跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 07年英藝n1大召集...媽咪會所!!

我囝囝報了今年8月N1主流上午班,請多多指教!

大宅

原文章由 Desmond520 於 07-8-23 16:28 發表
可怕又可笑的事件終於逄臨係我身上 , 今日放學後睇下阿仔個書包有咩變化, 竟然隻水杯變左第二位同學仔既名........甘阿仔個隻係邊度?? 另外, 有一袋仔, 入面有一條手巾, 當然吾係我個仔啦....WHY:verye ...

Hi Desmond520,

我今天回家睇下阿仔書包,就係唔見了你講的袋仔+手巾,濕紙巾.
我即刻打電話去學校問,佢覆我話阿仔拿出來玩,跟住掉了在地,助教唔知係邊個就放落你阿仔書包喎 . 不過好在冇唔見. Anyway, 多謝妳幫我keep住:mrgreen: .

另一件事,他們今天無端端幫我個仔對波鞋寫名(但我一早已經寫了名及貼上Sticker),弄到甩色在阿仔對襪:-( .

大宅

個袋係史迪仔呀,唔該晒:lol:

我都希望你快D找到隻杯啦! 但係隻杯唔係有貼名咩,會唔會同那個小朋友對調了??

大宅

原文章由 Desmond520 於 07-8-24 17:06 發表
Dear pchoi & Cheukmum:

尋日吾見阿仔隻杯, 換左一隻女仔名既杯.....唉?-( !!最嬲既就係到今日我同阿仔放學時隻杯都未有放番阿仔書包, 今朝早上我已經係送阿仔上學時比番個袋仔同人地隻杯比校長(因通常只有校長係門 ...

Desmond520,

已經收到個袋仔了. Thank you very much!
老師好似冇跟進你阿囝隻杯喎,咁多日 ,梗係驚唔衛生啦,好明白,始終每日都要用.

大宅

原文章由 professor 於 07-8-24 17:30 發表

you call to scold la, why they write names on your son's shoes ?

Hi Professor,

昨天已經同校長講了,但個回覆等如冇答,我幾唔滿意,佢先話叫我帶番對鞋返去,睇ha可唔可清洗. 唉! 我自己睇都幾難洗,費事整來整去,自己做手工搞掂算 .

大宅

原文章由 Desmond520 於 07-8-28 13:47 發表

Dear boocat:

你真係好有效率播:-P , 甘快同學校溝通好!!其實我感覺到你好重視個仔仔既感受!!你不妨每次送阿仔上課室時笑笑口同佢講bye-bye, 等佢覺得無甘serious!!接放學時, 亦笑笑同仔仔問好!!等阿仔心情好d!! ...

你囝囝点呀? 我個囝都兩日冇返學呀:-( ,因為大傷風,仲成日有鼻水,所以唔想傳染其他小朋友就唔返law.:cry:

大宅

原文章由 tammyuen 於 07-8-28 13:48 發表
結果如何~~~搵番未呀??!

我都想知 ?? 希望揾番啦!

大宅

原文章由 Desmond520 於 07-9-12 21:02 發表
咦...!!點解呢排英藝n1媽媽無晒消息既!!我個仔仔病左好耐....無番學:-( !!就話無野同你地講:cry: !!你地做咩甘靜既!?

我都係呢排冇上嚟睇吓, 因為我個仔進步了很多, 開始學講好多嘢. 你個仔仔有冇事呀,好番未呀? 可以返學未呀?

大宅

原文章由 Aprmum 於 07-9-12 22:23 發表

aiya
你仔仔又病左呀? 无事呀吗?
我仔仔最近OK 呀 所以小左上尼
基本上差唔多反左一个月啦~终于样样都上了轨道
至于沟通问题我发觉写信最有效之前试过打电话比我仔仔的英文老师但三次都唔系道, 留电话又唔复咪有写信 ...

Hi Aprmum,

你仔仔學了咁多中文字嘅? 我淨係知佢有教英文字母咋.
你哋知唔知有冇Timetable?? 因为我想知佢哋什麼時間會做啲乜.

大宅

原文章由 cooking^^mama 於 07-9-13 10:14 發表
除左食vitamin C之外,都可以飲"利賓納",因為佢都係vitamin C水.:)
係呀,收到通告,要做"花燈"喎,我同佢Daddy頭都大埋,唔知點整好,一陣去文具鋪睇睇有咩材料先...
中秋仲要帶應節食品,你地會帶咩呢?我就打算買d迷你月 ...

Hi cooking^^mama,

乜有派通告咩? 我完全唔知道喎. 幾時派??

大宅

原文章由 cooking^^mama 於 07-9-13 10:21 發表
各位媽咪,多多指教~~

我都覺得仔仔學左好多野,說話用詞豐富左好多,但係最煩就係我個仔朝朝都唱一首歌...就係...由起身唱到學校門口,簡直疲勞轟炸 ...

哈哈哈哈....你個仔咁攪笑ge!!

大宅

原文章由 cooking^^mama 於 07-9-13 10:25 發表

無timetable,我都想有~

我仔仔都學左好多中文字喎,你仔仔係主流班嗎?我地每日都有工作紙,每日做o個d,就教o個d

仔仔係國際班, 可能就有啲唔同,:cry: 不是每天有工作紙, 一星期才有一兩張, 是Colouring & 數目字.

大宅

Desmond520

你有冇收到通告呀?

大宅

原文章由 cooking^^mama 於 07-9-13 11:23 發表
係喎,各位,你地打左未??

開學前兩個星期已經打咗.

大宅

今日已經收到通告了. :lol:

大宅

知道妳同阿仔都冇事就好了 .

妳話收到買錄音帶通告, 但我就沒有收到喎 , 幾時派?? 我淨係收到中秋及國慶通告咋 . 話時話, 我到未必整中秋花燈了, 如妳所講, 阿仔都唔識整啦, K1以上的同學仔整就有啲意思. 至於食物, 我都諗過帶月餅和生果 .

大宅

原文章由 Aprmum 於 07-9-13 21:31 發表

yeeee 我无收过任可试用装 wor

派那天我聽到老師話有支鱼肝油俾我哋, 点知返到屋企望吓書包入面都冇 , 咪第二日問番老師攞law.:-P

大宅

原文章由 cooking^^mama 於 07-9-20 09:07 發表

係,就係o個個,我都明d外國人係咁,我地見到當然覺得無咩特別,只係擔心小朋友見到o個時,會比佢問到口啞啞啫

我認為佢食煙都冇所謂, 因是她個人問題, 不過唔好在小朋友面前食就OK.

大宅

原文章由 tammyuen 於 07-9-20 09:31 發表
尋晚和大仔用左1.5小時整左花燈, 諗聽朝至帶返學校, 怕一陣間玩完...哈~哈~因為我地整得好兒戲的.

國慶張生日咭還未得閒整...你地呢?

我已經放棄整花燈, 國慶咭就整啦:lol . 花燈我都怕阿仔未出門口返學都已經整爛了 .

大宅

原文章由 cooking^^mama 於 07-9-24 10:42 發表
呢D學校活動,好唔好玩都應該同仔仔參與下嘛:)

阿仔大傷風,今日都返唔到:-( , 明天應該都嚟唔到:cry: , 唯有下次啦! 各位媽咪同小朋友,玩得開心啲啦.:)

首頁

尾頁

跳至