興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 Bee女 於 09-12-29 10:49 發表
冇啊~我係廳油左粉紅色油 2邊牆整左牆紙
天花天空藍(好淺果隻) d 高身櫃都係跟天空空藍色only~大門都是粉紅色~冇咩擺設
而家都係間1間房..因為囡囡太細
成間房都係牆紙(橙+白色)..窗框油晒粉紅色
都係普普通通整(全 ...

唔普通啦,好有特色呀,好有心思呀。
最緊要係全家住得舒適,開心,家就係求呢樣嘢...
做咗基本嘢,其他最一路住一路唸到點整,咪慢慢攪,
有時其實自己攪下間屋,我覺得會靚d咖,自己想要咩嘢自己做出嚟會清楚d,同滿足感會大好多,所以我都好like自己diy間屋...

大宅

原帖由 Lovely媽咪 於 09-12-29 10:50 發表

整得好靚呀...就咁睇以為係個啲私人樓既示範單位

多謝先,靚就唔講得上啦,只係簡簡單單做基本裝,haha似私人樓示範單位...其實係間屋的簡格似私樓咁,住得舒服就ok啦...感覺好幸運配到個合心水的單位...

大宅

原帖由 Bee女 於 09-12-29 11:18 發表
冇換門...ONLY油色~
唔知俾唔俾...都油鬼左..到時先算~

我聽人講過屋入面嗰面可以油,但鐵閘嗰面唔油得wor...
不過油咗就佢話到先算啦...
係呢bee女你有無換埋d窗呀..

大宅

原帖由 Bee女 於 09-12-29 11:24 發表
冇換窗呀...... 冇咁多餘錢
油左窗框都覺得冇野

我好想換呀..因為發覺會漏風,我老公之前已用玻璃膠封咗上面嗰d窗,但都係唔得,呢幾日天氣凍都係漏風,我唸緊雨季唔知會唔會漏雨tim...

大宅

原帖由 Bee女 於 09-12-29 11:37 發表
咁大獲,,,,,
如果落一次雨真係會漏水..我會即刻去搵師父裝鋁窗
到時呢D錢唔可以慳

係呀,我都覺得好大獲,而家唯有慳d使,係雨季前希儲到錢,如果真係漏就要換,攪到而家都無油窗,睇定使唔使換先算...希望唔使換啦...唉..$$$$$..真係易使難搵...儲就更加難...
我平安夜嗰日係樓下見到座樓同主任,佢又認得我,問我住得ok嗎?我都同佢講過d窗的問題,唸住得閒就同佢講一次,得閒又同佢講一次,唸住如果真係要換時,同佢申請,佢會批准換,因為我怕如果唔申請就換的話,比佢足起上嚟,叫我換返鐵窗咪死得,我見呢條邨十分十分之少人換房及廳的窗,眼望十戶人都知有無...

大宅

原帖由 lingwu 於 09-12-29 13:47 發表

唔會架~~就算俾佢發現,都應該冇咩架~
總知係本人係到住咪得羅,唔住先至換番俾佢
如果我都派你地個D,我都有念過換架~

我就係怕如果唔申請就換,真係比佢叫我換返鐵咪死,
換鋁窗使一筆,佢足起上嚟要換返鐵的又一筆,咁d錢就使得好無謂,所以當初都無唸住換,咁嗰d都買咗其他嘢...

大宅

原帖由 nsk65 於 09-12-29 13:53 發表
lingwu,sharol1312

我今日都終於轉左去在輪侯配房.

唔知係好定唔好消息.....

當然係好消息啦,見到特然間咁多人轉,梗係天晴預配啦,一定係一定係天晴啦,我等唔到,你同lingwu都等到新邨啦....放心啦...安心等配房信...

大宅

原帖由 nsk65 於 09-12-29 14:00 發表

我都睇左你間屋,望落去舒舒服服,ok喎

我自己就覺得住得舒服,最緊要係全家人都住得開開心心,就ok啦,咁咩好運好事都會嚟搵你...haha...

大宅

原帖由 藍藍 於 09-12-29 19:06 發表
今日終於收到派屋信,真係比我講中竟然派東涌比我!!!你無野呀麻...上次派青衣我都已經講明我有3個小朋友要家人幫手照顧,就算你派唔返沙田比我,你都無理由派我入東涌掛!!!如果我要到咁入既地方,我唔好係今年特快時要, ...

房署真係咁賤咖...已然知道嗰情況...仲配到咁..仲要咁山卡拉..
d大陸人就吵兩吵,就咩屋都有得分,我哋香港居民就咩都話要講程序,分埋d豬頭骨,唔怪得咁多大陸人like嚟香港啦.落到嚟仲不停生..咩都有得分,唔做嘢都有政府養埋,我哋就自己食自己,做到成隻嘢咁都係同攞綜援錢一樣,有時佢哋仲有雙糧出tim,幾好福利呀,我唸我哋都要學下嘢啦...唔係就連企都無定企tim呀...替你抱不平呀...正pk嚟咖...

大宅

原帖由 lingwu 於 09-12-30 11:51 發表

但我而家既心情真係好緊張呀
我真係唔想再等啦~希望我同你都派到想要既野就好啦~

我都明白你哋緊張的心情,我當時係坐唔安,訓唔著咁,
你哋放心啦,呢份將會係你哋一份十分之開心的新年禮物,天晴新樓預配信一封...祝你哋個個都配得中高層...就皆大歡喜啦.....我會替你哋開心咖...

大宅

原帖由 phycc 於 09-12-30 11:42 發表

嘩...好靚啦
好四正
係邊區黎架??

同bee女一樣係天耀邨...

大宅

原帖由 lingwu 於 09-12-30 13:02 發表

係呀,我而家食唔落,訓唔著,一日未收到信,
我既心情都唔會好住~~~~~

過埋呢幾日收到信就會好返咖啦....
可能仲要開心到彈起tim....
祝你願望成真...
過個非常開心的新年...

大宅

原帖由 pinky00110 於 09-12-30 16:21 發表

我琴日已收到信係友愛1樓即打電話入去睇樓同拒絕
]
我第一次都係友愛2樓平台嗰層...

大宅

原帖由 nsk65 於 09-12-30 17:32 發表

妳既心又喜,妳既心又慌~~~~

哈~哈~~輕鬆D啦~~

你呢.....你緊張嗎?
哈哈...

大宅

我都替你哋緊張埋一份呀....
咁多人同時轉已到達...房署邊有咁多舊屋呀...你哋唔好唸咁多唔好的嘢啦...一定係天晴邨預配咖啦....唸定點裝修啦....等咗咁耐一定係好嘢筍嘢....今次係值得等的....新屋...到時裝修我哋約埋出嚟tea一tea慶祝啦....

大宅

原帖由 prudencet 於 09-12-31 20:10 發表
係呀!!我係28號轉,我想要大埔呀!!!我都唔知天慈村慈輝樓有幾大,我只知道租金係1149,有冇人有平面圖呀!!!不過我多數拒絕....

天慈邨係天耀邨後面咋,都幾近西鐵站咖,
我個朋友上次都係配慈輝樓,不過最慘係1樓(太底層),所以無要到...
你不妨去睇咗先啦....可能會like呢...
我就覺得而家天水wai交通十分方便咖,因為天慈都係天水wai頭段嚟咖,好多車都會經,況且而家有好多條線的巴士,所以你入去睇時睇埋交通先唸啦...
ps:同埋慈輝1至4樓好似係老人屋...(上次同個朋友去聽個主任講話因為d老人家唔係到(有d去咗老人院),所以會慢慢攞返出來配比人wor....

大宅

嚟緊就快新的一年新的開始啦,預祝各位mama新年快樂,一年靚過一年,一家身體健康.開心滿屋..

大宅

原帖由 lingwu 於 10-1-1 09:51 發表
郵差叔叔今日會唔會派信架~
如果冇既咪又要等聽日,唉~~
我就黎緊張死啦~~~

今日紅日應該郵差叔叔會off啦,
唯有等多一日啦,
緊張死完咪輪到開心死囉....haha...
實會配到天水wai區的,放心啦....
等你好開心咁上嚟佈喜咖...

大宅

原帖由 lingwu 於 10-1-1 18:09 發表

下~~~~仲要等到星期一,我而家已經好心急啦~
呢幾日好似過得好慢咁~唔知聽日會唔會有呢~
聽日郵差叔叔會派幾多次信架~

明日星期六會派一次.....
等待係好慢長咖,不過都等咗咁耐....
緊張多幾日啦....跟住咪會開心死囉....haha

大宅

LINGWU:真係好替你開心呀,好似我自己派到咁開心呀,真係一個好好的消息呀,,,首先公喜公喜你先,,終於如願以償...係咪好似仲六合彩一樣的感覺呢,haha,同埋12樓都好好呀,知道幾大未呀....祝你早日收樓....
係咪低請tea呢......hehe..
ps:簽約時可否幫我睇下最大的單位是幾大呀,我有個朋友5人申請,可能都差唔多派,佢上次係9有派跟住拒絕咗...thanks you...

首頁

尾頁

跳至