嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我bb都係咁, 成日好多鼻屎, 一開始試好多方法, 包括去買吸鼻器, 用有隻獅子果隻bb專用棉花棒, 但完全冇用 !!!! (吸鼻器for 鼻涕可能有用, 但鼻屎完全唔得!!)

近日每日都用以下方法幫bb通到鼻鼻:

用 minimoto bb專用棉花棒, 因為濕左可以將個棉花頭再整細d, 可軟化鼻屎, 再"捲"佢出黎。如唔成功/ 成功左一半, 再用bb專用圓頭夾鼻屎鉗, 一夾即出 ! 通哂 !!

但要注意, 圓頭夾放入鼻鼻要跟返bb鼻孔形入, 盡量等bb瞓覺時做, 但為免嚇親佢, 要同佢講聲先 !!

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 3cats 於 07-11-26 23:48 發表

請問minimoto bb專用棉花棒係邊度有得買呀?

bebe dream 有得賣呀。我之前買果隻就用黎同bb清理耳殼, 清理鼻仔就用minimoto。

琥珀宮

原文章由 小臭腳 於 07-11-26 23:55 發表
my doctor give some 鹽水,
just one to two drops,

鼻屎 will come out,
u may try to ask ur doctor as well

鹽水自己去藥房買到嗎 ? 

琥珀宮

原文章由 labelcherry 於 07-11-27 01:11 發表
係丫,如果鼻屎唔係軟就用唔到,我都有買吸鼻器,但好似麻麻…d棉花棒係咪吉之島有得賣?

吉之島我見唔到有 (可能自己睇過龍), 除左bebedream, 我朋友在 sogo 都見到。

琥珀宮

原文章由 BBCEO 於 07-11-27 08:09 發表
我bb也鼻塞得很厲害,有什麼方法? 我曾用口吮都不成功,有什麼秘訣?

買了一枝生理鹽水,但噴射力很強,怕bb不舒服,沒有用.

試下bb沖完涼之後niu, 效果好d, 一來佢易d瞓著, 2來鼻屎軟d易出d。

琥珀宮

原文章由 labelcherry 於 07-11-27 17:28 發表
BBCEO 我唸你去買個吸鼻器會容易…吉之島有得賣,我今日試過用棉花棒…出d就ok,但好入就唔容易整走丫!?-( ?-(

太入o既, 我會用棉花棒濕水在bb鼻孔口輕輕一轉, 等bb打hak chi, 就會噴到出d 架lar....

琥珀宮

原文章由 媽打 於 07-12-2 04:22 發表
我個女正話又鼻塞,搞到我訓唔到,即刻用你地教既方法用棉花棒撩,點知撩左見下居然流鼻血,所以希望其他媽媽都係唔好試.好危險.

嘩 ! 係咪niu得太入呀? 我知bb鼻仔好敏感, niu得入會有機會流鼻血, 同埋要好輕手至得 (太入o既用棉花棒, 好多時目的唔係niu佢出黎, 而係濕的細棉花棒可刺激bb鼻仔等佢自己噴出黎, 出到鼻lon 門口果d先用bb專用夾夾去夾), 我bb日日都用呢個方法, 非常暢通。

琥珀宮

原文章由 Rayli 於 07-12-7 09:41 發表
請問邊度有圓頭鼻夾賣, 我搵唔到呀 !!

bebe dream 同 sogo 都有得賣

首頁

尾頁

跳至