烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 想生BB熱投 DHA勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

#tag往食藍莓芝士凍蛋糕

材料:
餅底:
消化餅 10塊
牛油 50克
餡料:
cream cheese 250克
蛋黃 3隻(可以唔落)
魚膠粉 10-15克(約2-3片)
糖 40-60克
藍莓果醬 1/3瓶
新鮮藍莓 半盒

做法:
1) 將消化餅壓碎,加入半溶狀態的牛油,用力壓實,鋪在餅底,放入冰冷藏至少2小時。
2) 清洗新鮮藍莓,瀝乾水份。
3) 魚膠粉用三倍熱水攪溶。
4) 先用打蛋器發打蛋黃及糖,至白色及沙律狀。
5) 再加入芝士及所有材料。
6) 將餡料鋪在餅底上,放在雪櫃冷藏4小時以上。
藍莓芝士餅(免焗)食譜

唔洗一個鍾頭,己經食晒.......... 之前個POST,COPY錯左條巴,SORRY

侯爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 想生BB熱投 DHA勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

黃家小新抱 發表於 13-11-26 16:43
回覆 fck1996 的帖子

一個鐘食哂~~咁我咪遲咗~!
下次預你一份........

侯爵府

lalamike 發表於 13-11-27 08:23
好靚呀!但蛋黃是生的,是嗎?如唔落,效果會否差好遠呢?
個食譜系有,但我冇落到....個人喜好,分別不大我漏左寫淡忌廉,SORRY

侯爵府

birdy09 發表於 13-11-27 10:28
有野食,茄菲貓就會出現....識貨

侯爵府

birdy09 發表於 13-11-27 10:36
快極都唔夠你嚟 唔使一個鐘食晒
下次整個8吋,預左你...

birdy09  多謝先   發表於 13-11-27 12:48

侯爵府

mimiqq1010 發表於 13-11-27 12:22
點解冇淡忌廉既
我漏左寫淡忌廉,SORRY

侯爵府

回覆 kikibetty1209 的帖子

炎忌譧一盒,約二百ml,六吋模

首頁

尾頁

跳至