6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我覺得我累咗bb, 我懷孕期時因為c6、佢屋企人,搞到我成日都好depressed, 成日喊;加上整個懷孕期除咗頭三個月,我都無咩戒囗,成日飲凍嘢,返工出街食!bb出世後都幾難湊,兩個月開始厭奶到而家十個幾月,固體又唔肯食,餵到我癲!瞓得又差,成日醒,晏晝瞓幾個字又醒!總之食得差瞓得差!啲人話媽媽懷孕期時飲凍飲,會搞到bb脾虛,我都唔知自己影響到佢有幾多!
有無媽媽們佗bb時都係咁?bb出世後係咪又係好難湊?

大宅

回覆:有無媽媽懷孕時成日都唔開心,加上無戒口?

你哋因為咩唔開心?我嗰時成日同C6鬧交,真係鬧到聲撕力歇!成日都唔開心,bb而家都好無安全感,我好內疚好自責。

大宅

引用:陀住bb嘅時候,都係儘量保持開心,外國嘅媽

原帖由 wahiuma 於 15-05-10 發表
陀住bb嘅時候,都係儘量保持開心,外國嘅媽咪好多都唔戒口,但係bb都冇事,係唔係你未搵到方法湊bb啊? ...
可能係,我再加我父母輔助,我都湊得好辛苦,完全無私人時間,最多兩個月有朋友生日飯聚我先出現下; 上星期我終於有得去睇下戲,一年無睇喇!同我老公出過去一次行街拍下拖,平日可以獨處時就係出去買餸!我媽餵唔到佢食飯,只負責幫助我煮食方面,而我爸就可以哄到我bb瞓。

大宅

引用:Quote:原帖由+jacejace+於+15-05-10+發表我

原帖由 Kaman1108 於 15-05-11 發表
我個都係2個月開始,到現家9個幾月,都係甘。咩都唔鐘意食
你佗住bb時有無懷習慣呀?

大宅

引用:有無影響都好,都過左去。不如向前看,和bb

原帖由 siubobo1507 於 15-05-10 發表
有無影響都好,都過左去。不如向前看,和bb一起努力,陪伴佢成長,諗下點可以令佢有愉快的童年

...
Thx jm!

大宅

引用:我陀BB果陣時都成日忟憎,但好在C6都氹返我

原帖由 ronnieluk 於 15-05-11 發表
我陀BB果陣時都成日忟憎,但好在C6都氹返我。我都盡量保持情緒平和。果陣時因為住喺公司,都喺出街食。BB出 ...
你c6對你好好呀!我c6係成日飲醉返屋企,同佢真係鬧交鬧到好多次!

大宅

引用:Quote:jacejace+發表於+15-5-11+14:01+你c6

原帖由 ronnieluk 於 15-05-11 發表
有應酬定喺點?成日飲醉返屋企真喺好衰。鬧交喺唔喺因為飲醉酒呢D?
...
係,試過天光先返屋企,同佢試過嘈交嘈到推撞; 再加上佢家姐又衰,整個懷孕期都好痛苦!好彩生完返娘家住,如果唔係已經癲咗!而家呀囡咁,所以咪想問下各位媽媽統計下了解下,睇下係咪有關係囉。如果係,真係要同啲佗緊bb嘅媽媽講聲,叫佢哋介下口,心境要開朗

大宅

引用:我都有同樓主同一諗法,因為陀BB時冇胃口,

原帖由 cute_shan 於 15-05-11 發表
我都有同樓主同一諗法,因為陀BB時冇胃口,到BB出世後由兩三個月到依家八個月都唔係好飲奶,又唔食固䯠,昨 ...
我日日餵成個鐘,但都食唔晒,我由得佢!含啖飯喺口成半個鐘唔肯吞!之前我會俾佢鍾意食嘅嘢佢引佢吞,但而家都唔work!個口裡面有飯啦、餅仔啦、yogurt啦、麵包啦!全部含住😭 奶就食三安,每日兩至三次奶!

大宅

我佗bb時唔飲鮮奶,過咗四個月淨係飲豆漿,我懷疑又係影響到bb, 因為佢兩個月已經厭奶,到四個月時我唯有轉豆奶,佢又飲得好啲喎!!

大宅

引用:準媽媽情緒話多話少可以影響到BB,但你都唔

原帖由 haha748494 於 15-05-11 發表
準媽媽情緒話多話少可以影響到BB,但你都唔好責怪自己。好好keep住自己情緒,好好照顧BB。每個小朋友轉固體 ...
佢係唔鍾意食嘢,有新嘢試佢會申條脷出掂一掂先,好食佢先張開口!但食多幾日佢又唔再食嗰樣嘢,要新鮮感!我買啲baby food俾佢試,(諗住有時出街唔洗煩),佢直頭Lur番曬出嚟!星星粉又唔食,我今日買咗通心粉試下

大宅

我今日續間奶粉媽媽會打去,攞奶粉sample, 希望有一隻佢會鍾意😂😂

大宅

所以...原來心情係最重要嘅
希望自己而家啲EQ好啲,bb呢個星期唔肯食粥仔,我真係好忟!

首頁

尾頁

跳至