在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原文章由 bb2 於 08-10-20 09:42 發表
5日半, 無乜福利, 連醫療都無, OT無任何補償, 不過除左係搞活動之外, 平時都算可以準時收工, 公司同事冇乜野, 人工都算OK, over 4萬....第二時應該好難搵番咁既人工, 但係呢度D老細勁難服侍, 超多是非.......

...

嘩 ! 唔好衝動!! 要這樣想啊:1)人工已包埋老細難服侍這項, 自己盡力就是了. 2)是非多, 每天當看娛樂新聞囉

其實是看你自己如何調校心態, 每個老細都喜歡各出其謀, 如不, 怎樣突出他們高人一等的位置

複式洋房

不能光靠老公的收入來決定, 假如..只是假如, 變成全職媽媽, 家庭擔子由老公一力承擔, 重心放在同一點上, 基於太多未來未知的環境因素, 這樣一搏, 太危險了, 除非他有穩定收入, 穩定工作, 100%不會被 fire掉, 而你又不介意與社會脫節, 每天揍仔返學, 等阿仔放學, 然後等老公放工! 到時, 你看的不是老細面色, 而是老公面色. 再說, 老細若對你有偏見, 咪睇吓誰個條頸硬, 等佢炒你, 好個自己走人咁傻呀

原文章由 bb2 於 08-10-20 15:44 發表
咁如果老公份人工總算照顧到家庭開支呢?而你又有兩個讀幼稚園的小朋友....你地會唔會選擇留係屋企?

其實今朝個老細都有突登打電話同我講唔好意思, 因為佢終於知道我對佢唔滿意個件事我真係不知情的實...我當時都有 ...

複式洋房

唉! 有多少人工作天天能稱心如意, 如果這樣, 最更要你老公support你

原文章由 bb2 於 08-10-20 16:58 發表
我間機構唔會炒人架, 佢地只會折磨你.....同埋如果工作不開心, 搵多多錢有咩用?至於我老公, 我對佢有絶對的信心, 佢係絕對唔會比面色我睇!佢公司係屬於本地一間上市公司集團, 老板作風穏健, 應該唔會被fire掉, 佢地 ...

首頁

尾頁

跳至