單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我同老公結婚4年,有兩個小朋友,一個兩歲,一個一歲。本身老公無地方住,所以我同仔女三人係呀媽屋企住。佢放假先會過黎過夜。老公晚晩都要飲啤酒。今日我個仔係廳整親流血。之後我老公想同個仔(兩歲)係房傾下點解咁百厭?!我媽抱住個女係廳,係咁叫我抱個仔出黎。我老公抱佢出廳,然後我老公同我媽講:「我唔教係唔係你教?」點知我媽話:「我教米我教,唔洗你理。」跟住我老公話:「我以後唔x理。」又同我仔講:「你以後無爸爸架啦。」跟住就離開我屋企了。

男爵府

引用:Quote:MON1223+發表於+16-6-28+05:55+我同

原帖由 haydenden1023 於 16-06-28 發表
我都有類似經歷
我係唔放心比工人湊
就請左我媽湊
我唔會怨我媽。因為依件事,我睇清依一個男人。但佢話離婚,$1都唔會俾仔女。

男爵府

引用:咁跟住你哋就協議離婚喇?

原帖由 鳥嘴123 於 16-06-28 發表
咁跟住你哋就協議離婚喇?
係二揀一。

男爵府

引用:Quote:MON1223+發表於+16-6-28+05:55+我同

原帖由 lastLonger 於 16-06-28 發表
老公無地方住,甘老公平時住邊?
其實呢件事唔系大件事,唔使甘,阿媽同老公都有唔岩.
我覺得你老公系忍左好耐 ...
老公平時住99屋企。

男爵府

引用:+++++冰封三呎,+非一日之寒。+++++兩方面都

原帖由 yuki888 於 16-06-28 發表
冰封三呎, 非一日之寒。
兩方面都欠缺一種包容, 如果大家平日係相敬如賓的話, 就根本唔會有這樣 ...
我係佢屋企米又係寄人離下

男爵府

引用:+請不用介意我這樣說。其實正正就是,+雙方

原帖由 yuki888 於 16-06-28 發表
請不用介意我這樣說。
其實正正就是, 雙方都覺得對方家 "是寄人籬下", 沒有一種家人的感覺, 愛屋要及烏, ...
多謝你,其實最好就有自己既屋企。同埋結婚係兩家人既事。

男爵府

引用:長期分開住,唔離婚就奇怪。。所以都唔關你

原帖由 jeremylui83 於 16-06-28 發表
長期分開住,唔離婚就奇怪。。所以都唔關你媽事。。
冇地方一齊住仲要生兩個。。。無辜的下一代,你兩公婆 ...
言下之意,香港地無錢唔可以生小朋友?

男爵府

原帖由 Lovely媽咪 於 16-06-29 發表
相信只係一時之氣,就咁睇你講既嘢你老公冇講過要離婚.
另外你地依家分開住係暫時性定以後都諗住係咁:questi ...
我媽怕我老公郁手打仔,因為我老公當時飲左酒。同埋我老公脾氣「步」燥。出廳d玩具!

男爵府

引用:+++雖然話自己有一個屋企會好D,+我認同。++

原帖由 yuki888 於 16-06-29 發表
雖然話自己有一個屋企會好D, 我認同。
但跟自己阿媽或者對方阿媽, 都只係屋企多一個老人家, 何必要分 ...
我忍受唔到個小朋友成日被佢呀嫲話死蠢。

男爵府

引用:Quote:++++就你所言,+又的確係很難,+順得哥

原帖由 yuki888 於 16-07-01 發表
就你所言, 又的確係很難, 順得哥情失嫂意。
如果嫲嫲要是成日話個孫死蠢, 試問小朋友又如何開心 ? ...
暫時返左99屋企過夜。件事暫時解決了。

男爵府

引用:++退一步海濶天空。+++知道你事情已解決就

原帖由 yuki888 於 16-07-05 發表
退一步海濶天空。
知道你事情已解決就好了, 一家人相睦共處, 唔好輕言離婚, 開開心心生活下來。 ...
希望可以繼續,不過唔知可以捱幾耐。

首頁

尾頁

跳至