時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

一視同仁, 並唔會因政見唔同就唔救/袖手旁觀, 完美演繹咩叫專業

《致飛天哥的信》

相信你發夢都冇諗過,你圍毆追打別人時,竟然係你心臟病發。

如果,你早十分鐘係一片混亂撕殺時心臟病發,你班好兄弟冇一個救到你。同時因警黑合作,選擇性唔執法,現場都冇警察幫你施基本急救。

更諷刺的,是因為被你地打傷嘅市民要叫救護車協助,救護員到達現場時就遇著你心臟病發,才能立刻幫你進行心外壓,用體外除顫器電擊心臟,並提供氧氣給你嘅腦袋,平安送你到醫院。若果不及時用電擊,每一分鐘你嘅死亡率就會增加10%。

到醫院,一班醫護人員亦快速地幫你用藥,急救,做同波仔手術,救返你一命。

其實,呢班前線醫護人員同救護員極有可能嫉惡如仇,而且極度鄙視你嘅作為。佢地嘅工作係保護別人生命,而你卻係相反。不過,因為佢地尊重『專業』同使命,所以能夠拋開個人情感同批判,做好救人嘅基本職責。

世事有時就係咁奇妙。

我唔知係咩驅使你同一班兄弟衝入地鐵站無差別地打傷人同製造恐慌。利益?江湖義氣?英雄主義?「保家衛國」?更可能係致命嘅仇恨。相信你內心亦知道,在場除了有你眼中的「暴徒」,亦有男女老幼普通市民不幸被無辜傷及。

係我工作生涯中,急救過無數嘅病人,能夠像你這樣奇蹟生還,而且完全清醒,係極少數。我相信因果報應,行善積得,但多行不義必自斃。希望你重生後,好好珍惜生命,不要再重行舊路,甚至帶來正面改變。

祝安康
一位公立醫院急症室醫生上

rose-mag  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-7-23 15:43
APIGMA    發表於 19-7-23 15:15
sakura888    發表於 19-7-23 15:03

伯爵府

HelloWorldJava 發表於 19-7-23 14:17
向醫療,消防界致敬
係喎, 漏咗消防, 佢地都好轉業

更從未聽過有消防員會見到有大火唔第一時間救, 而怕自身安全要走咗去 call 多啲人嚟先救

伯爵府

ck609 發表於 19-7-23 14:23
我唔覺得他這樣同一班兄弟衝入地鐵站是正確, 但人已死, 你這樣鞭屍, 又正確 ? ...
邊個死? 咪救返冇事囉

伯爵府

月見草 發表於 19-7-23 14:26

內文用90%去嘲諷死者,10%去更讚自己專業!

佢係傷者救命恩人, 佢地政見唔同, 就算唔盡力救佢, 根據你地嘅 standard 絕到都係冇問題, 更何況出盡力救返佢, 心臟停咗可以救返腦細胞完全沒捐傷真係天大嘅福氣, 而且佢只希望當時人執返條命之後有所反省, 佢比世上任何一個人更有資格話傷者

伯爵府

小飛亞 發表於 19-7-23 14:37
當年有呀 大埔那打素沙士其間全個急症室停止服務你唔知咩?所有護士分配去其它病房或沙士病房工作 ...

關醫院係因為怕啲菌會散播出去, 兩樣嘢嚟架喎!!!!

當年台變啲醫生姑娘話要罷工, 香港嗰啲盡心盡力, 最後受感染死咗好多個呀, 你講嘢公道啲好喎

伯爵府

JoslynPeonies 發表於 19-7-23 14:45

如果,真係有位醫生咁樣寫封信,俾佢救過嘅病人。Sorr ...
一個醫生同一個黑社會講, 你好采執返條命以後改邪歸正喇, 係好典型 TBB 劇情喎, 你地唔係好鍾意睇咩?

嘉比嘉比    發表於 19-7-23 15:35

伯爵府

小飛亞 發表於 19-7-23 14:49
當年沙士其間有好多人攞病假唔返工,或多種理由唔去前線,急症室點解會暫停當然是人手調配,當年資訊真的無咁 ...

當年台變啲醫生姑娘話要罷工, 香港嗰啲盡心盡力, 最後受感染死咗好多個呀, 你講嘢公道啲好喎

伯爵府

JoslynPeonies 發表於 19-7-23 14:58
理得佢私下同佢講。公開筆伐病人就不應當。
嗰個係黑社會大老, 如果係冒犯到嗰病人, 嗰醫生唔驚俾人斬咩, 病人都未出聲, 你地做乜係咁批判個醫生呢

唔好離題好唔好, 返返去個題目係講唔理好人壞人醫生都會救, 咁就專業, 佢放工後做乜唔係重點

伯爵府

奇奇媽媽 發表於 19-7-23 15:04

搵病人抽水,可恥
請問佢放咗啲咩個人資料呢? 中英文全名? 年齡? 身高? 體重? 住址? 電話號碼? 何來私隱?

咁都要投訴, 咁我只有祝你一家身體健康冇病冇痛唔使睇醫生, 根據你嘅 standard 香港真係冇一個醫生有醫德喇

伯爵府

LongTimeAgo 發表於 19-7-23 15:14
係好可敬嘅

但事情發展到今日,有邊個職業係清白之身?
咁你講嗰兩個護士咪唔專業囉...

話佢專業係講佢救人嗰時, 唔理好人壞人都救

伯爵府

jj7723 發表於 19-7-23 15:15
發覺原來bk好多人係文盲,唔識字,明明救番又話人死。心盲,竟然撑黑社會。還是,本身佢地幾個有字頭?
...
我睇啲回覆睇到好心寒, 啲人鬧警察佢地就咁正義出嚟保護啲警察, 依家只不過係讚吓個醫生專業, 個醫生都只係叫個黑社會改邪歸正, 就俾人插到要去投訴個醫生專業失德, 咩世界?

伯爵府

fatchu@home 發表於 19-7-23 15:36
果個人,會睇到咩。。。

放得上網就預咗俾人瘋傳, 黑社會大佬嚟架喎, 你估佢啲手下睇到唔報串咩

伯爵府

rose-mag 發表於 19-7-23 15:43
政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
謝謝板主, 原本只想讚吓香港啲醫生專業, 估唔到又變咗政治爭拗, 我都不想再回應了

首頁

尾頁

跳至