婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我99似乎一直唔知我係有阿媽生既! 例如佢自己生日就請哂假之後「通知」其他人同佢慶祝,而新抱幾時生日佢從來無問過,因為新抱都無阿媽生,點會有生日! 我99咁considerate又點會問令我尷尬既問題呢!
另外,大時大節正日做節,99永遠唔會理新抱得唔得閒,因為新抱係石頭爆出黎,都無女家,正日唔同男家做節,新抱咪孤苦伶仃好淒涼囉!

仲有,我一向係99眼中係唔成熟既小妹妹,做親無好野,錢又搵得少,邊有佢個女咁非凡出眾!
當年姑9大肚,要搬屋裝修,99話大肚一定好辛苦、好累,因此姑9不能勞動,所以命令我老公同我呢個下人務必協助姑9,仲要隨傳隨到,兼且要明白可以助姑9一把係我地榮幸,唔好旨意有人會同我地講唔該之餘,仲要恭恭敬敬同醒醒目目!

依家到我有左bb,經已7個月喇,我同老公買左新居,正忙緊裝修搬屋~
咁耐以黎,99無問過我一句陀b陀成點,呢層唔緊要,而最神奇既係佢無啦啦讚我,話我陀仔好叻、陀得好好! 受到99讚賞我真係受寵若驚! 係99眼中,就算我陀住8、9個月肚裝修搬屋都無難度,皆因我係佢心中忽然變得好能幹,打不死! 所以99無問過一句裝修搬屋要唔要幫手,可見佢好信任我兩公婆既能力! 而且,99仲無啦啦誇讚我地兩公婆搵到錢添,又斷言我地供樓、請工人、養小朋友綽綽有餘,意味我地無可能需要減家用咁話,多謝99頂高帽!

而最最最令我驚奇既係,99主動提及我娘親,兼且好尊重我娘親添! 佢話幫坐月、湊孫呢d野交俾我娘親最好,我地母女情深必定合作得好好咁話!

99我知錯了,原來你咁睇得起我同我娘家! 之前你話「一家人,自己人,邊個有需要都一定要幫」,係我誤會左你「有需要」既定義,搞到我地兩公婆自以為是幫你做左咁多濕碎野! 如果令你覺得被睇低真係唔好意思!
日後,我都會信任你既能力同財力,即使你好謙虛地話唔識得係日本城買電苾、沐浴露都唔識開、自己屋企條窗簾壞左又唔識處理等等,我都會鼓勵你一句「你得既,你搞得掂既!」

男爵府

對住呢d 99,真係得啖笑!

男爵府

BabyFungT 發表於 14-11-3 21:22
你99真係好呀!第時大條道理唔使理佢,有咩叫佢搵自己個女啦…
依家仲成日搵我老公,叫佢快d搞好果條壞左既窗簾老公拖左大半個月想唔鬼理,點知99面皮厚成咁,成間窗簾舖係正佢樓下都唔自己行落去講聲
真吹脹

男爵府

milky_peko12 發表於 14-11-4 12:30
佢有乜事
咪叫佢搵佢寶貝女
你是外人、下人兼孤兒
佢有事就會「話」當我女,又話咩「一家人、自己人」,仲會同我道歉之後講一堆理由解釋佢之前既「疏忽」,對住呢d厚皮99,真係啤一聲

男爵府

moonzinc 發表於 14-11-4 12:48
有些奶奶成日計住得失,以為自己好精,其實最失敗。無事就想幫阿仔找女家便宜,旁人不是看不穿,只是不出聲 ...

非常同意!我99就係以為自己好醒,唔知自己懵盛盛
睇怕佢個孝順仔都唔忍得佢幾耐,遲早電話都唔聽佢

首頁

尾頁

跳至