懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

Hi, 歡迎各位2009年3月預產媽媽, 一齊入黎傾下啦! 新加入成員亦可Update 以下個List 呀!

09年3月預產媽媽list

wingl410 / 威爾斯 / 2月28日 / 粉嶺健康院 + 蔡玉醫生
brightchild/屯門/3月1日/容鳳書健康院+張慧
15B/伊院/3月2日/西九龍健康院+伊院+黃逸華醫生
chan0303/仁安/3月3日/廖琳娜醫生
Exactly娘/廣華/3月3日or 9日/
toto_c9/威爾斯/3月3日/大埔黃少清健康院及蔡玉醫生
xowpooh/東區/3月4日/東區+毛匡珽+盧乃本
Carey1021/嘉諾撒/3月4日/將軍澳醫院+尹鎮偉醫生
tiff0305 / 東區 / 3月5日 / 張國良醫生
Happy937/養和/3月7日/鴨利洲健康院+贊育+羅趙豐
TOleung/法國/3月7日/廣華+黃婉霞
queenie_shum/法國/3月13日/廣華+林慧儀
Wah.wa/法國/3月15日/廣華+余啟文醫生
anson2007/屯門/3月16日/林凝芷
茶葉蛋/東區/3月16日/ 東區醫院+余啟文
neko1234/聯合/3月19日/TKO健康院+趙康誠
wsst/仁安/3月19日/尤漢維+周敏姬醫生
msbear/浸會/3月20日/劉玉鳳
macduck/東區/3月21日/ 東區醫院+劉漢基醫生
marchbaby/港安/3月21日/廣華+胡廣心
jinglepop/仁安or威院/3月21日/吳崇傑+余啟文
士丹利妻/東區/3月23日/ 東區醫院+潘錫昌醫生(暫時)
mamadi/養和/3月23日/養和+林勇行醫生+贊育
happysummer/嘉諾撒/3月23日/陸國輝醫生
Tigerpooh/法國or仁安/3月23日/蘇幹平醫生or余啓文醫生
moneychan/廣華/3月27日/張智醫生
carmenbobo/法國/3月28日/廣華+林翠苗醫生
maipo/仁安/4月02日/廖琳那醫生+陳帆醫生
elaine_272/威爾斯/4月7日/沙田健康院+張國良醫生

洋房

各位morning~ 今日好眼訓呀!

洋房

原文章由 mamadi 於 08-8-8 10:37 發表
我上年又係成日作嘔, 嘔到同我老公講, 唔好再叫我生第二個, 好辛苦

而今次, 直頭嘔麻出黎, 仲辛苦.. 救命..

希望到十二週到情況有改善啦

我都係等緊12w, 希望到時唔洗再嘔啦!
我而家朝早會食兩塊梳打餅或麵包打底, 好似坐車時個胃真係無咁頂住,無咁易作嘔, 你地都試下....

洋房

原文章由 xowpooh 於 08-8-8 15:01 發表

希望真係過咗三個月就唔洗嘔啦, 就算唔嘔頂住頂住都好唔舒服, 我近排味覺好有問題, 好多食物都唔同咗味, 成日食完都覺得個口好酸, 又覺口淡 ...

係呀, 我"arm arm"食完野已經覺得口淡淡喇!飲完啖水就更加覺得個口係苦苦地tim!

[ 本文章最後由 wah.wa 於 08-8-8 15:11 編輯 ]

洋房

原文章由 cherryccm 於 08-8-8 16:13 發表
各位sis們, 我想問吓你地响bb三個月前會唔會話比d friend 知有咗呢?

會講俾d 好friend既同事聽先....

洋房

我有時食完Lunch返公司時, 個頭都有d暈暈地, 可能d血去晒個胃度消化啦!

而家夜晚睇奧運, 到好眼訓先去訓, 所以半夜去完"v v"都好快訓得著,希望唔會出現熊貓眼啦!
我無去到BB展呀! 你地買得多唔多野呀?

洋房

hi, 近排返多左屋企人度食飯,再加上追奧運,少左d上黎呢度tim!

我睇完e生, check 過 bb size, 8w多, 有1.8cm左右, 推遲左幾日預產期, 最新係3月20日呀! 同埋法國已經book到4月la, 所以我Book左去仁安生la....
你地會幾時交deposit?我打算下次9月底覆診時交埋, 到時bb3個多月應該都穩定la 掛?!!!!
希望快d到9月頭照oscar啦....到時可以再見到bb......

請問照結構係咪唔洗book架, c+ e 生係咪會幫我地照埋? 點解我好似見到有準媽咪定左日期照結構架?

好似大家都有改動, 不如大家都Update 下個list 啦!

09年3月預產媽媽list

wingl410 / 威爾斯 / 2月28日 / 粉嶺健康院 + 蔡玉醫生
brightchild/屯門/3月1日/容鳳書健康院+張慧
15B/伊院/3月2日/西九龍健康院+伊院+黃逸華醫生
chan0303/仁安/3月3日/廖琳娜醫生
Exactly娘/廣華/3月3日or 9日/
toto_c9/威爾斯/3月3日/大埔黃少清健康院及蔡玉醫生
xowpooh/東區/3月4日/東區+毛匡珽+盧乃本
Carey1021/嘉諾撒/3月4日/將軍澳醫院+尹鎮偉醫生
tiff0305 / 東區 / 3月5日 / 張國良醫生
Happy937/養和/3月7日/鴨利洲健康院+贊育+羅趙豐
TOleung/法國/3月7日/廣華+黃婉霞
queenie_shum/法國/3月13日/廣華+林慧儀anson2007/屯門/3月16日/林凝芷
茶葉蛋/東區/3月16日/ 東區醫院+余啟文
neko1234/聯合/3月19日/TKO健康院+趙康誠
wsst/仁安/3月19日/尤漢維+周敏姬醫生
msbear/浸會/3月20日/劉玉鳳
Wah.wa/仁安/3月20日/廣華+余啟文醫生
macduck/東區/3月21日/ 東區醫院+劉漢基醫生
marchbaby/港安/3月21日/廣華+胡廣心
jinglepop/仁安or威院/3月21日/吳崇傑+余啟文
士丹利妻/東區/3月23日/ 東區醫院+潘錫昌醫生(暫時)
mamadi/養和/3月23日/養和+林勇行醫生+贊育
happysummer/嘉諾撒/3月23日/陸國輝醫生
Tigerpooh/法國or仁安/3月23日/蘇幹平醫生or余啓文醫生
moneychan/廣華/3月27日/張智醫生
carmenbobo/法國/3月28日/廣華+林翠苗醫生
maipo/仁安/4月02日/廖琳那醫生+陳帆醫生
elaine_272/威爾斯/4月7日/沙田健康院+張國良醫生

洋房

原文章由 maipo 於 08-8-14 12:24 發表
姑娘叫我照埋OSCAR 先去交訂喎

heehee,我都加左bbsize落去, 睇下work 唔work先.....

maipo, 你係咪book左結構la?係咪c+ 度照埋, 定係好似oscar 咁要另外book架?

洋房

原文章由 Tigerpooh 於 08-8-14 15:06 發表

我果張又係無門診號的,得條bar code only,但係張紙的右上角有個3字頭的一串number 唔知算唔算呢?

係呀!d 人話要做左第一次產檢先有ref no. 咁之後就可以上網book產前講座喇!

洋房

原文章由 wsst 於 08-8-14 15:20 發表
Wah.wa,

我又係同你同一日預產期,又係唸住係仁安生喎.....又比我遇到位有緣人啦!
可能我地會撞見架.....你又約左幾時去照oscar呀??

yeah! wsst, 同妳真係有緣喇!我book左9月3日去威院照呀! 我預產期遲左幾日, 打去威院佢話我照既時候都有11w多, 所以都唔洗改期, 希望到時照到bb係男定係女啦!

你呢?你幾時照oscar呀, 係咪響仁安照?

洋房

原文章由 wsst 於 08-8-14 16:07 發表

真架?我約左係仁安照,咁如果想book wales或者其他政府醫院照應該點做呢? 係咪要醫生letter??

你上呢個網book wales, 第二日有人覆你日期架喇!不過都好full,希望你book到.
https://www.fetalmedicine.hk/common/oscarbooking.asp

洋房

原文章由 wsst 於 08-8-14 16:13 發表

係呀....我約左係仁安照呀,死啦....而家心郁郁都想係政府度照,唔知係咪平好多呢??仁安要收千幾蚊咯!!你係點book架??

我因為響呢個網見好多準mama book, 我知道有左已經book喇! Wales 都要$1300, 仁安好似是$1650, 相差唔太遠, 你自己決定啦!

洋房

我都跟足steps去做,喺「顯示簽名設置」選顯示簽名,再到最下面的「個人簽名」(不超過500字)填上內容,但都話「你沒有填寫必填事項,請返回修改

請問點解我搵唔到顯示答名一欄?

birth : 20 Mar

洋房

thanks reomum, 我終於save到喇! 應該show 到喇!

洋房

thanks reomum, 我終於save到喇! 應該show 到喇!

洋房

原文章由 jinglepop 於 08-8-14 18:04 發表
我依家飲完或且食完酸野, 個胃又係會唔舒服, 唔單止d味好似好耐都唔散, 仲會不停嗝胃氣. 食個時冇反胃, 但之後就唔舒服, 所以我都暫時避開番茄, 羅宋湯, 檸水呢類東西...

...

我都不停嗝胃氣. 食個時冇反胃, 但之後都會唔舒服, 不過我同你剛剛相反, 我最鍾意食番茄, 羅宋湯, 檸水等酸既食物....最憎係無味食到口淡淡既食物

洋房

我都想加baby-gaga.com 個成長圖呀!

[ 本文章最後由 wah.wa 於 08-8-15 12:03 編輯 ]

洋房

原文章由 neko1234 於 08-8-15 12:02 發表

你去http://pregnancy.baby-gaga.com/
輸入你的予產期..按右手邊的圖
佢會出個ticker個demo比你
按get the ticker
佢有三隻code
你copy第二隻code去你簽名到就得 (第一隻用唔到) ...

Yeah! 我整到喇! Thanks!

洋房

原文章由 maipo 於 08-8-15 14:07 發表
last week 我去左esprit outlet 到買左 條四個腳褲,
諗住佢果d係外國人size 會大d , 依家就真係
著唔到大肚果d 褲, 一係著裙.

我係著四個骨像跟褲頭既褲, 不過像跟褲頭未有大肚褲果d禁闊, 所以都舒服, 有時仲著返一般既褲, 不過唔扣粒褲樓lor, heehee....
我反而搵唔到好靚既裙, 因為一望d裙就好大肚婆feel.....

洋房

原文章由 maipo 於 08-8-15 14:35 發表
我老公出左差3日,返到黎見到我都
話我個肚做咩大左咁多喎, 仲話我
成日人好似吹脤左咁呀!

我覺得其實有左2個月都已經見到少少肚喇!因為多左d羊水響個肚度嘛..(heehee,至少我自己認為係....)

首頁

尾頁

跳至