烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 想生BB熱投 DHA勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

liliana 發表於 14-1-13 14:00
回覆 fck1996 的帖子

想問下 : 開好既粉團要搓或撻嗎?
我冇搓或撻(都幾濕吓,我會過西),我好似整蛋糕粉咁整咋..不過都幾手軟...
.

侯爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 想生BB熱投 DHA勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

yuiyeec 發表於 14-1-13 15:51

比你引到我好想整啊!!!!
試吓啦,我買材料,買左約 $35 到 (糯米粉$8.粘米粉$7.片糖$10.椰漿$8.5,去什貨店買最平), 整到二底喎..不過要心機時間,味道唔系最重要,最重要系你,為身邊D 人唔識都去整,感受到你嘅付出....

侯爵府

BabyRonXo 發表於 14-1-16 08:18
今次靚仔好多喇!同埋今次粉漿無咁杰,真係做到入模前過篩。
弓喜,成功喇,好靚仔,個面滑溜,我個面有咁滑就好
雪凍左先切,就唔會痴刀,你家人一定好開心,
今年,有自家制出品年糕食,不過,下次我想落黑糖試整吓....

侯爵府

BabyRonXo 發表於 14-1-16 09:06
我屋企人唔識欣賞我整嘅嘢食,今朝煎好拎返公司請同事食
請問,見你底年燃好滑,我入模前都有過篩,但都好多氣泡...你點整...

侯爵府

BabyRonXo 發表於 14-1-16 12:25
因為我用電動打蛋器去將D 粉同糖水撈勻, 所以都有好多氣泡.

將D 粉漿倒入模之後, 我會"櫈"幾下, 跟住再 ...
嘩....你用電動打蛋器,打得咩,好痴吓,我跟你一樣步驟.....下次再試過,THX

侯爵府

BabyRonXo 發表於 14-1-16 12:38

我轉O左用第二個搞搞呀 (紅色圈住O個支)
好似系,用黎搞面粉,等我回家試吓,我都好小用這個搞野....勁

侯爵府

BabyRonXo 發表於 14-1-16 12:55
我都係十年來第一次用嚟搞粉
下次一定用佢,上次搞到我手軟......

BabyRonXo  我第一次整就係因為用手搞, 太慢, 結果愈搞愈實  發表於 14-1-16 14:26

侯爵府

ken2x 發表於 14-1-16 14:35
無知一問,請問攪掂晒材料係咪就咁倒落鍚紙兜成個拎去蒸就得架喇
定係要買個不秀鋼既蒸盤架? ...
唔好客氣,我都系第一次學整,入模前過篩(會滑DD)
強調
: 本人唔用硅膠模(雖然見到好多公仔形,好得意),都系用錫紙盤,好似安全D.

ken2x  唔該晒你呀  發表於 14-1-16 16:44

侯爵府

fck1996 發表於 14-1-16 15:16
唔好客氣,我都系第一次學整,入模前過篩(會滑DD)
強調 : 本人唔用硅膠模(雖然見到好多公仔形,好得意),都系用 ...

侯爵府

jfcherry 發表於 14-1-29 09:46
請問點解我見有其他食譜用澄麵?唔用粘米粉?其實有咩唔同?
我祗識用.粘米粉,兩者應該有分別:gung::hei::fat::choi:

侯爵府

cucumber12 發表於 14-1-29 13:20
薑汁點整啊
我都系,切碎晒,用魚袋包,用手大力搾,有人用攪拌機....

jackfruitbb  最快係用磨薑器!  發表於 14-1-30 12:07

侯爵府

jackfruitbb 發表於 14-1-30 12:06
多謝樓主貢獻食譜,好成功好好味,整左三底,奶奶食完仲吩咐整多一底俾佢送禮,超開心

拎返公司 ...
嘩,,你整得好靚仔,送禮好大睇,你99識貨,過年大家都開心,祝 馬到功成:gung::hei::fat::choi:

jackfruitbb  恭喜發財!  發表於 14-1-31 01:27

侯爵府

idaidang 發表於 14-1-29 23:48
我係溶糖嘅過程放薑片一齊煲,跟住隔走d薑片,放便好多
我一早知就好啦,手都軟,多謝分享,下年再黎過,昨晚,已收爐

侯爵府

happymandm8 發表於 14-1-30 11:54
可以買台灣出產既黑糖薑粒(冲飲)做都得喎!
好方法,可以試吓

侯爵府

jackfruitbb 發表於 14-1-30 12:06
多謝樓主貢獻食譜,好成功好好味,整左三底,奶奶食完仲吩咐整多一底俾佢送禮,超開心

拎返公司 ...
你個模好靚,是不是膠模,張相整得仲靚,,點整,thx

首頁

尾頁

跳至