自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

leopak 發表於 21-2-25 13:13
我都唔明,點可能一個月用唔到$1000,
成日講自己下下只去街市買野?
原來平時唔會買衫褲鞋襪、小朋友文具 ...

係law, 真係睇到果1千咁大?去轉超巿都無左2-3百啦

侯爵府

viton 發表於 21-2-25 13:14
每次派錢都話唔夠架啦,又話唔夠交租,其實政府係額外派俾你,所以叫派糖,呢啲野應該自已負責,唔係政府 ...

係law, d人永遠貪得無厭,今次預算案都無諗過會再派錢架啦,e家額外派5千消費券買下野消費下唔係應該開心咩,仲嘈嘈嘈,嘈乜鬼啫

侯爵府

crystallooo 發表於 21-2-25 14:52
回覆 luvkaka 的帖子

我一路都好支持佢回水架,佢一回我就支持,我好支持政府還富於民架。民間多錢,經濟 ...

你識唔識計數,700萬受惠者每人多$1000已經70億,行政費何來要咁多?

侯爵府

crystallooo 發表於 21-2-25 14:54
回覆 綠荳媽媽 的帖子

唔係,無交過稅的市民都係香港市民,可能係低收入人士,可能是基層,也可能是新移民 ...

你話回水麻,未有『出』何來『回』呢

侯爵府

crystallooo 發表於 21-2-25 15:21
回覆 esther_fong 的帖子

行政費今次係8億....直接回水,係幾千萬仲未計要同商戶合作,引入電子收費系統等 ...

又要教你計數 派消費券預計行政費係6億唔係8億,700萬人每人派多100蚊已經要7億,又何來夠每人派多幾百呢

侯爵府

crystallooo 發表於 21-2-25 17:13
回覆 luvkaka 的帖子

而家同回水點會無分別....................

我唔知你係真唔知定假唔知,你係邊度見到上次派錢行政費只係用左1億,2020年派果1萬蚊,之前預計行政費用10億,最後埋單係5億,唔該衝出黎前睇下新聞先

首頁

尾頁

跳至