep住運動,希望我今次抽蛋都 ...
因為我hormones太高,所以要休息下先放得胎

男爵府

改造人 發表於 14-3-19 13:39
我遲你兩日取卵 (17/3 星期一), 都係一樣太刺激, 4月底/5月頭先放雪胎呀~(不過因為我多囊, 預知會ohss, 所 ...
我E2仲高,過二萬呀
咁你知道胚胎既情況未?

男爵府

改造人 發表於 14-3-19 14:26
我抽咗36粒出黎, 其中有32粒用得..然後當中有29粒受到精. 我用五日胎..所以要星期六先放榜睇下仲有幾多生還 ...
好好成績呀,咁多粒受精卵!
我E2係好高,但醫生真係無講任何野,我又唔知原來E2高係唔做得運動,所以療程中間(當時E2 13000)我都走左去行山,仲行左幾個鐘! 不過好在無咩事~

男爵府

改造人 發表於 14-3-19 21:59
係呀, 有咁多粒受到精真係好彩. 不過受精只係第一步, 希望佢地可以捱得過考驗吖!其實我都唔係好搞得清楚「E ...
jm,你d胚胎最後點呀? 靚嗎?

男爵府

starlight123 發表於 14-3-20 00:03
一般第一次IVF放幾多個胚胎好?
無定架,如果年紀細過30,胚胎靚靚的話,醫生通常建議放一個

男爵府

lamheliga 發表於 14-3-25 11:16

我想問點樣先有靚胎呀?你有無食 D 咩做 D 咩?因為我得 2 粒 GRADE 2,醫生猛問我 ...
GRADE 2都唔差啦!
我無食咩補品呀,食多左生果蔬菜同蛋,仲有每星期行一次山!

男爵府

lamheliga 發表於 14-3-25 12:20
回覆 CLK66 的帖子

我等陣就去放胎囉,心情有 d 緊張。
放鬆心情啦! 開開心心等放榜!等你好消息呀!

男爵府

改造人 發表於 14-3-25 12:20
哈,雖然一開始咁鬼多粒,但成功分裂去到第五日嘅得番16粒,其中有大概四五粒都靚,好理想。感恩中!希望下 ...
16粒好好成績啦!恭喜你!

我M COME左喇! 希望下個月PERIOD正正常常咁黎啦!
齊齊過版呀

男爵府

lamheliga 發表於 14-3-25 12:22

我原本抽到 11 粒,但得 3 粒 fertilize 到,其他唔用得, 3 粒裡有 2 粒 grade 2 ...
ohss...放完胎要食多d蛋白質同飲多d水!

lamheliga    發表於 14-3-25 12:57

男爵府

改造人 發表於 14-3-25 17:41
yeah yeah!! 我都星期六M到左,哇,血崩咁,從來未試過流量咁多,d排卵針真係谷到恆!
我M到左而家 ...
m多証明你子宮壁厚丫,我今次量都唔多,唔知點解會咁...
無呀,醫生無要我食避孕藥,由得我自然周期

男爵府

fu107 發表於 14-3-29 21:23
請問食避孕藥有咩用呀……?
我未試過療程食避孕藥,聽講話係用來控制週期/經期

首頁

尾頁

跳至