跳至

首頁

尾頁

大宅

我辭咗工喇! 呢個係雖則係一個好開心既決定, 但同時亦都係個好難做既決定, 我都諗咗兩三個月, 最終都決定, 唔做野一排咁多喇!

我其實都幾鍾意我份工, 最衰係時間超唔定時, 每晚12點幾先知, 第二日返乜鐘數, 我自己辛苦唔緊要, 但因為我朝早要湊一哥去奶奶度, 晚黑又湊佢返屋企, 見到阿仔日日都要跟住我唔定時既時間起身食早奶, 真係唔忍心呀!

家吓我會停工專心做全職mama, 抖幾耐仲未決定, 只係知我一定會再做野, 至於會做返本行, 還是轉行, 就想趁呢個難得既假期好好咁諗清楚

係度, 我好想多謝身邊既家人/朋友同埋0703既mama, 我初時以為, 有份工好好地, 唔做走去湊仔, 一定好多人反對, 但原來個個都好支持我咁做, 仲有人話我偉大(因為我真係100%working woman, 無人諗到我會做湊仔婆架!), 真係唔敢當

由全職返工, 轉做全職湊仔, 我本身覺得幾大壓力, 雖則可以全程對住個仔, 但我深明fulltime mama既難處, 所以希望大家多d提點我, 多一個人支持, 我會多一分力量架!

大宅

回覆 #2 jjwmkk 的文章

多謝你呀!

我都無乜耐性, 好彩我有奶奶做後盾, 有乜事都有佢幫我湊

可能以後無家下咁多時間寫blog呀!

大宅

我同阿仔玩一陣都好累架, 希望唔駛返工之後, 精力會好d, 同佢玩多d喇!
原文章由 kerkermui 於 08-6-3 12:21 發表
你好叻呀! 我就無咁大決心喇! 同阿仔玩多陣都覺得好攰~
bb e+學嘢好快~ 真係要把握時間

大宅

好多謝各位mama既支持同意見

我做決定前都諗左好耐,最緊要梗係計好條數喇! 不過, 工同錢都可以搵過, 但一哥既童年, 無咗就係無咗, 所以係可以有得揀既情況之下, 我做咗呢個選擇, 我諗得應該多過失

我家下仲有個幾星期就last day, 一方面好開心, 一方面心理壓力都幾大, 因為要全日對住一哥, 佢家下扭計左好多, 我怕我會搞佢唔掂

我會努力試下, 希望得喇!

大宅

辭工最大既因由, 當然係我個仔, 我細個baba同mama為左搵食, 好少陪我, 大個咗梗係知道佢地辛苦為左我地, 但有d野真係錯過咗就錯過咗, 我家下都好錫我baba同mama, 但總係有一份疏離, 無某d人同父母好close好close個種感覺, 或者係咁, 我唔想我個仔同我既關係都係咁 .................

除咗阿仔之外, 當然仲有其他原因, 加加埋埋先至有咁既決定

我覺得, 各有前因, 你睇我好, 我睇你好, 但我想信呢個決定, 應該係得多於失既

再一次多謝大家支持, 每多一份支持, 多一份力量, 係真架!

大宅

係呀! 你係前行家?

我地呢行, 有三大阻力, 一係阿爸, 二係老公/男友, 三係仔女, 我前兩關都過到, 第三關就唔得喇!

原文章由 可敏 於 08-6-5 11:41 發表
咁你應該係做傳媒呢行!因為我以前都係因為無定時返工時間而辭咗份工。

可敏

大宅

你無嚇親我, 我都預左!

家下星期六日我都全職湊阿仔, 有老公幫手, 都覺得時間唔夠用, 更何況之後一個人呀!

但我會努力架!
原文章由 ^_^! 於 08-6-5 02:26 發表
我係全職媽媽,我湊仔真係辛苦過返工,又要做家務,又要照顧佢地o既起居飲食,真係24小時都唔夠用架....希望無嚇親你啦!!唔知係咪我特別多野做呢??
但當你見到bb 一日一日o甘轉變,你就覺得係100%值得架啦!!無野重要得過b ...

大宅

我都好明白架! 家下一哥有自己一套, 成日扭計, 仲要鬼咁大力, 捉都捉佢唔住, 扭得勁真係搞到我無晒辦法, 但只要佢對住我笑一笑, 我又乜都唔記得晒喇!
原文章由 as_sheep 於 08-6-5 14:52 發表
真係勁辛苦,尤其是佢越大越吾合作的時候(我講緊律律),真係會激死.

不過律媽都覺得自己揍係好d架!

大宅

我返工唔定時, 一哥又跟我唔定時, 所以我先打算辭工做FT mama, 為既就係要令一哥有安定d既食宿時間, 同埋想係呢段時間陪佢多d, 大左想陪佢都唔要喇!

我覺得湊一個又好, 湊兩個都好, 辛苦都係必然既, 所以更加要控制好d時間, 等小朋友知道食宿有定時, 咁對大人同小朋友先係好囉!

大宅

多謝你呀! yan yan

我老公都叫我得閒就將一哥放係奶奶度湊下, 等我可以做下自己野, 同埋叫我唔好諗住一唔住, 就即刻要變身全職萬能mama, 要我慢慢嚟, 放鬆下自己

有老公, 99同埋咁多網友支持, 我都有信心可以慢慢適應FT MAMA既日子!

大不了, 咪再搵工囉! :p

首頁

尾頁

跳至