親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

cindy_kaki 發表於 18-2-27 13:40
第一天年初二 原本下午五點零五分起飛..點知delay咗...到六點先起飛....到桃園又多人入境...開埋電話咭都成夜晚九點....司機舉牌接我哋一家六口(兩個大人,一個老人家,一個14歲,一個7歲同一個2歲).....就直接出發去宜蘭羅夜市住民宿同掃街

第二天由宜蘭玩去花蓮....莎莉貝娜精靈印畫學院(DIY 印章)....亞典蛋糕(買年輪蛋糕超正).....大風吹手作館(DIY吹沙玻璃)....廣興農場(餵農物,去咗大風吹館DIY可以免費有場)...虎牌米粉文化館(入場後有得任食炒米粉...真係食到飽為止)...之後就落花蓮民宿...夜晚行去東大門夜市(超近五分鐘路程)

第三天遊花蓮...鯉魚潭(睇小黑鴨)...立川黃金蜆(餵魚同摸蜆,但記住要帶衫去換)....如豐琢玉工坊(DIY玉石)...林田山林業文化園區(睇木雕)....滿妹婆婆豬腳店(食LUNCH).....瑞豐農場(睇牛,食新鮮牛製品)..返花蓮民宿

第四天花蓮遊去清境...七星柴魚博物館(DIY章魚丸同刨柴魚)...七星潭(睇大平洋海同石)...太魯閣(砂卡礑步道同燕子口)....碧綠神木(睇三千年老樹).....武嶺(最高點同睇到生平第一次雪)....合歡山(睇雲海)...清境民宿(司機介紹的...有好多娛樂設施玩...物超所值)....去食清境雞 ...

你day 4去七星柴魚博物館?唔係卦!上年7月火燭燒左喎!

珍珠宮

cindy_kaki 發表於 18-4-19 14:18
回覆 MissMaMa 的帖子

係燒咗....宜家DIY係舊址隔離...有兩個貨櫃做住舖先....出發前...司機確認咗,先帶我 ...
OIC 。。。另外,想八卦下,你咁包車,收你幾$

珍珠宮

cindy_kaki 發表於 18-3-12 14:01
回覆 cat_koo 的帖子

唔係勇嘅....因為酒店一早BOOK咗....出發出一星期我都一直同住宿同司機KEEP住聯絡... ...
地震少左人去,可能因為咁,所以你交通暢順。。。其實我都覺得你勇,由花蓮去合歡山,條路都幾危險,莫講地震,平日都會落石,亦試過壓死人,地震完我真係唔敢行呢d山路

珍珠宮

cindy_kaki 發表於 18-4-23 10:22

其實我唔覺少人.....只係咁啱時間問題...司機話我哋倒轉行程就一定會塞車....
你由花蓮去武嶺,會行中橫公路台8線,呢條路最出名嘅,就係被列入全球十大危險公路,坍方落石,意外無數,平時雨季風季,都好多事故。講真,我絕對唔會大地震之後去行呢種危險山路,我唔明點解你司機冇同你講。之前我的包車司機,都有講下呢條路嘅危險性,佢哋都好老實話,唔太鍾意行。
Anyway,你已平安完成旅程,我只係同你討論下安全性而已。

珍珠宮

12312 發表於 18-4-23 21:22
平日已經要行長程了,地震后絕對不適宜。

樓主好勇呀
我如果帶住一家大細,都會安全至上。但包車司機提都唔提,照載你行危險山路,我覺得係有少少問題。

珍珠宮

cindy_kaki 發表於 18-4-24 16:30

司機有同我哋講條路危險....我哋出發前...佢都有其他朋友走過條路....都話安全...無 ...
如果意外可以預知,就唔叫意外啦!通常大地震後,會有大大小小的餘震,唔係之前在市內震,之後唔可以在外圍震。你真係勇字當頭,視危險如無物。
唔再同你傾安全問題喇,似乎再傾落去,你都唔會察覺什麼是危險。

珍珠宮

12312 發表於 18-4-24 16:52
我在line成日都收到宜蘭/花蓮的新聞,某些時候都會怕怕。
在平地遇地震,相對安全,但如果身在山區,遇上地震,隨時上A1喇!

珍珠宮

cindy_kaki 發表於 18-4-24 17:51

其實我都解釋咗...知咩叫危險...但你點解要追住我唔放呢.....大家JM評吓理....仲咩 ...

你嘅回應,真係令我O嘴我追住你唔放?我諗你真係諗多左。我只係覺得你安全考慮上欠缺,多口提下你。條命係你地一家大細嘅,呢次我真係多事左。唔傾喇,你覺得開心至上就得。

睇到你話我係司機打手,真心笑左我去花蓮都訂klook 的包車反而你處處為護包車司機啊。。。咁我又可唔可以話你係打手呢?(其實我都真係懷疑過)

珍珠宮

12312 發表於 18-4-24 18:15
Jm 收手、收手 (bk 要:和氣、和氣)

(樓主要延續pm呀)

放心,只是討論而已,我並唔喜歡展開罵戰。不過,忠言真係逆耳,我講左太多樓主唔喜歡嘅說話,尤其是我話包車司機不顧安全呢一點我講說話太直接,唔喜歡奉承人討好人,覺得有問題就直接指出問題。。。有時候真係唔多好。
和氣生財,我收口了

珍珠宮

12312 發表於 18-4-24 18:15
Jm 收手、收手 (bk 要:和氣、和氣)

(樓主要延續pm呀)
你點睇.......我係咪發現左D唔應該發現既野? 唔怪之得我提及個司機, 佢咁嬲! (可能稍後會收返呢篇回應)

珍珠宮

12312 發表於 18-4-24 21:49
所以我說要"延續pm"(正常會私下回應,點會咁出面呀)
(你今次慢了小小)
...

講真, 我起初唔明你話 "延續PM"的意思......我真係遲鈍啊!
而家睇返D post, 發現我41#個POST回應完, 樓主即刻起晒扛! 問我係咪司機, 之後又屈我係司機打手 (明明自己先係 )

死啦! 而家會唔會阻人發達?

珍珠宮

12312 發表於 18-4-24 21:58
我delete it ?
唔明......你想delete? 定係叫我 delete?

珍珠宮

12312 發表於 18-4-24 22:01
一起呀(吾想比人)
佢已認得我, 冇用.....反而我想知BK管理員會點睇

珍珠宮

12312 發表於 18-4-24 22:04
現在管理員都吾理。
(大把呢類post)
可能冇時間理.....BTW, 我都係近排先得閒密密上BK

珍珠宮

12312 發表於 18-4-24 22:09
以前捉得好密,現在通山跑。

做打手客氣d,我會當睇唔到。但呢位,好唔客氣,賊喊捉賊,真心不屑。。。

珍珠宮

12312 發表於 18-4-24 22:25
算啦、算啦

(和蟹、和蟹)
okay 和氣生財 和氣生財

珍珠宮

12312 發表於 18-4-24 22:34
我以已經看化了。(希望自己忍到口)
對唔住,我忍唔到口,呢個post仲要叫『純分享』新年宜蘭,花蓮,台中,台北全包車遊八天。

珍珠宮

cindy_kaki 發表於 18-4-25 11:22

如果你再屈我嘅...我可以話你誹謗...我唔介意比司機資料你...自己問吓我有無收一分 ...
首先,呢位太太,請你冷靜一下。
清者自清,正如你話我係司機,又話我係打手,我都冇半分介意,因為呢d唔係事實,所以我只會一笑置之。如果你唔係打手,你又何需動氣?我真係唔想回應你,我亦都唔需要你搵證據,證明自己係唔係打手。一切想法,由觀眾自行決定,既然你冇做過,實在唔需要解釋。
最後,希望你能夠理性討論,亦請你照顧好小朋友,照顧好自己。

珍珠宮

12312 發表於 18-4-25 11:25
請問你"邊個字眼"我說你收錢呀?
(我都是叫另一jm收手咋喎)
(你心情吾好,不要找我黎嘈喎。):igive ...
有聽過『此地無銀三百兩』的故事嗎?

首頁

尾頁

跳至