自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

crazypaper 發表於 24-4-28 09:14
間間都有,質素高啲,食落無咁口渴,同埋啲料好啲,
質素差又要平價既鋪頭,啲料梗係cheap好多,
尤其味重 ...

所以我唔食麻辣火鍋,酸菜魚嗰d。。。有些菜式和食物,試過兩三次就算,都唔知用甚麼調味,感覺用好多化學嘢。

珍珠宮

美味 發表於 24-4-28 09:59
笑死,香港餐廳就唔落味精唔重味全天然咩,咁驚調味餐餐自己煮囉

香港都落,但喺食品安全呢方面,的確嚴謹一些

珍珠宮

露比EE 發表於 24-4-28 01:13
老美賣大量瘦肉精比台灣,咁係台灣食到嘅又會係咩肉呢????
https://topick.hket.com/article/2738964/ ...

台灣人反對得好犀利,奈何當權嘅互相勾結。不過有些店舖,講到明唔用呢 d 豬肉或牛肉

珍珠宮

Forgetmenot999 發表於 24-4-28 17:27
不如我答你正確嘅答案啦!以上嗰十點世界之最你唔會喺日本主流報章媒體睇得到揾得到,當地政府都唔想你知嘅 ...

如果日本食品係你最愛,建議少食為妙。核輻射事故發生前,我最鍾意食日本食物,嗰時香港食日本食物,係好貴。事故發生後,香港成為日本食物的最大散貨場之一,日本不斷出口本土食物,而另一方面,日本又要大量輸入中國食物。

而家香港可以隨時食到平價日本食物,不過我就少食。

珍珠宮

乖寶寶布布 發表於 24-4-28 22:36
係呀
倒核廢水後,成日見到超市日本半價士多啤梨/和牛,唔敢買。以前真係貴好多。
...

都唔係傾倒核廢水之後先平,自從311事件後,香港愈來愈多平價日本食品。十幾廿年前,喺香港嘅日本食品數量好少,好矜貴㗎。 我最記得廿幾年前去日本旅行, 當地人最流行嘅講法,話好嘅嘢要喺日本先食到, 佢哋民族意識好強, 會將最好嘅留返畀自己國民 ,所以好嘢係唔會輕易出口去其他國家。

珍珠宮

moto1357 發表於 24-4-28 19:06
資料就比咗你,你有你選擇權利!但唔好妄想日本食物安全健康!淨係輻射及pfas已經係隱患

P. S. 我朋友19 ...

其實日本嘅核輻射洩漏問題仲係好嚴重,係冇得解決, 東京嘅地下水基本上已受到嚴重污染, 連日本厚生省都建議居住關東地區嘅小孩飲用樽裝水, 就知道問題係幾嚴重

珍珠宮

Forgetmenot999 發表於 24-4-28 22:47
日元匯價都係一個重要因素,不過我擔心國內食物多過日本食物呢個好難動搖到我

唔講啦!好悶呀

日元貶值,同日本食物大量供港, 完全係兩碼子嘅事 我唔會游說你食其他食物,只係溫馨提示啫,你覺得食日本食物好,咪繼續食囉

alau2021    發表於 24-4-28 23:06

珍珠宮

乖寶寶布布 發表於 24-4-28 23:35
佢地真係咁緊張又咁倒水?為咗慳錢搞到咁?定要面?不過佢地倒水已經唔係第一次,以前都有水俁病等多次公 ...

你覺得佢地倒水,係唔為國民著想?其實事情已經唔係呢個層次嘅問題。
核輻射事故發生後,其實佢地已經解決唔到個問題,而家要全世界一齊埋單呀,你明唔明?

珍珠宮

alau2021 發表於 24-4-28 23:20
人哋一心踩大陸,你就講佢鄉下日本食物唔食得,佢梗係唔想再睬你
睇佢撐得好辛苦

其實我都鍾意去日本旅行,係由廿幾年前已經鍾意。不過, 發生核輻射洩漏事件後, 我對日本食物, 都有避忌。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊