懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 siusum 於 09-2-10 12:44 發表

唔係喎...勞工法例係產前檢查可以當sl 放架, 有到診紙證明你個日係去做產前檢查就得架...
你唔洗再去另外睇醫生攞sl 架喎

產前檢查係唔可以當sl 放架...到診紙上有註明架..
我亦都打過去問 , 點解產檢唔當 sl , 呢樣係每個孕婦都一定要做架...佢比我問到唔識答 ,

大宅

原帖由 siusum 於 09-2-10 14:32 發表

你打去邊度問呀???

勞工處...

大宅

原帖由 carly.c 於 09-2-10 16:14 發表
果時我公司個HR好串咁直頭打去勞工處飛條線叫我自已去問TIM... -__-~

個D人答到診紙唔等於醫生紙, 公司有權扣員工假OR錢(FULL DAY), 如果有醫生紙公司須出返4/5人工俾員工~~ (點做法睇間公司點決定) ...

係呀..係呀...佢地都係咁答我..
不過之後佢又話張到診紙上如有寫明係產檢就可以當病假紙喎...都唔知邊句真..

大宅

原帖由 mumtwo 於 09-2-11 09:28 發表

你有無問清楚勞工處架?
我上次都問過,
佢地好清楚講: 產檢有「到診紙」就有得攞 4/5 人工架wor!
理得你當SL 定唔係SL..... 一定唔駛扣自己大假架!

拿...你睇下勞工處答個個都唔同既..
好心佢地改一改條例啦..
果次我都問得好清楚係話唔得..我仲差 d 同佢鬧交..
公司都話正常係唔得 , 而家只係隻眼開隻眼閉咁比假我地咋..

大宅

如果係病假紙就冇問題..HR就無野好講
但我地呢張係到診紙...

早排我呀頭就係見到張到診紙上寫明不能當病假紙..佢即刻叫秘書問人事部 , 人事部既答案都係話勞工法例係唔當病假 ,

首頁

尾頁

跳至