自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好似幾正咁..訂定先

子爵府

引用:去佐大眾訂,星期一有

原帖由 Shirleyng428 於 14-09-24 發表
去佐大眾訂,星期一有
請問大眾訂幾錢?

Shirleyng428  300  發表於 14-9-24 18:45

子爵府

回覆:范范推介既【S. 中文版】 ,買到了,好開心^^

e~~ 咁大眾訂la, 10月我生日有8折

子爵府

引用:旺角 榆林 $200

原帖由 Onlok 於 14-09-24 發表
旺角 榆林 $200
平喎!!

子爵府

MAYON888 發表於 14-9-25 13:48
我啱啱响榆林買左,200蚊,好抵
聽晚出去睇先

子爵府

我今晚放工先去榆林, 希望仲有貨喇

子爵府

引用:打左去榆林,啱啱賣晒啦

原帖由 開心仔媽咪 於 14-09-26 發表
打左去榆林,啱啱賣晒啦
我仲行緊過去添

子爵府

引用:Quote:原帖由 艾莉 於 14-09-26 發表我仲行

原帖由 開心仔媽咪 於 14-09-26 發表
我今朝打去問仲有,頭先係搭緊車出旺角,諗住都打多次問下,點知真係賣晒

...
好在行到一半都入黎八下咋。。唔係白行

子爵府

我用左 50蚊E COUPON~ 最終都係返金石堂

子爵府

好心急,收到通知佢已寄出啦,唔知聽日到未呢

子爵府

Dot0716 發表於 14-10-6 02:04
有無jm開始咗?頭頭睇到一頭霧水,可以教下點睇嗎?
D配件點配合?
https://www.facebook.com/Booksoul
我愛紙本書 -基本上大家都係講S.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.899832560046272.1073741827.522037777825754&type=1
S. 線上讀書會 入口

https://www.facebook.com/Booksoul/photos/a.899832560046272.1073741827.522037777825754/899832593379602/?type=1&theater
S. 閱讀攻略

佢推介左某書迷的一個攻略
http://citymore18.pixnet.net/blog/post/43891069

附上一點閱讀心得(其實我看了兩天也才看到第四章)
大家都想知道這本書到底要怎麼讀~
其實說真的~我也想了很多~但也是邊讀邊找怎麼讀比較好讀(所以讀超慢)
我的心路歷程大概有幾個模式轉換
A.把自己當成珍,從撿到書還只有艾瑞克鉛筆筆記的空白部份讀~
(等於只有閱讀故事本身內容而已,然後偶爾順便看一下鉛筆字的部份)
但讀到第二章完,我就放棄這種讀法.......
因為旁邊的手寫字一直在誘惑我(艾瑞克的字太漂亮了),我總是會忍不住看他們的對話

B.所以我決定看完第二章後,重新回頭把旁邊的手寫對話看完
畢竟聊天還是會想知道前後是否有對照咩
(而且會迫使我重新回頭一起看旁邊手寫文字的主因還有一點就是,不看手寫對話的話,夾在裡面的配件道具跟本用不到)
所以~~
現在發展出最新的閱讀模式就是
每一頁先看完小說本身告一個段落(配合鉛筆字一起看),然後順便看他們的第一次聊天筆跡(籃色+黑色),最後再看(綠色+黃色/紫色)
然後搭配他們聊天內容對照看配件!!!

C.因為不知道繼續看下去是否會有不同閱讀模式,所以就先放著

這本書真的包含太多訊息,需要仔細慢讀~所以我真的讀很慢......
而且因為翻譯的人名好多(S.的嫌疑人選),剛開始看真的很容易搞混
再者...因為越看到後面,你會想要回頭去找前面可能提過的線索或者資料等等.....
所以這本書我想我應該可以細細品味好一陣子
好適合帶著它去陽明山上的咖啡廳呆上一整天!!!!

因為我還沒看完,或許等我看完會有更多的心得再分享
如果你也願意跟我討論,樂意至極~

Dot0716    發表於 14-10-6 10:29
micheung211    發表於 14-10-6 09:54

子爵府

附上配件包用紙膠帶固定的方法給大家參考(這是餐巾紙怕破的黏法)

轉戴自http://citymore18.pixnet.net/blog/post/43891069

micheung211    發表於 14-10-6 09:54

子爵府

micheung211 發表於 14-10-6 09:46
噚日收到了中文版了,好開心!本來已有英文版的留翻比C6 ,佢話原汁原味wor ,我就一定唔會有心機睇!
我今朝都去左OK 拎左書喇~~好開心 , 英文我怕我無心機睇哂..[以前試過], 所以我都係 睇返中文版好D. 同中文有 既手寫有唔同色去分..咁會好尐無咁亂.

不過噚先開左蘭陵王黎睇[因為呢幾日睇佔中睇到好心UP, 要搵胖蘭開解下], 我睇完胖蘭先開 S. 黎睇

子爵府

整左個書帶~~

子爵府

laalalla 發表於 14-10-10 18:14
我收到喇
一路開箱個時仲開心過買左新衫
台灣朋友用個D 係MASKING TAPE, 係唔會整爛本書架~~

首頁

尾頁

跳至