興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

王國會長

王國會長

D80 舊左D 同埋佢支kit 鏡唔掂, 如果係新手不如四千多買 D60 另加支閃燈試下.

原帖由 kfwong 於 09-2-22 00:28 發表
我聽人講canon的鏡比nikon貴, 係唔係架,
其實我都有睇過450d, 又睇過nikon d80,
但唔識試(未識用),好似nikon重d, 係唔係呢?
因我唔知自己會唔會3分鐘熱度,所以唔想用咁多$$
咁請問你用緊canon 定nikon呀,佢地有乜分 ...

王國會長

王國會長

Nikon 不少鏡有內置馬達, 對新手而言, 反正都係要買過D 鏡, 其實問題不大. 買支靚鏡配入門機玩住先, 日後只upgrade body 就可以.

原帖由 Simar 於 09-2-24 14:39 發表

D60 唔好諗啦... 冇機身motor, 用鏡有好多限制...

王國會長

王國會長

如果真係有打算將來有興趣玩 high d 就買大廠機, 入門時買支靚鏡配部入門機玩, 日後只upgrade body 就可以.

原帖由 HealthYan 於 09-2-25 23:14 發表

咁 Olympus 邊個 model 係入門機呀 ? 早幾日同個朋友講開想經濟試吓玩 單反, 佢話點解唔考慮吓 Olympus ? 聽其他人講, Olympus 配套少 d, 將來有興趣玩 high d, 咪可能要全套玩晒喎 ????

係呀, live mode 係咪得 ...

王國會長

王國會長

對, D60 只可用有motor的鏡, 但如果係由頭開始玩而不需要用返D 舊鏡就問題不大.

所有AF-S 鏡都有內置motor, 所以其實有很多選擇, 而且據聞有內置motor的鏡對焦更快/更靜.

我會首選建議買AF-S DX VR NIKKOR 16-85mm, 次選
AF-S DX VR NIKKOR 18-105mm.
千萬不要買D60 kit 要那支18-55mm鏡, yahoo 唔少人放返那支鏡出來.

原帖由 HealthYan 於 09-2-26 14:04 發表

咁即係 Nikon D60 只可用有 MOTOR 的鏡啦, 冇 MOTOR 的就不能用 ??? 從她們的 website 到睇, 點樣睇到這鏡是否有 motor 呢 ? 如果只買 D60 body, 再加那一支鏡, 新手巳經可以玩得好開心呢 ? 因我自己比較 Nikon ...

王國會長

王國會長

一來支kit 鏡quality 唔掂, 二來我提議的兩支鏡已cover 左那個焦距.

想影[前清後蒙]叫"淺景深", 要做到就要靠"光圈大" 或 "焦距長". 你可以去google search "淺景深" 應可以找到唔少資料. 50mm (=DX 33mm) f1.8 就可以做到大光圈, 用zoom 鏡則要用85mm (=DX 56mm) 以上也可以影到淺景深, 一般50mm 鏡叫標準鏡, 85mm, 105mm 叫人像鏡.

D60 其實都用到個支好平定焦 50mm f1.8, 不過不support auto focus 罷了, 你要手動對焦. Nikon 都出左一支新 AF-S 50mm f1.8, 不過唔知幾錢.

原帖由 HealthYan 於 09-2-26 23:27 發表

點解唔好要支 kit 鏡 ? 如果跟你的意見買你提供的其中一支, 是不是重複咗個 range , 所以不買也罷, 對嗎 ? 另外想影前清後蒙, 你們的意見是 D60 就用唔到個支好平個定焦 50mm f1.8, 咁又應選擇那支定焦鏡來玩呢 ...

王國會長

王國會長

首選個支貴左由16mm 起呀, 鏡頭構造會複雜得多.
(2 片ED鏡片, 3 片非球面鏡 共17片) Vs (1片ED鏡片 , 1 片非球面鏡 共15片), 鏡片愈多愈貴.

原帖由 HealthYan 於 09-2-26 23:46 發表

另外我想問, 首選個支個 range 細 d, 但價錢比次選個支個range 長 d 的貴咁多呢 ?

王國會長

王國會長

D60 + VR 18-105mm 都係五千幾, 但D80 kit 要差不多七千喎. D80 支kit 鏡係18-135mm 唔同18-105mm. 但D80 支kit 鏡評語唔好, 你可以睇下:http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=635110
鏡頭有 motor 其實對入門唔係問題, 除非妳一定要用 AF 50/f1.8. 始終D80 係舊產品, 電子產品技術進步好快, 同埋D80 又冇除塵功能.
如果比到七千買D80kit 不如直接買D90 kit啦.到底妳budget 有幾多?

原帖由 HealthYan 於 09-2-27 00:55 發表

明白了, 好清楚, 謝謝 !

不過我選第二支平d + D60 body, 其實價錢同 D80 kit set 差唔多喎, 咁 買 D80 kit set 會唔會好 d 呢 ? 起碼鏡頭有 motor, 咁D80 kit 鏡係咪即係第二支呀 ? ...

王國會長

王國會長

妳老公的舊鏡是什麼牌子? MF? 如果係Nikon MF 鏡都可以用, 但冇AF 同埋program 都用唔到.
其實妳老公有冇玩緊相機? 照計如果佢有玩開應可以答到妳上面的問題喎.

原帖由 HealthYan 於 09-2-27 11:14 發表

ISO 代表什麼 ?

另外 D80 有 MOTOR, 係咪都可用 MOTOR 的鏡頭 ? 如果可以的話, 咪會重 D 囉. 以前用在菲林機的鏡頭, 現在可以用在數碼單反上嗎 ? 原來我老公有舊鏡.

咁 Canon 單反機是在機上有 motor 定在 ...

王國會長

王國會長

買機可以去這裏參考不同店鋪/價錢, 仲有買機後記得買防潮箱.

http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=349652&extra=page%3D1

原帖由 HealthYan 於 09-2-28 11:40 發表

好呀 ! 你會在那裏買 ? 我見豐X, 百X滙標價同實際付款唔同呀 !

王國會長

王國會長

康唔康慨真係好睇係乜機乜鏡, 可能唔值錢或好值錢.

原帖由 HealthYan 於 09-2-28 11:08 發表
我都有問佢, 佢話唔記得囉, 佢都是新手一名, 冇玩10幾年了. 不過佢記得好似是人手對焦喎. 有冇motor佢都唔記得啦. 幾年前架相機巳經放咗朋友個到, 因朋友好似有放潮箱, 我昨晚問佢會唔會攞番, 佢話應該唔會 la. 咁康慨, 對老婆又唔係咁, 我話買單反, 佢係反對, 不過我自己比錢, 佢冇聲出.

王國會長

王國會長

D60 + VR 18-105mm 五千幾夠玩啦, 不過如果要影BB就唔好諗用手動對焦.

原帖由 HealthYan 於 09-2-28 11:01 發表

我個 budget 同買 450D 及 D60 差唔多, 因始終自己是新手, 從未玩過, 無需要買得太貴. 有興趣的話, 慢慢再 upgrade. 我當初都唔知鏡同 body 有 motor 的分別, 所以有些模糊, 但聽過你們不嫌棄我多問題而耐心的解答及意見後, 開始了解. 就算冇 motor, 用人手自動對焦, 或者也可找到另一番樂趣都未定. 所以我應該會買

王國會長

王國會長

我個女七歲都企唔定, 用MF就...

D80 冇自動除塵就要入廠或買D 工具去除, 可參考
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=2454
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=1205
不過如果係新手就.... good luck....

還想買D80 嗎 ?

原帖由 HealthYan 於 09-3-2 14:57 發表

我2個是大 BB 來呀 ! 一個8歲, 一個4歲, 企定定細嗰個都 OKAY呀 ! 不過始終新手, 小朋友唔可以等你咁耐.

我還有一個問題, D80 冇自動除塵, 咁點樣清潔呀 ? ...

首頁

尾頁

跳至