在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:教師媽媽?

又到四月,學校呢D時間plan下年工作,講真有諗𨍭part time, 但唔係好捨得份人工,以及好似代表放棄了career path。但又好想多些時間陪伴女女好矛盾

大宅

引用:我已向學校申請半職,因有位同事一直都有這

原帖由 lkm2007 於 14-04-09 發表
我已向學校申請半職,因有位同事一直都有這想法,所以大家夾得到。我之前也感矛盾,因冇左半人工,但細想冇 ...
你係gm ?要幾耐先max? p fund又点計?

edith208  GM ceiling is pt 32.  發表於 14-4-10 12:25

大宅

引用:贊成試下,我當日就是覺得我的孩子比半份人

原帖由 cch0928 於 14-04-09 發表
贊成試下,我當日就是覺得我的孩子比半份人工更貴重,所以我轉低一個grade要教高班都要試下。雖然別人睇來 ...
我見過半職既同事好多係有2個子女才轉半職,我只有一個女,我有少少感覺係咪自己能力低所以一個已經頂唔順想要轉半職,點解人地一個什至二個仲好似游刃有餘

大宅

我教2科NSS課程,連教低班共應付4個syllabus。簡直覺得無可能做得好好,自己應付基本嘢已經好辛苦

大宅

引用:我教中學,屋企有三個小朋友hb喺外地工作,

原帖由 aloymom 於 14-04-20 發表
我教中學,屋企有三個小朋友
hb喺外地工作,變相假單親
我都四班NSS,補課追進度同做sba真是人都癲

大宅

引用:Quote:rachel1024 發表於 14-5-3 21:01 咁

原帖由 edith208 於 14-05-05 發表
An old colleague of my husband quit the secondary school last school year and then a primary school ...
What is DI?

edith208  知專  發表於 14-5-12 12:25

大宅

我都教咗十二年中學了,教2科dse subjects,好辛苦。而家走左中六先可以準時收工。我BB而家先1歲,我仲餵緊人奶,半夜仲要餵夜奶,少D意志都唔掂

flowerw88  好勁!  發表於 14-5-19 14:45

大宅

引用:Quote:ccchong 發表於 14-5-12 11:47 我都

原帖由 edith208 於 14-05-12 發表
你得的, 我3個都係人奶B, 大的P4, 最小的2歲4個月
日子幾難過, 都係咁過, right?
...
三個都人奶?你好勁呀!

大宅

引用:Quote:ccchong+發表於+14-5-13+05:24+三個

原帖由 edith208 於 14-05-14 發表
The worst was to express milk in the handicapped washroom and when it was time to express milk, I ha ...
向你學習

edith208  互相鼓勵, give me 5  發表於 14-5-15 08:33

大宅

引用:早兩日同事份低年班listening 返來,收到上

原帖由 cch0928 於 14-06-07 發表
早兩日同事份低年班listening 返來,收到上司八頁打好嘅comment要佢改。昨日到我五十頁listening Part B1 B ...
睇嚟做你學校真係好辛苦

大宅

引用:我現在還是合約,早前知道有咗(第二個了)加

原帖由 bblook2 於 14-06-16 發表
我現在還是合約,早前知道有咗(第二個了)加上身體出了問題,醫生開了很多假,當時曾跟老細講做到8月,現在 ...
如果經濟可以,咪休息一年湊仔,反正你只是合約位,總會揾得返

大宅

引用:Quote:原帖由 ccchong 於 14-05-12 發表我

原帖由 Pastorale 於 14-07-06 發表
加油!真係得咖!我仔2歲幾,回想當時日日係空堂係學校雜物房泵奶,又熱又焗 ,日日帶泵帶冰袋奶樽。。。泵 ...
多謝你鼓勵,我打算餵埋暑假就只餵早晚,掛泵,多番啲時間用。希望我既堅持可以換來女女一生的健康,以及令我學校剛生BB的2個女同事都選擇餵人奶啦

大宅

明天開學了,唔捨得可以成日同女女出衔玩既時光,我返工佢只能困在家玩煮飯仔

大宅

引用:想問問呢度有冇返工要泵奶的教師媽媽

原帖由 nouvellemaman 於 14-08-31 發表
想問問呢度有冇返工要泵奶的教師媽媽?之前間學校好FREE,只要是自己私人時間泵就得,轉新校好多野做,根本冇時 ...
我試過連續六堂時,小息去泵5至10分鐘都好過冇

首頁

尾頁

跳至